Frauderende rijschool verkoopt 300 rijbewijzen voor miljoen

Een Franse rijschool heeft driehonderd mensen aan een rijbewijs geholpen zonder dat zij op examen zijn geweest. De frauderende rijschool werkte daarbij samen met drie medeplichtigen van het Franse CBR, die de rijvaardigheid van de honderden Fransen zonder beoordeling goedkeurden. De Franse justitie heeft het netwerk nu ontmanteld dat sinds 2013 actief was.

Dat meldt de Franse krant Le Parisien. Onder de Fransen die illegaal hun rijbewijs hebben verkregen, zouden ook enkele profvoetballers van de gerenommeerde voetbalclub Paris Saint Germain zijn, de grootste club uit de Franse hoofdstad. Het zou gaan om Samir Nasri, Jérémy Ménez en Lyvin Kurzawa.

Miljoen euro

De praktijken speelden zich af in een voorstad ten westen van Parijs. Het betrof een 39-jarige rijschoolhouder, die echtgenoot is van een Franse zangeres genaamd Amel Bent. Mede daardoor had hij onder zijn klanten vele figuren uit de showbizz-wereld, media en sport. Zo wordt ook een bekende Franse tv-presentator genaamd Ali Baddou genoemd als klant van de louche rijschoolhouder.

Volgens de Franse justitie werkt de rijschoolhouder sinds 2013 samen met drie ambtenaren van het departement Hauts-de-Seine in Nanterre. Samen lieten ze rond de 300 rijschoolkandidaten slagen voor bij elkaar naar schatting een miljoen euro. Wat de gevolgen zullen worden voor de fraudeurs en de klanten, is nog niet bekend.

Nederlandse fraudezaak

Een vergelijkbare fraudezaak in Nederland, waarbij 200 leerlingen in ruil voor geld hun rijbewijs ontvingen, werd onlangs afgerond voor de rechtbank. De gevolgen waren toen fors; iedereen die zijn rijbewijs via deze weg had verkregen, moest opnieuw praktijkexamen doen bij het CBR. De rijschoolhouders en examinator werden veroordeeld tot taakstraffen en gevangenisstraffen.

Lees ook: Negen maanden cel en kleine geldboete voor frauderende examinator

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.