Slagingsnorm voor theorie-examen T-rijbewijs omhoog

Per 1 september wordt de slagingsnorm van het theorie-examen voor het T-rijbewijs verhoogd. Kandidaten moeten dan voortaan 38 in plaats van 37 van de 50 vragen goed hebben om te slagen.

De norm gaat de komende jaren geleidelijk aan verder omhoog, zo laat het CBR weten. Nu gaat om een verhoging van 74 naar 76 procent. Voor examens met het soort vragen dat in het theorie-examen voor het trekkerrijbewijs voorkomt (meerkeuzevragen met drie mogelijke antwoorden), is volgens het CBR een slagingsnorm van 80 procent gebruikelijk. De norm wordt dan ook geleidelijk opgevoerd naar 80 procent. Die norm geldt ook voor de andere beroepsexamens. Het uitgangspunt is dat met deze norm van 80 procent de kandidaten die slagen voldoende kennis hebben om veilig aan het verkeer deel te nemen.

Daling

Het T-rijbewijs is op 1 juli 2015 ingevoerd. Tegelijkertijd startten toen ook de theorie-examens. Om kandidaten en rijopleiders te laten wennen aan het nieuwe examen is het CBR begonnen met een wat lagere slagingsnorm.

Sinds de invoering van het T-rijbewijs dalen de slagingspercentages voor het theorie-examen, zo blijkt uit de CBR-kwartaalcijfers van 2015 en 2016. In het derde kwartaal van 2015 slaagde nog 83,72 procent van de kandidaten. In het tweede kwartaal van 2016 was dat percentage gedaald naar 73,32 procent.

Lage aantallen kandidaten

Een duidelijke conclusie valt nog niet uit te trekken uit die afgelopen kwartalen, relateert het CBR. Het gaat immers om betrekkelijk lage aantallen kandidaten. “Als er dan toevallig wat meer mensen slecht scoren, dan kan het gemiddeld snel dalen.” Het ziet er bovendien naar uit dat de slagingspercentage weer wat omhoog gaan. Dat zal blijken bij de publicatie van de CBR-cijfers over het derde kwartaal.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.