AFM

RijbewijsKrediet verstrekt onbevoegd leningen aan leerlingen

Het onlangs failliet verklaarde RijbewijsConcurrent is nog altijd actief met RijbewijsKrediet. Het bedrijf verstrekt leningen aan leerlingen die hun rijlessen zelf niet kunnen betalen. Het bedrijf heeft echter geen vergunning voor het verstrekken van kredieten, blijkt uit navraag bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). RijbewijsKrediet benaderde vorige week nog rijschoolhouders via een sms. Ook de website en Facebookpagina van RijbewijsKrediet zijn (nog) actief.  

“Zover ik kan zien, heeft RijbewijsKrediet geen vergunning”, zegt woordvoerder Nicole Reijnen van AFM. “Tenzij de kredietverstrekker onder een andere naam geregistreerd staat, maar de website biedt daar geen duidelijkheid over.”

Een kredietverstrekker moet een vergunning hebben van AFM om te waarborgen dat consumenten beschermd worden. Om zo’n bevoegdheid te krijgen moet het bedrijf aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet een partij transparant zijn over zijn dienstverlening en de vergoeding die consumenten daarvoor betalen.

Leads

Leerlingen krijgen via een bank de kosten voor een lespakket voorgeschoten en betalen dat maandelijks terug. Om welke bank het precies gaat, is onduidelijk. Rijbewijskrediet belooft leerlingen dat ze meteen kunnen beginnen met hun lessen en dat ze zo veel rijlessen kunnen nemen als ze zelf willen. De website nodigt de leerlingen uit een online berekening te maken.

RijbewijsKrediet richt zich daarnaast ook op rijschoolhouders: ‘Heeft u extra leerlingen nodig? Wij ontvangen honderden leads per week. Ook uit uw lesregio!’, meldt de website. Rijschoolhouders worden ook via sms benaderd: ‘Ontvang nu in één keer uw pakketgeld en extra leerlingen’.

Waarschuwing

Branchevereniging VRB heeft eind november via een nieuwsbrief de leden gewaarschuwd voor RijbewijsKrediet. “We krijgen signalen dat leden actief benaderd worden door een bedrijf dat rijschoolhouders aanzet om te bemiddelen bij het aanvragen van rijbewijskredieten. We vinden het niet kies dat je uit eigen financieel belang zou meedoen aan het opzadelen van meestal jeugdige klanten met een lening.”

VRB heeft ACM en AFM over RijbewijsKrediet ingelicht. “De exorbitante rentepercentages die de leerling moet betalen en de financiële vergoeding die je als rijschoolhouder moet afdragen gaan alle redelijkheid te buiten. De fee bedraagt een vast bedrag voor één jaar en per afgesloten lening 5 procent bemiddelingsvergoeding over het maximaal te verstrekken lening bedrag.”

RijbewijsConcurrent

Eind december werd de RijbewijsConcurrent opnieuw failliet verklaard. De onderneming ging twee keer eerder onderuit: in 2008 en in 2014. Het bedrijf wordt al jaren gezien als een omstreden franchisegever. Eigenaar Henk Bakker zou volgens branchegenoten zijn franchisenemers uitbuiten en de markt kapot concurreren. Ook zou het bedrijf wurgcontracten hanteren.

Wat precies de plannen zijn van Henk Bakker, eigenaar van RijbewijsConcurrent, blijft onduidelijk. Curator Sanne Kleerebezem kan vanwege haar lopende onderzoek naar het faillissement van Henk Bakker nog geen uitspraken doen over zijn activiteiten.

Wil je ook de nieuwsbrief van VerkeersPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Lees ook: RijbewijsConcurrent opnieuw failliet verklaard

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “RijbewijsKrediet verstrekt onbevoegd leningen aan leerlingen”

Youran van Ark|12.01.17|18:30

Die M.O. heeft Henk B. al langer. Beetje vervalsen hier en daar is ie niet vies van. Santander leningen toevallig?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

RijbewijsKrediet verstrekt onbevoegd leningen aan leerlingen | RijschoolPro
AFM

RijbewijsKrediet verstrekt onbevoegd leningen aan leerlingen

Het onlangs failliet verklaarde RijbewijsConcurrent is nog altijd actief met RijbewijsKrediet. Het bedrijf verstrekt leningen aan leerlingen die hun rijlessen zelf niet kunnen betalen. Het bedrijf heeft echter geen vergunning voor het verstrekken van kredieten, blijkt uit navraag bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). RijbewijsKrediet benaderde vorige week nog rijschoolhouders via een sms. Ook de website en Facebookpagina van RijbewijsKrediet zijn (nog) actief.  

“Zover ik kan zien, heeft RijbewijsKrediet geen vergunning”, zegt woordvoerder Nicole Reijnen van AFM. “Tenzij de kredietverstrekker onder een andere naam geregistreerd staat, maar de website biedt daar geen duidelijkheid over.”

Een kredietverstrekker moet een vergunning hebben van AFM om te waarborgen dat consumenten beschermd worden. Om zo’n bevoegdheid te krijgen moet het bedrijf aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet een partij transparant zijn over zijn dienstverlening en de vergoeding die consumenten daarvoor betalen.

Leads

Leerlingen krijgen via een bank de kosten voor een lespakket voorgeschoten en betalen dat maandelijks terug. Om welke bank het precies gaat, is onduidelijk. Rijbewijskrediet belooft leerlingen dat ze meteen kunnen beginnen met hun lessen en dat ze zo veel rijlessen kunnen nemen als ze zelf willen. De website nodigt de leerlingen uit een online berekening te maken.

RijbewijsKrediet richt zich daarnaast ook op rijschoolhouders: ‘Heeft u extra leerlingen nodig? Wij ontvangen honderden leads per week. Ook uit uw lesregio!’, meldt de website. Rijschoolhouders worden ook via sms benaderd: ‘Ontvang nu in één keer uw pakketgeld en extra leerlingen’.

Waarschuwing

Branchevereniging VRB heeft eind november via een nieuwsbrief de leden gewaarschuwd voor RijbewijsKrediet. “We krijgen signalen dat leden actief benaderd worden door een bedrijf dat rijschoolhouders aanzet om te bemiddelen bij het aanvragen van rijbewijskredieten. We vinden het niet kies dat je uit eigen financieel belang zou meedoen aan het opzadelen van meestal jeugdige klanten met een lening.”

VRB heeft ACM en AFM over RijbewijsKrediet ingelicht. “De exorbitante rentepercentages die de leerling moet betalen en de financiële vergoeding die je als rijschoolhouder moet afdragen gaan alle redelijkheid te buiten. De fee bedraagt een vast bedrag voor één jaar en per afgesloten lening 5 procent bemiddelingsvergoeding over het maximaal te verstrekken lening bedrag.”

RijbewijsConcurrent

Eind december werd de RijbewijsConcurrent opnieuw failliet verklaard. De onderneming ging twee keer eerder onderuit: in 2008 en in 2014. Het bedrijf wordt al jaren gezien als een omstreden franchisegever. Eigenaar Henk Bakker zou volgens branchegenoten zijn franchisenemers uitbuiten en de markt kapot concurreren. Ook zou het bedrijf wurgcontracten hanteren.

Wat precies de plannen zijn van Henk Bakker, eigenaar van RijbewijsConcurrent, blijft onduidelijk. Curator Sanne Kleerebezem kan vanwege haar lopende onderzoek naar het faillissement van Henk Bakker nog geen uitspraken doen over zijn activiteiten.

Wil je ook de nieuwsbrief van VerkeersPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Lees ook: RijbewijsConcurrent opnieuw failliet verklaard

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “RijbewijsKrediet verstrekt onbevoegd leningen aan leerlingen”

Youran van Ark|12.01.17|18:30

Die M.O. heeft Henk B. al langer. Beetje vervalsen hier en daar is ie niet vies van. Santander leningen toevallig?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.