Wachttijd voor rijexamen in Engeland nog hoger dan in Nederland

Wie kampt met lange wachttijden bij het CBR: het kan altijd erger. In Engeland zijn de lange reserveringstermijnen al tijden een onderwerp van discussie. In sommige regio’s lopen die op tot meer dan 20 weken, terwijl 7,4 weken de standaard moet zijn. In 2017 moet zelfs 6 weken de standaard worden, maar dat doel lijkt nog ver weg.

In maart kondigde de Driver and Vehicle Standards Agency (DVSA) al aan extra examinatoren in te zetten om de wachttijden te verkorten. De DVSA heeft sinds 2015 al honderden extra examinatoren aangetrokken, maar de norm wordt nog niet gehaald: Britse media berichten over wachttijden van meer dan twintig weken.

Nieuw praktijkexamen

De lange reserveringstermijn zou te maken hebben met het nieuwe praktijkexamen in Engeland. Zo moeten jongeren geen tien maar twintig minuten zelfstandig rijden met een navigatie. Ook zijn er nieuwe bijzondere manoeuvres. Veel jongeren willen hun rijbewijs halen nog voordat de nieuwe regels ingaan. De DVSA geeft toe dat de wachttijden te lang zijn. De organisatie raadt de kandidaten aan te kijken naar een examencentrum dat wat verder uit de buurt ligt, waar de wachttijden mogelijk lager liggen.

De lange doorlooptijd is volgens Engelse instructeurs vooral vervelend voor leerlingen die voor hun eerste examen zijn gezakt. Zij moeten weer achteraan de rij aansluiten en maanden wachten voordat ze weer op mogen voor hun volgende examen. Bovendien moeten ze extra kosten maken doordat de leerlingen tot hun examen extra lessen moeten nemen om hun rijvaardigheid op peil te houden.

Wachttijden CBR

In Nederland lijkt de piek in wachttijden, met veertien weken als hoogtepunt, wel voorbij. Toch is er bij 27 van de 53 examencentra nog een overschrijding van de norm van 7 weken. Dat blijkt uit de cijfers die het CBR wekelijks bekendmaakt. In de week van 28 november tot en met 3 december lag het gemiddelde op 7,5 week.

De langste reserveringstermijn bij het CBR ligt momenteel op negen weken. Dit speelt in Nijmegen, Alkmaar, Amsterdam, Zwolle, Leusden en Utrecht. Voor de laagste wachttijd kun je in Sittard en Weert terecht: daar hoeven leerlingen slechts één week te wachten. Overigens zeggen deze cijfers niet alles: de wachttijden kunnen erg schommelen. Zo lag de wachttijd in Weert een maand eerder nog op vijf weken en die in Amsterdam lag een maand lang op zeven weken.

Het CBR is volop nieuwe examinatoren aan het opleiden om de doorlooptijd te verkorten. Dit jaar zijn er zestig bijgekomen, volgend jaar moeten er nog eens zestig worden aangenomen.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.