CBR, minister Schultz Van Haegen, Infrastrutuur en Milieu, rijexamen, examenkandidaat

Rijscholen verenigd in actie voor behoud CBR-examencentrum

Het CBR heeft plannen om de examencentrums van Bergen op Zoom en Roosendaal samen te voegen. Aanvankelijk wilde het CBR het centrum in Roosendaal, waar binnenkort het huurcontract van afloopt, definitief sluiten en alle praktijkexamens uit de regio laten plaatsvinden in Bergen op Zoom. Na een gesprek met een groep rijschoolhouders uit de kring Roosendaal wordt nu echter naar een tussenoplossing gezocht, maar het is nog onduidelijk of de rijscholen hier ook zomaar mee akkoord gaan.

De examencentra van de naast elkaar gelegen Noord-Brabantse plaatsen zijn om en om open; Roosendaal op maandag en dinsdag, Bergen op Zoom woensdag en donderdag, en variabel is één van de twee centra op vrijdag open. Nu het contract in Roosendaal echter 1 oktober niet verlengd wordt (sportketen Basic Fit is eigenaar en wil weer een sportschool starten in het gebouw), moet er snel een oplossing worden gevonden.

Ongewenst

Het CBR organiseerde naar aanleiding van de op poten zijnde verhuizing een overleg met acht rijscholen uit de kring Roosendaal. Vanuit het CBR waren de examenmanager, divisiemanager en een examinator aanwezig. Uit het gesprek bleken de aanvankelijke plannen van het CBR, vertelt Stef Peek van de gelijknamige rijschool, die bij het overleg aanwezig was en nu centraal staat in de ‘actiegroep Roosendaal’.

“Er was een voorkeur om alle praktijkexamens in de toekomst vanuit Bergen op Zoom te laten plaatsvinden”, vertelt Peek. “Dat is voor de rijscholen in en om Roosendaal echter heel ongewenst. Het zou hogere kosten betekenen, langere rijlessen wat leidt tot verslechterde concentratie, en daarnaast zijn een aantal rijscholen dan genoodzaakt om te stoppen met de categorie A en AM omdat de afstand naar de oproepplaats dan te groot wordt.”

Vier opties

Tijdens het overleg met de rijscholen legde het CBR vier opties op tafel: Roosendaal sluit, Bergen op Zoom sluit, zoeken naar een nieuwe locatie in Roosendaal óf beide centra sluiten en er komt een gezamenlijke oproepplaats tussenin die vijf dagen wordt opengesteld. De argumenten van de rijscholen waren niet aan dovemansoren gericht; het CBR veegde na afloop optie 1 en 2 van tafel.

CBR Roosendaal

Het CBR in Roosendaal

CBR Bergen op Zoom

Het CBR in Bergen op Zoom

“Op basis van het orienterende gesprek met de rijschoolhouders hebben we besloten dat we gaan onderzoeken of er mogelijkheden zijn om tussen Roosendaal en Bergen op Zoom een locatie te vinden waar het CBR op een valide manier de diverse praktijkexamens kan afnemen”, licht CBR-woordvoerder Nathalie Dingeldein de eerste keuze toe. “Als die mogelijkheden er niet zijn, dan blijft in Bergen op Zoom de huidige situatie bestaan en gaan we in Roosendaal op zoek naar een nieuw onderkomen.” Meerdere locaties in Roosendaal hebben zichzelf hiertoe al aangediend.

Wouw of Heerle

Dat nieuwe centrum zou dan komen in de omgeving van Wouw of Heerle. Volgens Peek heeft dat voor- en nadelen. “De openstelling van vijf dagen is handiger, omdat we nu beperkt worden tot twee a drie dagen wat planningtechnisch al wel eens problemen oplevert. Aan de andere kant moeten we wel verder rijden om een examen te oefenen.”

En Peek vraagt zich af hoe examinatoren met de situatie omgaan; rijdt hij naar Bergen op Zoom of Roosendaal, en houdt hij daarbij rekening met de afkomst van de rijschool? “In Wouw of Heerle wordt het echt een rondje om de kerk, dat is geen valide examen”, legt Peek uit. “Dus moet hij uitwijken. Maar wat als examinatoren onze leerlingen straks ook richting Bergen op Zoom kunnen sturen, terwijl ze daar nooit geoefend hebben?”

Roosendaal, Bergen op Zoom, CBR

De blauwe stippen zijn de huidige CBR-examencentra

Actiegroep

Om daar uitgebreid over te spreken, heeft Peek de leiding genomen in een actiegroep kring Roosendaal en ongeveer honderd rijscholen aangeschreven voor een bijeenkomst op 14 juni over deze kwestie. Die avond moet iedereen zijn zegje kunnen doen zonder dat het CBR erbij aanwezig is, en het gezamenlijke standpunt wordt uiteindelijk teruggekoppeld naar het CBR.

“Ik sta zelf niet per definitie tegen de tussenoplossing die nu wordt voorgesteld”, doelt Peek op de beslissing van het CBR. “Maar als straks uit de bijeenkomst blijkt dat iedereen een centrum ín Roosendaal wil houden, dan zullen we daar ook alles aan gaan doen. En ook eventuele juridische stappen overwegen.”

Ongeveer vijftien jaar geleden deed eenzelfde situatie zich voor in de kring Roosendaal, en toen lieten de betrokken rijscholen al blijken niet zomaar op te geven. Er waren toen ook al plannen om de centra samen te voegen, maar dat werd onder andere door hevig protest tegengehouden, waarna de huidige locatie op De Stok werd gevonden. De rijscholen in de kring Roosendaal zullen zich dus waarschijnlijk niet zonder meer bij een nadelige beslissing neerleggen.

Lars Verpalen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.