Grote verschillen in premiekosten autoverzekering per regio

HAARLEM – Volkswagens in Auto showroom bij autodealer in Haarlem. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

De premies voor een autoverzekering kunnen per regio en per gemeente flink uiteenlopen. Rotterdammers zijn het duurste uit met gemiddeld 935 euro per jaar voor een WA-verzekering. Inwoners uit Dokkum betalen met 383 euro per jaar het minste voor diezelfde verzekering. Dat blijkt uit onderzoek van Independer.

De vergelijkingssite waar ook verzekeringen kunnen worden afgesloten analyseerde de autoverzekeringen die via de eigen site zijn afgesloten tussen 1 juli 2015 en 30 juni 2016.

In het algemeen geldt dat autoverzekeringen in grote steden gemiddeld duurder zijn dan in kleine gemeenten. In de Randstad betalen autobezitters het meest, soms wel twee keer zo veel als in een kleine gemeente. Voor een WA-autoverzekering zijn Rotterdam, Amsterdam en Den Haag de duurste gemeenten. Gaat het om een WA + beperkt casco, dan wordt de top drie gevormd door Amsterdam, Rotterdam en Maarssen. Voor WA + volledig casco is Amsterdam eveneens de duurste gemeente, gevolgd door Hilversum/Laren/Huizen en Rotterdam. In Dokkum zijn inwoners gemiddeld het minste kwijt, of het nu gaat om een WA-autoverzekering, een WA + beperkt casco of een WA + volledig caso. In een overzicht van Independer is te zien wat de gemiddelde kosten zijn in andere postcodegebieden.

Jongeren

Independer heeft ook specifiek gekeken naar de premiekosten voor jongeren tussen de 18 en 24 jaar. Dat scheelt meer dan een factor 2. De gemiddelde premie is opnieuw in Dokkum het laagst met 547 euro per jaar. Rotterdam is voor hen de duurste gemeente met gemiddeld 1300 euro per jaar.

Postcodegebied is maar een van de factoren waarop WA-autoverzekeringen worden gebaseerd. Daarnaast gaat het om zaken als gewicht van de auto, leeftijd van de bestuurder en de opgebouwde schadevrije jaren. Barbara de Koning Gans van Independer constateert dat verzekeraars zich ook vaak op bepaalde doelgroepen richten. “Val je buiten die doelgroep, betaal je meer premie. Daarom is dezelfde consument voor dezelfde verzekering bij de ene aanbieder veel duurder uit dan bij de ander. Dat kan zo honderden euro’s per jaar verschillen. Het is daarom verstandig om verschillende aanbieders naast elkaar te leggen, voordat je iets afsluit.”

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Grote verschillen in premiekosten autoverzekering per regio | RijschoolPro

Grote verschillen in premiekosten autoverzekering per regio

HAARLEM – Volkswagens in Auto showroom bij autodealer in Haarlem. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

De premies voor een autoverzekering kunnen per regio en per gemeente flink uiteenlopen. Rotterdammers zijn het duurste uit met gemiddeld 935 euro per jaar voor een WA-verzekering. Inwoners uit Dokkum betalen met 383 euro per jaar het minste voor diezelfde verzekering. Dat blijkt uit onderzoek van Independer.

De vergelijkingssite waar ook verzekeringen kunnen worden afgesloten analyseerde de autoverzekeringen die via de eigen site zijn afgesloten tussen 1 juli 2015 en 30 juni 2016.

In het algemeen geldt dat autoverzekeringen in grote steden gemiddeld duurder zijn dan in kleine gemeenten. In de Randstad betalen autobezitters het meest, soms wel twee keer zo veel als in een kleine gemeente. Voor een WA-autoverzekering zijn Rotterdam, Amsterdam en Den Haag de duurste gemeenten. Gaat het om een WA + beperkt casco, dan wordt de top drie gevormd door Amsterdam, Rotterdam en Maarssen. Voor WA + volledig casco is Amsterdam eveneens de duurste gemeente, gevolgd door Hilversum/Laren/Huizen en Rotterdam. In Dokkum zijn inwoners gemiddeld het minste kwijt, of het nu gaat om een WA-autoverzekering, een WA + beperkt casco of een WA + volledig caso. In een overzicht van Independer is te zien wat de gemiddelde kosten zijn in andere postcodegebieden.

Jongeren

Independer heeft ook specifiek gekeken naar de premiekosten voor jongeren tussen de 18 en 24 jaar. Dat scheelt meer dan een factor 2. De gemiddelde premie is opnieuw in Dokkum het laagst met 547 euro per jaar. Rotterdam is voor hen de duurste gemeente met gemiddeld 1300 euro per jaar.

Postcodegebied is maar een van de factoren waarop WA-autoverzekeringen worden gebaseerd. Daarnaast gaat het om zaken als gewicht van de auto, leeftijd van de bestuurder en de opgebouwde schadevrije jaren. Barbara de Koning Gans van Independer constateert dat verzekeraars zich ook vaak op bepaalde doelgroepen richten. “Val je buiten die doelgroep, betaal je meer premie. Daarom is dezelfde consument voor dezelfde verzekering bij de ene aanbieder veel duurder uit dan bij de ander. Dat kan zo honderden euro’s per jaar verschillen. Het is daarom verstandig om verschillende aanbieders naast elkaar te leggen, voordat je iets afsluit.”

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.