Pleidooi voor EHBO in Belgische rijopleiding

De staatssecretaris voor Verkeersveiligheid van het Gewest Brussel, Bianca Debaets, wil verplicht EHBO-lessen in opnemen in het theoretisch rijexamen. Op die manier wil ze de verkeersveiligheid vergroten.

Dat melden Belgische media. Het voorstel van de staatssecretaris wordt binnenkort door de regering besproken. In twee lesuren moeten leerlingen moeten leren omgaan met gevaarlijke situaties, zoals brand in de auto of beknelde slachtoffers. Die kennis kan van pas komen na een verkeersongeluk in de tijd dat de hulpdiensten nog niet gearriveerd zijn.

Rode Kruis

Hoe de lessen er precies uit moeten zien, is nog niet duidelijk. De staatssecretaris denkt aan een samenwerking met het Rode Kruis. Het is niet de bedoeling dat de kosten omhoog gaan als de EHBO-lessen verplicht worden.

Een paar jaar geleden pleitte de Belgische mobiliteitsorganisatie Touring al voor het opnemen van een EHBO-cursus in de rijopleiding. Uit een onderzoek van Touring, Rode Kruis en de internationale autofederatie FIA in veertien Europese lidstaten bleek namelijk dat het slecht gesteld was met de kennis van Belgische automobilisten van eerste hulp bij ongelukken.

Rijopleiding

Destijds vond de toenmalige Vlaamse minister van Mobiliteit Hilde Crevits EHBO-lessen in de rijopleiding nog te ver gaan, zo liet ze weten in een reactie op het onderzoek van Touring, Rode Kruis en FIA. Ze vond wel dat er meer aandacht moest komen voor EHBO voor een breed publiek, maar dat kon volgens haar ook op school of op het werk.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Yvonne Ton

1 reactie op “Pleidooi voor EHBO in Belgische rijopleiding”

Anjo Joostens|09.05.16|21:31

” De staatssecretaris voor Verkeersveiligheid van het Gewest Brussel, Bianca Debaets, wil verplicht EHBO-lessen in opnemen in het theoretisch rijexamen. Op die manier wil ze de verkeersveiligheid vergroten. ”
En wat is de onderbouwing van haar? Meestal is het zo, dat als de EHBO ingeschakeld wordt het ongeval al geweest is. Ik begrijp “de verkeersveiligheid vergroten” in dit verhaal niet zo. EHBO voorkomt volgens mij geen ongelukken.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.