rechtbank, rechter, uitspraak

Persoonsverwisseling tweeling tijdens rijexamen bestraft

rechtbank, rechter, uitspraak

Een 22-jarige man uit Almere heeft van de politierechter in Utrecht een boete van 1000 euro gekregen omdat hij zich tijdens zijn rijexamen in januari 2015 had uitgegeven voor zijn tweelingbroer. De helft van de boete is voorwaardelijk opgelegd.

De man is schuldig bevonden aan oplichting van het CBR en vals invullen van formulieren. Volgens de officier van justitie heeft de man de verkeersveiligheid in gevaar gebracht, omdat hij zijn tweelingbroer aan een rijbewijs hielp. Die tweelingbroer zou nog helemaal niet de juiste vaardigheden hebben om af te rijden.

WhatsApp

Tijdens het rijexamen twijfelde de rijinstructeur al aan de identiteit van de kandidaat. Pas later schakelde hij de politie in. WhatsApp-berichten tussen de broers en een derde persoon wezen uit dat ze onderling contact hadden gehad over de persoonsverwisseling en de uitvoering van het plan. Ook bleek dat de telefoon van de verdachte aanstraalde bij zendmasten in de buurt van het examencentrum in Emmeloord, terwijl de man zelf zei dat hij op het moment van het rijexamen in Hilversum was. Een vergelijking van de handtekeningen van beide broers droeg ook bij aan de bewijsvoering.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.