Frank Hoornenborg, voorzitter Bovag Rijscholen

‘VOG voor rijinstructeurs moet landelijke norm worden’

Er zou wel eens een nieuw tijdperk kunnen aanbreken, voorziet Frank Hoornenborg, voorzitter van brancheorganisatie BOVAG Rijscholen. Hij heeft goede hoop dat de gezamenlijke brief van BOVAG, VRB en FAM aan de politiek de minister gaat aanzetten tot meer actie en toezicht. En dit startdocument zou er toe kunnen leiden dat er nu eindelijk een Verklaring Omtrent Gedrag gaat gelden voor de hele branche. Dat schrijft hij in zijn column voor VerkeersPro.

COLUMN – Met BOVAG Rijscholen – en eigenlijk met de hele branche – staan we aan de vooravond van een nieuw tijdperk. Onze operatie rondom de aangescherpte lidmaatschapseisen is grotendeels afgerond en de nieuwe normen worden inmiddels op alle nieuwe en bestaande leden toegepast. Daarmee heeft BOVAG haar verantwoordelijkheid genomen in tijden waarin de complete sector zwaar onder vuur lag en van links naar rechts en van hoog tot laag besmeurd werd. De politiek zei er vaak genoeg wat van, maar stond er verder bij en keek ernaar. Althans: er veranderde niets en er is nog steeds niets veranderd.

Meer actie en toezicht

Maar eindelijk is daar nu een brief van zowel BOVAG als VRB en FAM en zelfs op verzoek van enkele Kamerleden. In die brief zetten we voor de heren en dames politici uiteen wat er allemaal aan de hand is in deze branche, maar ook hoe wij denken dat het opgelost kan worden. Soms met open eindjes, maar vaak heel concreet. En we nemen ook zelf onze verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld op het vlak van het creëren van fatsoenlijke stageplekken.

Aangezien deze brief juist op verzoek van de Haagse politiek is geschreven en omdat er zoveel media-aandacht voor is geweest, heb ik goede hoop dat de vaste Kamercommissie nu eindelijk eens opstaat voor onze sector en de minister kan aanzetten tot meer actie en toezicht. Zodat we allemaal weer dagelijks met een grote glimlach aan het werk gaan, een gezonde boterham kunnen verdienen en ons niet druk hoeven te maken over figuren die ons vak door het slijk trekken.

Verklaring Omtrent Gedrag

Persoonlijk ben ik erg blij dat in de brief wordt gepleit voor een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor àlle instructeurs. Nu zijn het alleen de instructeurs van BOVAG-rijscholen die als onderdeel van de lidmaatschapseisen zo’n VOG moeten indienen. U vindt het allemaal heel normaal dat de onderwijzer van uw kinderen, de zwemleraar van uw kleindochter of de voetbaltrainer van uw neefje een VOG heeft. Maar ook wij geven onderwijs, training of les aan minderjarigen. Vanaf 15 jaar kunnen ze al over de vloer komen tegenwoordig. En in de meeste gevallen is er ook nog eens veel geld gemoeid met transacties bij rijscholen. Dan is het toch ook de normaalste zaak van de wereld dat elke instructeur een VOG op zak heeft? Dat ouders erop kunnen vertrouwen dat hun kinderen in goede handen zijn en hun geld veilig?

Natuurlijk weet ik dat een VOG geen 100 procent garantie biedt, maar het is in elk geval een stok achter de deur en toont aan dat je je vak als ondernemer serieus neemt. Het is mij heel wat waard als straks niet de BOVAG in haar uppie wordt geacht als politieagent op te treden, maar dat op z’n minst een VOG voor instructeurs gewoon de landelijke norm wordt. Wellicht dat andere beroeps- en brancheverenigingen of opleiders ook alvast hier een voorbeeld aan kunnen nemen, vooruit gaan lopen op landelijke invoering en hun verantwoordelijkheid nemen door strengere eisen te stellen aan toelating of instroom.

Frank Hoornenborg, voorzitter BOVAG Rijscholen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.