CBR, theorie, examenzaal, examen

Directgeslaagd voor de rechter vanwege oplichting CBR met trucjestheorie

CBR, theorie, examenzaal, examen

Een doorbraak in de aanpak van eendaagse theorie-opleiders die kandidaten met trucjes laten slagen. Een van hen, Directgeslaagd, wordt voor de rechter gesleept omdat het bedrijfje het CBR heeft opgelicht door vragen en antwoorden van het theorie-examen door te sluizen naar leerlingen. 

Dat weet Omroep West te melden. De trucjestheorie kwam eerder dit jaar uitgebreid in opspraak toen RTL Nieuws undercover beelden maakte van zo’n opleiding. Minister Schultz van Haegen gaf toen aan geen actie te ondernemen. Het CBR zegt steeds alleen aangifte te kunnen doen wanneer daadwerkelijk fraude wordt geconstateerd, bijvoorbeeld wanneer opname-apparatuur wordt gevonden bij een kandidaat. En dat is in dit geval gebeurd.

Keer op keer examen

Het bedrijfje bestond uit een vader met zijn twee zoons en één dochter. Een van de zoons, Celal B., deed herhaaldelijk theorie-examen, tientallen keren, en zakte steeds opzettelijk om vervolgens wel de vragen en antwoorden door te kunnen sluizen naar kandidaten van Directgeslaagd.

De vier worden ervan verdacht het CBR te hebben opgelicht tussen 16 september 2013 en 4 februari 2014 in Den Haag en Rijswijk. “En dat zij het CBR hebben opgelicht door vragen en/of antwoorden aan cursisten te hebben doorgegeven en/of gebruik te maken van opname-apparatuur.

Afgelopen dinsdag was een pro-formazitting bij de rechtbank. Dat betekent dat wordt bekeken hoe ver het onderzoek nu is. De zaak wordt inhoudelijk na de zomer behandeld. Dan moet de vader en zijn kinderen komen vertellen wat zij precies hebben gedaan. Ze zouden naast deze praktijken ook tienduizenden euro’s hebben witgewassen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

2 reacties op “Directgeslaagd voor de rechter vanwege oplichting CBR met trucjestheorie”

Youran van Ark|04.07.16|22:19

Onschuldig tot het tegendeel is bewezen! Verkeerspro mag wel oppassen. Als ze onschuldig worden verklaard kan dit artikel worden gezien als laster/smaad.

Leon van der Elsen|07.07.16|19:32

@Youran, daarom schrijven ze toch ook “Celal B.” en “ze zouden”. Knappe advocaat die dit artikel als smaad kan bestempelen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.