rechtbank, rechter, uitspraak

Rijbewijzen terecht afgepakt na examen met frauderende examinator

rechtbank, rechter, uitspraak

Het CBR heeft de rijbevoegdheid van zes personen terecht ongeldig verklaard omdat zij hun rijexamen hebben afgelegd bij een frauderende examinator. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. De personen waren onderdeel van een grote fraudezaak, waarbij een examinator tussen 2011 en 2014 samenwerkte met zes rijschoolhouders.

Een examinator van het CBR heeft in de periode tussen 1 januari 2011 en 3 oktober 2014 in samenwerking met zes verdachte rijscholen kandidaten onterecht laten slagen voor het praktijkexamen. De kandidaten betaalden tot enkele duizenden euro’s aan de rijschoolhouder. De examinator ontving van de rijschoolhouder een bedrag van 500 euro per kandidaat. 

Rijbewijzen ongeldig verklaard

Het CBR kwam de fraude in 2014 op het spoor na een anonieme melding. Drie van de zes rijschoolhouders en de examinator zijn inmiddels voor de fraude veroordeeld. Het CBR liet naar aanleiding van deze zaak 197 rijbewijzen ongeldig verklaren.

“Het is de taak van het CBR om het belang van de verkeersveiligheid te bevorderen en te bewaken”, aldus de Raad van State. “De reden voor de intrekking van de verklaring van rijvaardigheid is dat de verkeersveiligheid ernstig in gevaar kan komen indien de personen aan wie de verklaring ten onrechte is afgegeven een rijbewijs aanvragen en aan het verkeer deelnemen.”

Grote afstand rijschool

Het CBR gebruikte een aantal indicatoren om te bepalen of een kandidaat ten onrechte is geslaagd. Hij of zij moet bijvoorbeeld in ieder geval bij één van de verdachte rijscholen rijles hebben gekregen en bij de betreffende examinator het rijexamen hebben afgelegd. Een andere indicator is dat er een grote afstand is tussen de woonplaats van de kandidaat en de examenlocatie van het CBR.

Zo heeft een van de zes personen, een man uit Didam, rijlessen gevolgd in Den Helder op meer dan 200 kilometer van zijn woonplaats. Ook is de man bij de verdachte rijschool en de betreffende examinator in één keer geslaagd, nadat hij bij een andere rijschool tien keer zakte voor zijn rijexamen. De Didammer zelf stelt dat hij is overgestapt naar de rijschool in Den Helder omdat hij daar goede berichten over had gehoord. Hij ging in hoger beroep.

 Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.