Frank Hoornenborg, voorzitter Bovag Rijscholen

‘Stel je als rijschool op als expert van verkeersveiligheid’

Laat zien dat ú de expert bent en dat men bij ú moet zijn als het gaat om de verkeersveiligheid. Er wordt regelmatig geopperd om allerlei diensten verplicht te stellen in de rijopleiding, maar laten we vooral eens kijken wat we zelf al kunnen professionaliseren met onze kennis en kunde. Dat stelt Frank Hoornenborg, voorzitter van brancheorganisatie BOVAG Rijscholen, in zijn column voor VerkeersPro.

COLUMN – Een cursus ‘auto te water’, een slipcursus, vrachtwagenrijles, een uurtje op de motor, klassikale theoriecursus, lessen in de simulator, een EHBO-cursus… We zullen het er ongetwijfeld over eens zijn dat al deze diensten toegevoegde waarde bieden en zorgen voor betere en veilige automobilisten, naast de professionele praktijkopleiding die wij verzorgen.

Verplicht in rijopleiding

Meer dan eens lees ik, en daar doen wij bij BOVAG ook wel eens aan mee, dat een of meerdere van die diensten verplicht zouden moeten worden in de rijopleiding. Fantastisch natuurlijk als dat inderdaad zou kunnen, maar volgens mij wordt het hele traject dan al gauw behoorlijk kostbaar en gaat het allemaal twee keer zolang duren.

Om nog maar te zwijgen van de investeringen die gedaan moeten worden in lesmateriaal, apparatuur en instructeurs. Dat is voor een kleinere rijschool sowieso niet op te hoesten.

Professioneler

Maar laten we eens kijken naar wat wèl kan en hoe wij als professionals ons aanbod nog veel professioneler kunnen maken. Hoe we ons beste beentje voor kunnen zetten vanuit hetgeen al allemaal beschikbaar is binnen en buiten onze branche. Kent u aanbieders van EHBO-cursussen? Wellicht een goed idee om eens samen een avond te organiseren voor de kandidaten van dat moment.

Heeft een grotere collega wèl een simulator? Misschien eens vragen of u die ook voor uw kandidaten mag gebruiken? Geeft u ook les met trucks en / of motoren? Hup, laat de leerling het ook eens van een andere kant bekijken. Wie weet houdt u er wel een nieuwe A-kandidaat aan over; wie weet wordt die ene slipcursus-ochtend op een externe locatie wel zó goed ontvangen dat er een business case ontstaat.

Expert

Maar boven alles geldt: u laat zien dat ú de expert bent en dat men bij ú moet zijn als het gaat om verkeersveiligheid. Dat hoeft niet per se allemaal te worden verplicht door de overheid. We zouden al blij zijn als de overheid zich bereid toont onze sector op een geheel ander vlak een klein beetje te helpen.

Frank Hoornenborg, voorzitter Bovag Rijscholen

Frank Hoornenborg, Voorzitter BOVAG Rijscholen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

2 reacties op “‘Stel je als rijschool op als expert van verkeersveiligheid’”

Anjo Joostens|18.07.16|15:08

En dit is nou wat ik al die jaren bedoelt heb. En zo moet het Frank. Onze branche buigt af naar snel aan klanten komen en snel geld verdienen. Als de leerling dat merkt, dan nemen ze JUIST MINDER rijlessen. Het mooie is, is dat nieuwe klanten jou dat niet vertellen! Het gedrag is, dat ze een “pakketje rijlessen + examen” bij jou willen nemen. Daarbij ontstaat de beeldvorming bij jou “de klant of leerling wil het zo” Neem contact met mij op en ik leg het je uit. Verkeersveiligheid voor alles!

Anjo Joostens|18.07.16|15:22

En nu is er nog een stap te doen en dat is innoveren en niet denken dat de rijopleiding niet beter kan!! Dat is namelijk niet het geval. Als je mee gaat met innovatie, krijgen dooddoeners, veelverdieners en trukendozen geen kans in de branche. “zeker weten!” en zit je straks op 1 lijn met technologische innovaties. Innovaties zijn niet alleen maar bij auto’s of inrichting van wegen. Niet om mij, maar investeer in jezelf en in je leerlingen. Mijn contact gegevens zijn vindbaar.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.