Computerstem wordt definitief onderdeel van verlengd theorie-examen

Bij de verlengde theorie-examens en de individueel begeleide theorie-examens voor auto, motor en bromfiets blijft geluid ook na de pilot-fase een vast onderdeel van de examens. Voor de beroepsexamens verdwijnt deze faciliteit omdat er weinig belangstelling voor was.

Volgens het CBR is uit onderzoek gebleken dat een computerstem die de vragen voorleest meerwaarde kan hebben voor kandidaten die moeite hebben met lezen. Voor kandidaten zonder leesproblemen is die meerwaarde niet aangetoond.

Proef

In december 2015 is het CBR een pilot gestart met geluid bij het theorie-examen voor de categorieën auto, motor en bromfiets bij het theorie-examen met extra tijd, bij het individueel begeleid examen en bij een aantal CCV-examens. Kandidaten konden op alle CBR-locaties meedoen aan de proef.

Tijdens de pilot heeft een extern bureau onderzocht hoe de kandidaten de optie geluid waardeerden en of er een verschil te zien was in de prestaties. Dat onderzoek heeft uitgewezen dat kandidaten niet beter scoren als de vragen via een computerstem worden voorgelezen. De moeilijkheidsgraad en de slagingspercentages zijn stabiel gebleven. De tevredenheid van de kandidaten is nauwelijks toegenomen.

Beroepsexamens

Bij de beroepsexamens verdwijnt de mogelijkheid om gebruik te maken van geluid bij het theorie-examen vanaf 10 oktober. Tijdens de proef bleek er weinig belangstelling van de kandidaten voor deze mogelijkheid. Ook in de slagingspercentages is er nauwelijks een effect te zien. Kandidaten voor de beroepsexamens die moeite hebben met lezen houden de mogelijkheid om een examen te doen waarbij een medewerker de vragen voorleest.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.