Europese rijbewijscodes aangepast

De Europese Commissie heeft nieuwe rijbewijscodes vastgesteld. De codes, die bestuurders krijgen wanneer ze alleen met bepaalde aanpassingen of onder bepaalde voorwaarden mogen rijden, zouden hiermee beter aansluiten op de huidige techniek in auto’s en op medische ontwikkelingen.

Het CBR heeft de veranderingen op een rijtje gezet. Zo verdwijnen sommige codes of worden nationale codes omgezet in Europese. De rijbewijscodes zijn bedoeld voor mensen die alleen met bepaalde maatregelen of onder bepaalde voorwaarden mogen rijden. Zo’n voorwaarde wordt met een cijfercombinatie aangegeven op het rijbewijs. Het CBR stelt vast of een code nodig is aan de hand van onder meer de Eigen Verklaring, een eventueel rapport van een arts of een rijtest.

Zo bestaan er codes die aangeven dat de bestuurder alleen mag rijden met daglicht of bij wie het rijden op de snelweg niet is toegestaan. Ook kan de cijfercombinatie staan voor een technische aanpassing aan de auto, bijvoorbeeld een speciale bestuurdersstoel of aangepaste pedalen. Ook kan het gebeuren dat iemand alleen met een automaat mag rijden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.