rijles, rijexamen, rijinstructeur, examinator

CBR: toch geen rijinstructeur in auto tijdens mentorexamen

rijles, rijexamen, rijinstructeur, examinator

Het CBR blijft bij de maatregel om maximaal drie mensen toe te laten in de examenauto. Dat heeft het CBR in een brief aan de Nationale Ombudsman laten weten. Wanneer er naast de examinator ook een examinator in opleiding meerijdt met de kandidaat, een zogeheten mentorexamen, mag de rijinstructeur van de kandidaat niet als vierde persoon meerijden. Leerlingen die toch graag willen dat hun instructeur bij het examen aanwezig is, kunnen dit aangeven.

Het CBR heeft in overleg met de Ombudsman een verkenning gedaan naar de mogelijkheid om maximaal vier personen toe te laten tot de examenauto. Nu zijn maximaal drie personen toegestaan. Er is naar de ervaring van docenten en coaches gevraagd die bij de opleiding voor examinatoren betrokken zijn. “Zij hebben aangegeven dat de ervaren en werkelijke (extra) druk voor de leerling-examinator aanzienlijk toeneemt als het aantal personen in de auto groeit van drie naar vier”, laat woordvoerder Nathalie Dingeldein van het CBR weten.

Slagingspercentages

Daarnaast geldt dat er bij twee personen op de achterbank sprake is van een belemmering van het zicht naar achteren, stelt het CBR. Bovendien zouden slagingspercentages geen significant verschil laten zien tussen het wel of niet meerijden van de instructeur. “Ook vanuit het perspectief van de kandidaat zien de docenten en de coaches dan ook geen reden om de huidige werkwijze aan te passen.”

Iedere ochtend zien rijopleiders via het mededelingenbord welke mentorexamens er die dag zijn. Kandidaten die toch graag willen dat hun instructeur meerijdt, kunnen dit ruim voor het examen aangeven. “Het CBR zal dan zijn uiterste best doen een oplossing te vinden.”

Begrijpelijk

Om de wachttijden bij het CBR te verkorten, worden momenteel extra examinatoren opgeleid. In totaal moeten er in twee jaar tijd 120 examinatoren worden opgeleid. De drie brancheverenigingen VRB, BOVAG en FAM horen weinig klachten over het meerijden van de examinator in opleiding. VRB-voorzitter Peter van Neck vindt de beslissing van het CBR om maximaal drie personen in de examenauto toe te staan begrijpelijk: “Vier personen in een auto, dat moet je niet willen. Ik kan me voorstellen dat het bij bepaalde leerlingen handig is als de rijinstructeur meerijdt. Mijn ervaring is dat als je dit overlegt met het CBR, het voor de examinator nooit een probleem is om te ruilen.”

Ook bij FAM is er positieve ervaring over het zoeken naar oplossingen vanuit het CBR. “Met het opleiden van extra examinatoren komt het momenteel natuurlijk vaker voor dat er een extra persoon meerijdt”, zegt voorzitter Ruud Rutten. “Ik kan me goed voorstellen dat het voor de examenkandidaat af en toe niet prettig is. Maar de examinatoren moeten nu eenmaal opgeleid worden.”

Nationale Ombudsman

Deze week werd een uitspraak van de Nationale Ombudsman gepubliceerd, waarin het bezwaar van een examenkandidaat over het CBR gegrond werd verklaard. De kandidaat zou niet op de hoogte zijn gesteld van het feit dat er een examinator in opleiding mee zou rijden en dat haar rijinstructeur daardoor dus niet bij haar examen aanwezig kon zijn.

Naar aanleiding van de klacht heeft het CBR in juli maatregelen genomen om examenkandidaten beter te informeren over het meerijden van de examinatoren in opleiding. In diezelfde uitspraak werd ook aangekondigd dat het CBR onderzoekt of vier personen in de examenauto toch een optie kan worden.

Lees ook: Mogelijk toch rijinstructeur mee tijdens mentorexamen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

2 reacties op “CBR: toch geen rijinstructeur in auto tijdens mentorexamen”

Hans de Rode|14.12.16|09:58

Mijn ervaring is dat als je dit overlegt met het CBR, het voor de examinator nooit een probleem is om te ruilen.” mooi tekst,waarom moet dit van cliënt naar cbr en niet andersom.
Ben van mening dat wanneer een cliënt een examen heeft gekocht en betaald men bij hem mag gaan overleggen of deze dit akkoord vindt en niet andersom en dan zou het cbr ook wel eens tegemoet mogen komen in de kosten want de aandacht wordt anders verdeeld wat het examen aangaat de belangen liggen toch net even anders.

Laura van Straaten|13.05.19|19:23

Ik heb vandaag mijn examen moeten doen en idd er ging een leerling examinator mee. Dit hoorde ik pas bij het CBR zelf en ik kreeg een mededeling geen vraag. Ik baalde gelijk dat mijn eigen instructeur niet mee kon. En door het overleg met examinator en leerling werd ik ook afgeleid. Ik ben gezakt. Misschien was ik ook wel gezakt als hij niet mee was dat zullen we niet weten. Ik vond het iig een onaangename verassing. En het gaf veel meer spanning.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.