verkeer, bebouwde kom, verkeersveiligheid, fietsers

Groningen geeft fietsles aan Rotterdam na mislukte proef

Een proef met fietsers op een kruispunt in Rotterdam is maandag direct weer gestaakt nadat er chaos ontstond. Bij de kruising van de Jonker Fransstraat en de Admiraal de Ruyterweg kregen alle fietsers tegelijk groen licht. Dat resulteerde meteen in op elkaar rijdende fietsers en kromme wielen. De stad Groningen gebruikt dit soort kruispunten al jaren en geeft de Rotterdammers tips om veilig over te steken.

Het kruispunt staat in Rotterdam staat bekend als een ‘black spot’. Er gebeuren veel ongelukken met fietsers, met name door afslaande auto’s. Om dit probleem tegen te gaan, kwamen de Rotterdamse D66 en PvdA met het idee om fietsers allemaal tegelijk groen licht te geven en de auto’s te laten wachten.

Chaos

Wethouder Pex Langenberg zag dit idee wel zitten en wilde de proef zes maanden laten duren. Het experiment startte maandagmiddag. Onmiddellijk ontstond er chaos waarbij fietsers tegen elkaar opreden. De wethouder zegt tegen RTV Rijnmond dat de gemeente goed gaat nadenken waar het probleem ligt, omdat dit soort kruispunten in andere steden wel een succes zijn. “Misschien was het kruispunt te ingewikkeld.”

Groningen

De Alle Fietsers Tegelijk Groen-regeling (AFTG) wordt in Groningen al ruim 25 jaar toegepast, naar voorbeeld van Enschede. Inmiddels hebben al 28 kruispunten in Groningen deze regeling. Omdat het daar wel goed gaat, geven de Groningers een aantal fietstips aan Rotterdammers in een video van Dagblad van het Noorden.

De gemeente Groningen is afgelopen zomer overigens nog wel met een campagne gestart om de speciale kruispunten onder de aandacht te brengen. Met name eerstejaarsstudenten zouden nog niet bekend zijn met de regeling.

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “Groningen geeft fietsles aan Rotterdam na mislukte proef”

Amptenaar|03.12.16|03:28

een tip: misschien moet je wel kruispunten hebben die er ook geschikt voor zijn. Fietsers moeten niet tegen elkaar aan kunnen rijden. Als je dat niet hebt het in 2 fases doen. alle afslaande fietsers gelijk en recht doorgaande fietsers tegelijk bijvoorbeeld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Groningen geeft fietsles aan Rotterdam na mislukte proef | RijschoolPro
verkeer, bebouwde kom, verkeersveiligheid, fietsers

Groningen geeft fietsles aan Rotterdam na mislukte proef

Een proef met fietsers op een kruispunt in Rotterdam is maandag direct weer gestaakt nadat er chaos ontstond. Bij de kruising van de Jonker Fransstraat en de Admiraal de Ruyterweg kregen alle fietsers tegelijk groen licht. Dat resulteerde meteen in op elkaar rijdende fietsers en kromme wielen. De stad Groningen gebruikt dit soort kruispunten al jaren en geeft de Rotterdammers tips om veilig over te steken.

Het kruispunt staat in Rotterdam staat bekend als een ‘black spot’. Er gebeuren veel ongelukken met fietsers, met name door afslaande auto’s. Om dit probleem tegen te gaan, kwamen de Rotterdamse D66 en PvdA met het idee om fietsers allemaal tegelijk groen licht te geven en de auto’s te laten wachten.

Chaos

Wethouder Pex Langenberg zag dit idee wel zitten en wilde de proef zes maanden laten duren. Het experiment startte maandagmiddag. Onmiddellijk ontstond er chaos waarbij fietsers tegen elkaar opreden. De wethouder zegt tegen RTV Rijnmond dat de gemeente goed gaat nadenken waar het probleem ligt, omdat dit soort kruispunten in andere steden wel een succes zijn. “Misschien was het kruispunt te ingewikkeld.”

Groningen

De Alle Fietsers Tegelijk Groen-regeling (AFTG) wordt in Groningen al ruim 25 jaar toegepast, naar voorbeeld van Enschede. Inmiddels hebben al 28 kruispunten in Groningen deze regeling. Omdat het daar wel goed gaat, geven de Groningers een aantal fietstips aan Rotterdammers in een video van Dagblad van het Noorden.

De gemeente Groningen is afgelopen zomer overigens nog wel met een campagne gestart om de speciale kruispunten onder de aandacht te brengen. Met name eerstejaarsstudenten zouden nog niet bekend zijn met de regeling.

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “Groningen geeft fietsles aan Rotterdam na mislukte proef”

Amptenaar|03.12.16|03:28

een tip: misschien moet je wel kruispunten hebben die er ook geschikt voor zijn. Fietsers moeten niet tegen elkaar aan kunnen rijden. Als je dat niet hebt het in 2 fases doen. alle afslaande fietsers gelijk en recht doorgaande fietsers tegelijk bijvoorbeeld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.