social media, stuur, smartphone, apps

VVN niet verrast door stijging aantal verkeersdoden in 2015

Veilig Verkeer Nederland is niet verrast door de stijging van het aantal verkeersdoden op de Nederlandse wegen in 2015. Vorig jaar vielen er 621 doden als gevolg van een verkeersongeval, tegenover 570 in 2014. VVN-directeur Felix Cohen vertelt dat het de verkeersveiligheidsorganisatie niet verbaast. “We zagen het afgelopen jaar al een stijging in het aantal gewonden in het verkeer, en we zien dat nu helaas ook bevestigd in het aantal dodelijke slachtoffers.”

De afgelopen decennia heeft zich juist een grote afname van het aantal dodelijke verkeersslachtoffers voorgedaan, maar die positieve trend heeft dus afgelopen jaar niet voortgezet. Wel neemt het aantal jonge slachtoffers opvallend sterk af.

Smartphone in verkeer

Volgens Cohen is het gebruik van smartphones tijdens verkeersdeelname een groot probleem. “Wij bieden daarvoor lesprogramma’s in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Daarnaast zijn oudere verkeersdeelnemers, die tot op steeds hogere leeftijd blijven fietsen en autorijden erg kwetsbaar. Met onze succesvolle VVN Opfriscursus zorgen we dat iedereen zijn verkeerskennis up to date kan houden.”

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu maakte bekend dat in 2015 het aantal verkeersdoden is gestegen naar 621. Dat zijn er 51 meer dan het jaar ervoor. De meeste slachtoffers vallen onder inzittenden van personenauto’s (36%) en fietsers (30%). Kijkend naar leeftijdsgroepen dan valt het grootste aantal verkeersdoden onder de 80-plussers (19%). Cohen: “De huidige cijfers zijn voor VVN aanleiding om dit jaar nog extra te investeren op onze producten zoals de opfriscursus.”

Jongeren

De meeste verkeersdoden betroffen 80-plussers; 119 in 2015 ten opzichte van 94 in 2010. Het aantal 80-plussers is sindsdien ook gestegen, maar minder sterk dan de stijging in het aantal verkeersdoden. Bij 20- tot 30-jarigen nam het aantal verkeersdoden in dezelfde periode juist af van 114 naar 87.

Lees ookMeer verkeersdoden in Nederland, maar niet onder jongeren

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Onderwerpen: ,

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.