LV

Aantal rijscholen onverwacht toegenomen in eerste helft 2016

Het aantal rijscholen is in het eerste half jaar van 2016 gegroeid naar meer dan 8000 opleiders. Dat is verrassend, omdat de afgelopen jaren juist een dalende trend was ingezet. Op 1 juni 2016 waren er echter 8.076 opleiders ingeschreven bij het CBR, en dat zijn er meer dan aan het eind van 2015.

Tien jaar geleden lag het aantal rijscholen nog rond de 5.000. Sindsdien is er echter een wildgroei ontstaan, waardoor de prijzen kelderden en de kwaliteit van de opleiders steeds meer ter discussie kwam te staan. Alle brancheorganisaties stelden een verdere daling te verwachten van het aantal rijscholen in 2016, maar daar komt dus nog niets van terecht.

Stijging

Aan het eind van 2015 stonden er in totaal 7979 rijscholen ingeschreven bij het CBR. Dat aantal daalde daardoor over heel vorig jaar met een kleine twee procent. Ook in 2014 had zich al een daling voorgedaan, na een lange periode van stijging tussen 2005 en 2013.

Nu is er dus een opvallende curve omhoog te noteren in de eerst helft van 2016. Er kwamen 297 opleiders bij en verdwenen er tegelijk precies 200 weg in het eerste deel van dit jaar. Daardoor steeg het aantal rijscholen met ruim een procent, maar dat betrof nog maar een half jaar.

Vooral het aantal rijscholen dat zich uitschrijft lijkt achter te blijven. Zo stopten er in 2014 en 2015 rond de 800 opleiders mee, een aantal wat dit jaar bij lange na niet gehaald gaat worden als deze lijn zich doorzet. Het aantal rijscholen dat zich inschreef, is niet schrikbarend hoog.

Schermafbeelding 2016-06-29 om 16.05.39

Meer rijexamens

Brancheorganisatie BOVAG Rijscholen denkt dat de aantrekkende markt de aanleiding kan zijn van de stijging. “Zoals iedereen weet, is er veel vraag naar rijopleidingen momenteel”, vertelt woordvoerder Tom Huyskens. “Dat zie je ook in de wachttijden voor examens. Dus dat zal ongetwijfeld nieuwkomers trekken, of wellicht instructeurs in loondienst die nu voor zichzelf beginnen.”

Ook kan het zo zijn dat de nieuwkomers niet echt nieuwkomers betreft, maar trucjes van bestaande rijscholen om bijvoorbeeld een tweede nummer aan te vragen.

Voor BOVAG blijft staan dat een hogere toelatingsgrens voor nieuwkomers gewenst is om slechte nieuwe aanwas te weren uit de branche. “Er moet een bodem in de markt komen, zodat niet iedereen die een WRM-certificaat heeft ook zomaar rijschoolhouder kan worden. Dat zijn namelijk twee totaal verschillende vakgebieden en de negatieve gevolgen daarvan hebben we de afgelopen jaren duidelijk kunnen zien.”

Lars Verpalen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

2 reacties op “Aantal rijscholen onverwacht toegenomen in eerste helft 2016”

Willy Davina|01.07.16|11:07

Wij zouden het Duitse systeem moeten hebben daar is de rijschool aan aantallen gebonden en geen vrije sector maar iedereen heeft een goede boterham terwijl hier rijscholen failliet gaan en er anderen vaak nieuwe rijscholen er voor in de plaats komen en je je afvraagt waar zijn wij nou mee bezig.

Youran van Ark|04.07.16|09:08

Leve de vrije markt. Duitse systeem is ook niks hoor. Nog meer bemoeienis van de staat. De gasten in Den Haag hebben al veel te veel te vertellen. Als de consument gewoon even een uurtje googled kom je er vanzelf achter waar je vooral wel of niet moet gaan lessen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.