CBR in Rijswijk

CBR smeert sluiting rijtestlocaties uit over half jaar

Het CBR heeft de fasering van het sluiten van de rijtestlocaties bekendgemaakt. Het opdoeken van de locaties wordt verdeeld over een half jaar, in de periode tussen 1 januari en 1 juli volgend jaar. Aanvankelijk zou het CBR de 23 van de 53 rijtestlocaties per 1 december opheffen, maar dit stuitte op weerstand vanuit de branche.

Brancheverenigingen BOVAG, FAM en VRB zijn het niet eens met de sluiting. Na overleg besloot het CBR de rijtestlocaties daarom niet in één keer uit te voeren, maar in fases. Na elke fase is er een evaluatie over het effecten van de sluiting. “Grote knelpunten worden opgelost, voordat wordt overgegaan tot de volgende fase. Het evaluatieplan en de uitkomsten van de evaluaties bespreken we met de brancheverenigingen”, meldt het CBR.

Afweging CBR

Bij de verdeling heeft het CBR gekeken naar twee factoren: de afstand tussen de rijtestlocaties en de beschikbare faciliteiten op de locatie, zoals de privacy en toegankelijkheid voor mindervaliden. De locaties met de kleinste afstand naar de andere rijtestlocatie en de plekken met de minst goede faciliteiten, sluiten als eerst.

De locaties die per 1 januari sluiten zijn: Den Helder, Dordrecht, Eemnes/Huizen, Heerlen, Mierlo, Roosendaal, Sneek, Spijkenisse, Weert en Zaandam. Vanaf 1 april sluiten de locaties Almelo, Apeldoorn, Berkel-Enschot, Gouda, Meppel, Middelburg en Sittard (Sittard verhuist in januari naar Urmond). Per 1 juli sluiten tenslotte Emmeloord, Harderwijk, Hoogeveen, Terneuzen, Tiel en Winschoten.

‘Dekking blijft goed’

Op de rijtestlocaties beoordeelt het CBR door middel van rijgeschiktheidstesten of bestuurders met een beperking of gezondheidsproblemen nog in staat zijn om veilig te rijden. Er worden zo’n 12.500 testen per jaar uitgevoerd. Met het sluiten van de 23 afdelingen wil het CBR de doorlooptijd verkorten met langere openingstijden.

Ook moet hiermee de toegankelijkheid op de overgebleven locaties worden gewaarborgd, net als de efficiëntie, zegt het CBR: “Op de centra die sluiten zijn in 2016 gemiddeld twintig rijtesten per maand afgenomen, waarvan negen in een lesauto. Ondanks de vermindering van het aantal centra voor rijtesten, blijft de landelijke dekking goed. Er is altijd wel een CBR-locatie binnen een uur te bereiken.”

Lees ook:

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

CBR smeert sluiting rijtestlocaties uit over half jaar | RijschoolPro
CBR in Rijswijk

CBR smeert sluiting rijtestlocaties uit over half jaar

Het CBR heeft de fasering van het sluiten van de rijtestlocaties bekendgemaakt. Het opdoeken van de locaties wordt verdeeld over een half jaar, in de periode tussen 1 januari en 1 juli volgend jaar. Aanvankelijk zou het CBR de 23 van de 53 rijtestlocaties per 1 december opheffen, maar dit stuitte op weerstand vanuit de branche.

Brancheverenigingen BOVAG, FAM en VRB zijn het niet eens met de sluiting. Na overleg besloot het CBR de rijtestlocaties daarom niet in één keer uit te voeren, maar in fases. Na elke fase is er een evaluatie over het effecten van de sluiting. “Grote knelpunten worden opgelost, voordat wordt overgegaan tot de volgende fase. Het evaluatieplan en de uitkomsten van de evaluaties bespreken we met de brancheverenigingen”, meldt het CBR.

Afweging CBR

Bij de verdeling heeft het CBR gekeken naar twee factoren: de afstand tussen de rijtestlocaties en de beschikbare faciliteiten op de locatie, zoals de privacy en toegankelijkheid voor mindervaliden. De locaties met de kleinste afstand naar de andere rijtestlocatie en de plekken met de minst goede faciliteiten, sluiten als eerst.

De locaties die per 1 januari sluiten zijn: Den Helder, Dordrecht, Eemnes/Huizen, Heerlen, Mierlo, Roosendaal, Sneek, Spijkenisse, Weert en Zaandam. Vanaf 1 april sluiten de locaties Almelo, Apeldoorn, Berkel-Enschot, Gouda, Meppel, Middelburg en Sittard (Sittard verhuist in januari naar Urmond). Per 1 juli sluiten tenslotte Emmeloord, Harderwijk, Hoogeveen, Terneuzen, Tiel en Winschoten.

‘Dekking blijft goed’

Op de rijtestlocaties beoordeelt het CBR door middel van rijgeschiktheidstesten of bestuurders met een beperking of gezondheidsproblemen nog in staat zijn om veilig te rijden. Er worden zo’n 12.500 testen per jaar uitgevoerd. Met het sluiten van de 23 afdelingen wil het CBR de doorlooptijd verkorten met langere openingstijden.

Ook moet hiermee de toegankelijkheid op de overgebleven locaties worden gewaarborgd, net als de efficiëntie, zegt het CBR: “Op de centra die sluiten zijn in 2016 gemiddeld twintig rijtesten per maand afgenomen, waarvan negen in een lesauto. Ondanks de vermindering van het aantal centra voor rijtesten, blijft de landelijke dekking goed. Er is altijd wel een CBR-locatie binnen een uur te bereiken.”

Lees ook:

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.