Ergernis in het verkeer. Foto ANP

Vrouwen kwader achter het stuur dan mannen

Vrouwelijke bestuurders reageren met een hogere mate van boosheid in het verkeer dan mannen. Dat blijkt uit een onderzoek dat Hyundai hield in samenwerking met de Goldsmith universiteit in Londen. Vrouwen kunnen hier overigens niet veel aan doen: die heftige reactie is vanuit de evolutie bepaald, legt psycholoog Patrick Fagan uit.

De onderzoekers namen duizend autorijders in het Verenigd Koninkrijk onder de loep bij en prikkelden hun zintuigen in verschillende verkeerssituaties. Zo werd er naar hen getoeterd en geschreeuwd, of er zat een bemoeizuchtige bijrijder naast hen. De reactie van de bestuurder werd op verschillende manieren gemeten. Zo werd er een eye tracker gebruikt en werd het hartritme opgenomen. In alle scenario’s reageerden vrouwelijke bestuurder met een hogere mate van boosheid dan mannen. Het gaat om een verschil van twaalf procent, melden de onderzoekers.

Oertijd

Sommige situaties wekken instincten op die herkenbaar zijn uit de oertijd, bleek uit het onderzoek. Onderzoeker en gedragspsycholoog Patrick Fagan van de Goldsmith University vertelt hierover tegen de Telegraph: “De evolutietheorie leert ons dat onze vrouwelijke voorouders goed zijn in het herkennen van gevaar. Ze moesten hun kinderen namelijk beschermen wanneer hun man aan het jagen was.”

Dat waarschuwingssysteem hebben vrouwen nog steeds, zegt Fagan. Dat zorgt ook voor hun gedrag in het verkeer: vrouwen kunnen eerder boos en gefrustreerd raken achter het stuur dan mannen. Overigens kan iedereen nog steeds de online test doen van Hyundai.

Mindfulness

Hyundai adviseert agressieve weggebruikers om voorafgaand aan het rijden een paar minuten aan mindfulness te doen. Ook zouden deze bestuurders moeten zorgen voor zo weinig mogelijk afleiding van bijvoorbeeld bijrijders of muziek en moeten ze regelmatig even pauzeren.

De onderzoekers wilden gingen ook na wat mensen juist gelukkig maakt in het verkeer. 84 procent wordt gelukkig van lege wegen, 78 procent van het platteland, 69 procent van de zeekust en 54 procent wordt gelukkig van zingen in de auto.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.