rechtbank, rechter

Ex-rijinstructeur twee jaar cel in voor ontucht met kinderen

De 46-jarige Veendamse rijinstructeur die ontucht pleegde met minderjarigen is door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot twee jaar cel en TBS. De rechter acht het bewezen dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan het laten aanraken van zijn geslachtsdeel en zijn billen door enkele zeer jonge kinderen. Daarnaast heeft hij zijn geslachtsdeel en billen aan meerdere zeer jonge kinderen laten zien, waarbij in veel gevallen de kinderen tevens getuige zijn geweest van de seksuele handelingen van deze man.

Uit psychiatrisch en psychologisch onderzoek kwam naar voren dat de man als verminderd toerekeningsvatbaar beschouwd kan worden. De rechtbank is, in overeenstemming met deze onderzoeken, dan ook van oordeel dat de delicten aan de man in verminderde mate kunnen worden toegerekend.

Ontucht

Er wordt bewezen geacht dat de man de ontucht pleegde met 44 kinderen in Leeuwarden, Drachten, Emmen, Zuidlaren, Winschoten, Hoogezand en Groningen. Deze feiten vonden plaats in de periode van 1 november 2014 tot en met 9 augustus 2015.

De man zou de feiten gepleegd hebben door de kinderen de bosjes mee in te lokken en hen vervolgens zijn geslachtsdeel aan te laten raken. Ook zou hij zichzelf bevredigd hebben waar de kinderen bij waren. Het betrof kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 10 jaar.

Zorgen

Door zijn werkwijze heeft de man de seksuele integriteit van de slachtoffers geschonden, zo oordeelt de rechtbank. Dit wordt door slachtoffers als ingrijpend ervaren en kan voor hen nadelige psychische gevolgen met zich meebrengen. Wat opvalt is de veelheid aan gepleegde feiten in een relatief kort tijdsbestek. “Uit de justitiële documentatie blijkt dat de man meermalen is veroordeeld voor soortgelijke feiten. De rechtbank ziet een toename van de ernst van de feiten, in die zin dat het nu deels hands-on delicten betreffen en de slachtoffers een stuk jonger zijn. Dat baart de rechtbank zorgen”, is te lezen in de uitspraak.

Gelet op de ernst van deze feiten is de rechtbank van oordeel dat alleen een langdurige onvoorwaardelijke vrijheidsbeneming volstaat. Daarnaast acht de rechtbank een behandeltraject van de man noodzakelijk, zodat recidive kan worden voorkomen dan wel beperkt. TBS met voorwaarden wordt opgelegd ter bescherming van de veiligheid van anderen.

De rechtbank veroordeelt de man dan ook tot een gevangenisstraf van 24 maanden en TBS met algemene en bijzondere voorwaarden. Tot de voorwaarden behoort verplichte opname en behandeling in een kliniek.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.