Diploma voor rijinstructeurs met mbo 4 onderwijsassistent

De eerste acht rijinstructeurs hebben hun diploma binnen voor de gecombineerde pilot-opleiding mbo 4 Onderwijsassistent/Rijinstructeur. De instructeurs namen het bewijs in ontvangst bij René Brünen, mede-initiatiefnemer van het project.

De pilot is ontwikkeld om de opleiding van rijinstructeur naar een hoger plan te trekken. Op de opleiding onderwijsassistent leren de rijinstructeurs meer didactische en pedagogische vaardigheden die direct verband hebben met het lesgeven. Het initiatief ligt bij MBO-opleider ROC Da Vinci, Bovag Rijscholen, René Brünen en de Stichting Mobiliteit Nederland.

Breder inzetbaar

Door deelname aan de mbo 4-opleiding zijn de instructeurs uiteindelijk breder inzetbaar binnen de branche en kunnen bijvoorbeeld onderwijs gaan ondersteunen of verzorgen. De bestaande groep krijgt ‘extra bagage’ mee om met alle soorten leerlingen om te kunnen gaan. Het is dus nadrukkelijk niet de bedoeling om nieuwe instructeurs voor het vak op te leiden. Brunen: “We hebben het over verschillende niveau’s, leeftijden, problematieken en etnische achtergronden in de lesauto. Want met alle soorten mensen krijgt een instructeur te maken: van jong tot oud en van mbo’er tot gymnasiast.”

Volgens de initiatiefnemer wordt er tijdens de reguliere opleiding tot rijinstructeur weinig aandacht besteed aan de manier van informatie overdragen aan de doelgroep. “Wat ik merk is dat de papiertjes wel gehaald worden, maar dat de nieuwbakken instructeur vaak niet weet hoe op de verschillende leerlingen in de lesauto ingespeeld kan worden. Zodra je dat juist wél weet, kan er veel efficiënter les worden gegeven.”

Aanbieden opleiding

Er is nog wel onduidelijkheid over de voortgang van de opleiding.  Kenniscentrum Calibris, mede-initiatiefnemer van het programma, hevelt namelijk per augustus de opleiding en certificering over naar de sectorkamer. BOVAG is in gesprek met Da Vinci en andere scholen om mee samen te werken, zodat het traject er op de lange termijn als beroepsopleiding kan komen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

12 reacties op “Diploma voor rijinstructeurs met mbo 4 onderwijsassistent”

Anjo Joostens|22.06.16|08:27

Allereerst allen hartstikke gefeliciteerd met jullie diploma!​

Anjo Joostens|22.06.16|08:29

De overheid geeft ons het advies, om het succesvolle instructievrij onderwijs te delen- en daarna samen te werken met branche organisaties. Maar op het moment dat branche organisaties zelf het onderwijs die nodig is om het dodental in het verkeer terug te laten dringen te weinig begrijpen- hebben wij de neiging om zelf het succes met instructeurs en consumenten te delen.

Anjo Joostens|22.06.16|08:32

De grote vraag is; Hoe is het mogelijk dat je de innovaties in iets groots zoekt. Ik bedoel daarmee Welke logica is het, dat je innovaties zoekt bij Calibris en Da Vinci college. Hebben zij het bewijs dat ze een oplossing hebben voor de leerlingen die in ontwikkeling zijn tijdens het leren autorijden? Waarbij “snelheden” met de auto worden bereikt? Die hebben ze niet!

Anjo Joostens|22.06.16|08:33

Voor de zoveelste keer zeg ik dat. De school banken in de klas staan stil, die rijden niet. Leerlingen in de school banken maken een andere ontwikkeling in hun leerproces mee dan leerlingen, die met de snelheid van de auto in ontwikkeling zijn tijdens het leren autorijden.

Anjo Joostens|22.06.16|08:39

Ik heb weer een vraag aan alle brancheorganisaties. Wat is de reden dat alle projecten- en al vanaf de jaren 80 mislukken? Dan geef ik het antwoord daarop, die rijbewijs leerlingen mij zelf hebben gegeven. Er is nooit onderzoek gedaan naar de consument die rijles volgt. Er is nooit en nogmaals nooit onderzoek gedaan naar leerlingen die in ontwikkeling zijn tijdens het leren autorijden.

Amptenaar|22.06.16|10:25

BOVAG? in gesprek met Da Vinci College? Laat BOVAG alstublieft teruggaan naar waar ze horen. De bond voor garagehouders.

Amptenaar|22.06.16|10:26

Beroepsopleidingen voor de toekomst? Oo No! Daar gaan we weer… even UWV erbij halen in het voordeel van onze instructeursopleiders, plus IBKI en zonen.
Want ze zijn Business Partner. Weet Da Vinci dat al? Nog niet vertelt zeker.
Even opnieuw de markt gaan verstoren. BLG Business BOVAG.
Afschuwelijk.
We zijn dat nog niet vergeten.

Amptenaar|22.06.16|10:30

ABBA schreef in de jaren 70 leuke liedjes.
Het liedje money money money is nog steeds zeer actueel blijkt maar weer.

Amptenaar|22.06.16|10:33

Alle geslaagden, gefeliciteerd met jullie diploma, gun jullie dat je er een hoop voordeel en plezier van hebt.

Rien de Hart|23.06.16|10:32

Alle geslaagden van harte gefeliciteerd. Alweer een stapje naar bredere mogelijkheden in welke opleidingswereld dan ook. Dat kon nog wel eens goed van pas komen tijdens toekomstige opleidingen, waar de meesten nu (nog) niet bij stilstaan. Denk maar aan steeds meer hulp/hightech bij het rijden in een auto. Zelf dacht ik in 1992, toen ik mee mocht rijden met de 1e echt zelfrijdende personenauto in Nederland (op de N11 bij Leiderdorp), dat de omslag in 2035 zou komen.

Rien de Hart|23.06.16|10:33

Nu lijkt alles erop, dat we veel eerder aan de bak moeten om te leren omgaan met allerlei high tech systemen. En die vergen echt een andere aanpak dan velen denken. Ik blijf in ieder geval doorstuderen om bij te blijven. Veel succes gewenst en hartelijke groeten.

Kelly de Groot|26.06.16|09:47

Dit zou een normaal onderdeel van de opleiding Rijinstructeur moeten zijn!!!!!! Gaan we nu dus ervaren instructeurs wel goed opleiden, zodat ze met alle soorten leerlingen kunnen omgaan, en alle nieuwe die erbij komen niet???

Ik begrijp niet dat dit nieuws als iets moois gebracht wordt, eigenlijk zegt dit nieuws dat de huidige opleiding voor nieuwe rijinstructeurs niet deugt.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.