Politiebond klaagt nood over onderhoud rijvaardigheid

Het is armoe troef op de werkvloer bij de politie, meent voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond. Bezuinigingen hebben gevolgen voor de uitrusting en faciliteiten van de agenten. Ook de rijvaardigheid van agenten is daardoor volgens Struijs in het geding.

Van de afspraak dat agenten uit oogpunt van hun eigen veiligheid en die van de burgers elke drie jaar een verplichte rijvaardigheidstest moeten afleggen komt in de praktijk weinig terecht, schrijft Struijs in een blog. “Helaas zijn er momenteel veel te weinig docenten beschikbaar om iedereen op tijd aan deze keuring te onderwerpen. Dit brengt voor burgers risico’s met zich mee, maar ook voor collega’s die onderweg naar een noodsituatie (al dan niet door eigen toedoen) bij een aanrijding betrokken raken.”

Zwartboek

Onderhoud van de rijvaardigheid is niet het enige probleem dat de bondsvoorzitter schetst. Ook de vervanging van een politie-uniform zou erg lang duren, politie-auto’s zouden te vaak met gladde banden rondrijden en de vervanging van defecte handboeien duurt volgens Struijs twee maanden. De bezuinigingen in combinatie met de te snelle overgang naar een landelijk politiekorps hebben geleid tot grote werkdruk, stress en een hoog ziekteverzuim, zo schetst hij.

De politiebond is van plan een zwartboek samen te stellen met concrete praktijkvoorbeelden. Op een digitaal meldpunt van de politiebond kunnen agenten hun ervaringen kwijt.

Wob-verzoek

Een woordvoerster van de nationale politie zegt in een reactie op dit moment niet te kunnen zeggen of de klacht van Struijs over onderhoud van de rijvaardigheid terecht is. Er is net een Wob-verzoek (op grond van de Wet openbaarheid van bestuur) ingediend bij de politie met de vraag of de driejaarlijkse termijn van de rijvaardigheidstest voor agenten wel gehaald wordt. Dat wordt nu uitgezocht en binnen een aantal weken openbaar gemaakt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Politiebond klaagt nood over onderhoud rijvaardigheid | RijschoolPro

Politiebond klaagt nood over onderhoud rijvaardigheid

Het is armoe troef op de werkvloer bij de politie, meent voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond. Bezuinigingen hebben gevolgen voor de uitrusting en faciliteiten van de agenten. Ook de rijvaardigheid van agenten is daardoor volgens Struijs in het geding.

Van de afspraak dat agenten uit oogpunt van hun eigen veiligheid en die van de burgers elke drie jaar een verplichte rijvaardigheidstest moeten afleggen komt in de praktijk weinig terecht, schrijft Struijs in een blog. “Helaas zijn er momenteel veel te weinig docenten beschikbaar om iedereen op tijd aan deze keuring te onderwerpen. Dit brengt voor burgers risico’s met zich mee, maar ook voor collega’s die onderweg naar een noodsituatie (al dan niet door eigen toedoen) bij een aanrijding betrokken raken.”

Zwartboek

Onderhoud van de rijvaardigheid is niet het enige probleem dat de bondsvoorzitter schetst. Ook de vervanging van een politie-uniform zou erg lang duren, politie-auto’s zouden te vaak met gladde banden rondrijden en de vervanging van defecte handboeien duurt volgens Struijs twee maanden. De bezuinigingen in combinatie met de te snelle overgang naar een landelijk politiekorps hebben geleid tot grote werkdruk, stress en een hoog ziekteverzuim, zo schetst hij.

De politiebond is van plan een zwartboek samen te stellen met concrete praktijkvoorbeelden. Op een digitaal meldpunt van de politiebond kunnen agenten hun ervaringen kwijt.

Wob-verzoek

Een woordvoerster van de nationale politie zegt in een reactie op dit moment niet te kunnen zeggen of de klacht van Struijs over onderhoud van de rijvaardigheid terecht is. Er is net een Wob-verzoek (op grond van de Wet openbaarheid van bestuur) ingediend bij de politie met de vraag of de driejaarlijkse termijn van de rijvaardigheidstest voor agenten wel gehaald wordt. Dat wordt nu uitgezocht en binnen een aantal weken openbaar gemaakt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.