rechtbank, rechter

Man in hoger beroep na examen met frauderende examinator

rechtbank, rechter

Het CBR heeft het rijbewijs van een inwoner van Didam ongeldig verklaard omdat hij zijn rijexamen heeft afgelegd bij een frauderende examinator van het CBR. De man is het niet eens met het besluit en gaat in hoger beroep bij de Raad van State. Woensdag doet de Raad van State uitspraak, net als in vijf andere, vergelijkbare zaken. 

Het CBR kwam er in 2014 achter dat een examinator samenwerkte met zes rijschoolhouders waardoor honderden kandidaten ten onrechte slaagden voor hun rijbewijs. De leerlingen betaalden de rijschoolhouders en de examinator ontving vervolgens 500 euro per kandidaat. De examinator en drie rijschoolhouders zijn hiervoor inmiddels veroordeeld. Het CBR liet naar aanleiding van deze zaak 197 rijbewijzen ongeldig verklaren.

Grote afstand rijschool

Het CBR heeft een aantal indicatoren opgesteld om te bepalen of een kandidaat ten onrechte is geslaagd. Zo moet hij in ieder geval bij één van de verdachte rijscholen rijles hebben gekregen en bij de verdachte examinator het rijexamen hebben afgelegd. Een andere indicator is dat er een grote afstand is tussen de woonplaats van de kandidaat en de examenlocatie van het CBR.

De man uit Didam heeft hij rijlessen gevolgd in Den Helder op meer dan 200 kilometer van zijn woonplaats. Ook is de man bij de verdachte rijschool en de betreffende examinator in één keer geslaagd, nadat hij eerder tien keer zakte voor zijn rijexamen. De Didammer zelf stelt dat hij is overgestapt naar de rijschool in Den Helder omdat hij daar goede berichten over had gehoord.

Ongegrond

De man uit Didam is het niet eens met het besluit van het CBR. Hij vindt dat het CBR niet kan volstaan met een vermoeden, maar alleen op basis van vaststaande feiten kan overgaan tot het intrekken van de verklaring van rijvaardigheid. De rechtbank Gelderland verklaarde in november 2015 een eerder beroep van de man ongegrond. Nu is hij in hoger beroep uitgekomen bij de Raad van State.

De Raad van State doet woensdag ook uitspraak in nog vijf vergelijkbare zaken, van personen uit verschillende woonplaatsen.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.