rechtspraak, rechter, civiel recht

Engelsman geeft onbevoegd rijles met ongeschikte auto

Een 63-jarige rijinstructeur uit Engeland is veroordeeld voor een werkstraf van 200 uur. De man heeft ruim acht maanden zonder geldige papieren lesgegeven omdat hij het verlengen van zijn vergunning niet kon betalen. Bovendien was zijn auto verre van geschikt: de bestuurdersstoel werd op zijn plaats gehouden met een elastisch koord als hulpmiddel. 

De man deed zich voor als een bevoegde instructeur en vroeg 25 pond per uur aan zijn leerlingen, schrijft Somerset Live. Wanneer de instructeur met zijn leerlingen naar het examencentrum ging, weigerde de examinator in zijn Ford Fiesta te stappen om het examen af te nemen. De stoel van de bestuurder werd namelijk vastgehouden met een elastisch koord.

Schulden

De man was al jaren bekend bij het examencentrum. Hij geeft al 37 jaar les en is nooit eerder in opspraak geraakt. Hij heeft zijn papieren, die in oktober 2015 verliepen, niet meer laten verlengen. Hij werd door de rechter schuldig verklaard voor fraude tussen november 2015 en juli 2016. In die tijd heeft hij elf leerlingen naar het examencentrum gebracht, die hem elk zo’n 500 tot 750 pond hebben betaald voor de rijlessen.

De instructeur was zich naar eigen zeggen bewust van zijn verlopen papieren, maar heeft zijn bevoegdheid om financiële redenen niet laten verlengen. Het verlengen zou 300 euro kosten. De man, die diep in de schulden zat, moest kiezen tussen het betalen van zijn huur of zich opnieuw laten registeren. Hij koos dus voor het eerste.

Lees ook: Rijschoolhouder moet 67.500 euro betalen na grootschalige fraude

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.