alcoholslot, CBR, Tweede Kamer, kosten, herinvoering

Miljoenen euro’s naar mislukt alcoholslot

Het alcoholslot

De kosten van het inmiddels afgeschafte alcoholslot bedragen bijna vijf miljoen euro. Het hoge bedrag komt hoofdzakelijk door de compensatie die de Staat moest uitkeren aan 391 personen met een alcoholslot, na uitspraak van de Raad van State. Donderdag debatteert de Tweede Kamer over een herinvoering van deze strafmethode. Kamerleden en rechters zien de strafmethode graag terugkomen.

Een alcoholslot werd in het verleden opgelegd door het CBR, zonder dat er een rechter aan te pas kwam. De Hoge Raad vond dat niet kunnen, omdat drankrijders ook nog een straf van de rechter konden krijgen en dus dubbel gestraft konden worden voor hetzelfde feit. Het alcoholslot werd daarom afgeschaft.

Miljoenen

Het AD heeft cijfers opgevraagd bij het ministerie van infrastructuur en Milieu. Als gevolg van de uitspraak moest de staat zo’n 450.000 euro uitkeren aan 391 personen als compensatie. Hierbij gaat het om kosten voor het alcoholslot, vergoedingen voor het CBR en nieuwe rijbewijzen. Daarnaast kostte de ontwikkeling van het alcoholslot zo’n 2,7 miljoen en waren er nog eens 1,6 miljoen euro aan juridische kosten. Dat bedrag loopt mogelijk nog op. Een groep drankrijders eist schadevergoeding omdat ze bijvoorbeeld hun baan zijn kwijtgeraakt door de straf.

Toch kwam deze week de discussie over de methode weer op gang, nadat Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Vekeersveiligheid (SWOV) een rapport naar buiten bracht waaruit blijkt dat in Nederland tussen de 90.000 en 125.000 zware alcoholovertreders (1,3 promille of hoger) rondrijden. Deze groep is verantwoordelijk voor twee derde van alle ernstige alcoholongevallen met 50 tot 95 doden per jaar. Volgens het SWOV hebben traditionele maatregelen zoals het innemen van het rijbewijs geen effect. De overtreder zou ook zonder rijbewijs nog achter het stuur kruipen.

Herinvoering

Volgens het SWOV was het alcoholslot een goed middel omdat het richt op preventie van rijden onder invloed. Het onderzoeksbureau pleit daarom voor alternatieve, goedkopere alcoholsloten. Ook strafrechters zien het alcoholslot graag terugkomen. Zij willen dat deze methode in het strafrecht wordt opgenomen, zodat een dubbele straf door rechter en CBR kan wordt voorkomen. De rechter krijgt het slot dan in zijn gereedschapskist om als straf op te leggen naast onder meer een boete, gevangenis- of taakstraf. Minister Van der Steur was hier tot nu toe terughoudend over. Het alcoholslotprogramma onderbrengen in het strafrecht zou geen meerwaarde hebben.

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over het alcoholslotprogramma.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.