rijles, lesauto, rijschool

Poll: 66% misschien of zeker geen rijinstructeur over 10 jaar

De rijschoolbranche kan in de komende tien jaar wel eens flink gaan krimpen. Uit een poll van VerkeersPro blijkt dat bijna één op de drie over tien jaar absoluut geen rijinstructeur of rijschoolhouder is. Daarnaast is er een grote groep die er sterk over twijfelt of nog geen idee heeft of hij of zij tegen die tijd nog actief is in de branche.

Op de poll reageerden 534 betrokkenen uit de rijschoolbranche. De exacte stelling was: Ik ben over tien jaar nog steeds rijschoolhouder/rijinstructeur.

Vrees

Van alle respondenten gaf 30,7 procent aan over tien jaar ‘absoluut niet’ meer in het vak te zullen zitten. Dat is bijna een op de drie. Daarbij was er nog 16,1 procent die wel hoopt over tien jaar nog rijinstructeur of rijschoolhouder te kunnen zijn, maar vreest dat dit niet gaat lukken. Om welke reden dan ook. Eén op de vijf (19,3%) heeft nog geen flauw idee.

Slechts 33,9 procent van alle deelnemers aan de poll antwoordt met een duidelijk ‘ja’. Dat is ongeveer een derde. Het aantal rijinstructeurs in Nederland is in de afgelopen tien jaar explosief gestegen; van 10.000 naar 15.000 personen met een geldige WRM-pas. De komende jaren gaat naar verwachting de groep rijschoolleerlingen dalen, en tegelijk lijkt ook het totaal aantal rijinstructeurs te gaan dalen, als we de indicatie mogen geloven die ze poll geeft.

Lees ook: Rijschoolbranche compleet scheefgegroeid in periode 2005-2015

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

10 reacties op “Poll: 66% misschien of zeker geen rijinstructeur over 10 jaar”

Willy Davina|30.05.16|14:53

Ik ben er dan zeker niet meer bij

Michel Donders|30.05.16|17:27

Hoi ,

Wat gaan diegene dan doen, die over 10 jaar geen rijinstructeur willen zijn?

En wat is de reden dat ze gaan stoppen met lesgeven?

Groet, Michel

Dato Kolk|31.05.16|08:23

@Michel Donders. Misschien heb jij je fantasie nog om te zeggen dat je over tien jaar nog rijles geeft. De andere rijinstructeurs zijn over 10 jaar bij Apple in dienst en staan aan de lopende band om zelfrijdende auto’s in Europa te produceren. Rijles gaat over tien jaar via internet en dat gebeurt echt niet meer met rijinstructie hoor?

Willy Davina|31.05.16|12:11

Michel Donders dan ben ik 72 vind het dan genoeg

Rij School|01.06.16|10:25

@Dato Kolk, zo te lezen denk jij dat rijlessen over 10 via internet zullen gaan, en dat instructeurs aan de lopende staan om zelfrijdende auto’s te maken. Tuurlijk! Denk je echt dat multinationals tegen die tijd nog mensen aan de lopende band willen hebben? Mensen moeten rusten, stellen vragen, er zijn er zelfs die nog nadenken, willen soms vrij en oja bijna vergeten die willen ook allemaal een salaris en dat is voor werkgevers allemaal heel lastig, dus die worden ook vervangen voor robots.

Rij School|01.06.16|10:26

Er zijn +/- 8 miljoen auto’s in dit land, in 2015 zijn er 450.000 nieuwe auto’s verkocht. Auto’s worden als maar beter en de gemiddelde leeftijd van de auto is ondertussen bijna 10 jaar. Het hele wagenpark in Nederland vervangen voor zelfrijdende auto’s gaat echt niet lukken in 10 jaar. Daarnaast zal binnen heel Europa de infrastructuur moeten kloppen! En zolang mensen (nog) geen 100% vertrouwen hebben in de zelfrijdende auto zal het nog wel even duren voordat iedereen zo’n auto heeft.

Leonard Roscam Abbing|05.06.16|11:32

De schakelauto gaat hoe dan ook op korte termijn verdwijnen, en dat juich ik toe! Vooralsnog zal een “bestuurder” van een zelfrijdende auto wel in het bezit van een rijbewijs moeten zijn. Als ik zie hoe sommige leerlingen worstelen met schakelen… de schaamte om automaat te gaan rijden is helaas nog groot.

Michel Donders|05.06.16|19:47

Die zelfrijdende auto,s , dat duurt toch nog wel even voordat die er zijn. Ik schat zelf, nog ca. 15 tot 20 jaar. En zijn volgens mij nog erg duur in aanschaf..Wel geloof ik dat de schakelauto op den duur eruit gaat. ( ca 10 jaar ), en dat alles electrisch wordt. Rijlesgeven zal dus nog even doorgaan / voortduren. Want de kijktechnieken zullen toch moeten worden aangeleerd. En uiteraard ook het verkeersinzicht daarin zullen leerlingen nog steeds in gecoacht moeten worden.

Marcel Kort|09.06.16|10:06

En wat is er mis met een automaat? Heerlijk toch? Geen motor die afslaat als een leerling (snel) wil wegrijden.

Youran van Ark|30.06.16|10:14

Slimme mensen verlaten op tijd een zinkend schip. Nu zijn de reddingsboten namelijk nog niet vol. De branche is kapot gemaakt door allerlei instanties en niet meer te redden. Trek snel je zwemvest aan en school je om!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.