petra delsing, cbr directeur

‘Samen werken aan een verkeersveilig Nederland’

De rijschoolbranche heeft een goede basis gelegd om de toekomst positief tegemoet te zien. Dat schrijft Petra Delsing in haar column voor VerkeersPro. Delsing trad in mei aan als de nieuwe algemeen directeur van het CBR. In haar column blikt ze terug op het afgelopen jaar. ‘Ik vind het bemoedigend dat de rijschoolbranche niet op de politiek heeft gewacht.’

Als je gaat werken bij het CBR, heeft iedereen meteen een verhaal. Over de puberzoon, over de oude moeder, over hoe destijds het eigen examen ging. Groot is de blijdschap om de vrijheid en kansen die een rijbewijs geeft. Groot is ook de zorg voor de gevaren in het verkeer. Ons werk raakt mensen.

Ik heb een behoorlijk netwerk in de verkeerswereld en ook daar begint elk gesprek met persoonlijke verhalen. Maar daarna valt het soms stil. Weet men eigenlijk niet wat we precies doen, wat we kunnen, wat we te bieden hebben en waar kansen voor samenwerking liggen.

Dat is in de rijschoolwereld gelukkig wel anders. Ik heb regelmatig overleg met de brancheorganisaties BOVAG, FAM en VRB. En met dank aan mijn voorganger Susi Zijderveld en mijn mededirecteur René Verstraeten is dat overleg prettig en constructief. We luisteren goed naar elkaar en we werken samen. We zijn het niet altijd eens en natuurlijk kunnen ook hier dingen beter. Maar we weten wat we aan elkaar hebben, wat ieders verantwoordelijkheid is. Het CBR is van de examens, de brancheorganisaties zijn er voor de rijopleiding.

Tegelijk hebben we een gezamenlijk belang: de verkeersveiligheid. Én de consument, die we allebei goed willen bedienen. Ik vind het bemoedigend dat de rijschoolbranche niet op de politiek heeft gewacht, maar met het startdocument zelf de handschoen heeft opgepakt om de kwaliteit van de rijopleiding te verbeteren. Zoals u allen heeft gemerkt, helpen wij als CBR waar we kunnen. Bijvoorbeeld door de WRM-bevoegdheidspassen te controleren. Dat controleren zélf geeft geen problemen, maar het komt wel voor dat een opleider de pas niet kan tonen. En dat heeft consequenties.

Verder kijken we met de brancheorganisaties hoe we de rijopleiding en het examen beter op elkaar kunnen laten aansluiten en hoe we de verkeersveiligheid een stap verder kunnen brengen. Dat u dat prettig vindt, bleek afgelopen maanden tijdens het examenplaatsoverleg op 43 locaties verspreid over het land. Wat een geweldige opkomst, wat een betrokkenheid. Graag wil ik langs deze weg alle opleiders bedanken die hiervoor een avond hebben uitgetrokken.

Al met al is er een goede basis om de toekomst positief tegemoet te treden. Ik wil dat graag samen met de brancheverenigingen BOVAG, FAM en VRB doen. De wil om dat samen te doen, is er ook bij hen. Ik zie veel bevlogenheid en betrokkenheid. Bij het CBR, maar ook in de opleidingsbranche. Dit biedt, en hoe mooi is dat, prachtige kansen om Nederland weer een stukje verkeersveiliger te maken. Want iedereen wil veilig thuiskomen.

Ik wens u en iedereen die u lief is fijne feestdagen en veilige kilometers in 2017!

Petra Delsing, algemeen directeur CBR

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

2 reacties op “‘Samen werken aan een verkeersveilig Nederland’”

Guno Ghazi|27.12.16|14:21

Beste Petra Delsing,
Om maar even met een term te gooien: U heeft echt een tunnel visie.
Fijne dag.

Amptenaar|27.12.16|16:19

Mevr is net nieuw bij het CBR. Dus weet nog niet zoveel. En het netwerk zet daar hele grote vraagtekens bij. Als je nieuw bent in een organisatie wordt je verteld hoe het werkt en hoe het moet blijven werken. Dus veranderen kan niet. Je zou haar kunnen zien als een sprekende pop van de rest van het CBR. En als je maar zegt in je functie van directeur, het gaat beter gaat het voor een groot deel van de mensen die werkzaam zijn in de branche ook beter. Herhaal dat op een nieuwjaarsborrel bingo.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.