Jaar cel voor fraude met examens CBR en IBKI

LELYSTAD – De rechtbank in Lelystad. ANP PHOTO XTRA LEX VAN LIESHOUT

De Amsterdamse rijschoolhouder Erol C. van Verkeersschool Eros kreeg van de rechtbank woensdag een gevangenisstraf opgelegd van 12 maanden waarvan drie maanden voorwaardelijk. C. heeft zich schuldig gemaakt aan diefstal van examens van CBR en IBKI. Ook had de man een wapen en munitie in bezit en heeft hij 100.000 euro witgewassen. Het CBR is blij met de uitspraak.

De celstraf valt lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie, die de rechtbank om 24 maanden celstraf had gevraagd. Ook had het OM voor twee medeverdachten Kubra C. en zijn broer Mert C. 240 uur werkstraf geëist. De rechtbank heeft Kubra C. vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs; Mert C kreeg een werkstraf opgelegd van 120 uur vanwege medepleging.

Erol C. had de leidende rol in de examenfraude. “Zowel met betrekking tot de inbreuken op het auteursrecht, de diefstallen alsmede het witwassen, heeft verdachte een leidende en delegerende rol vervuld, waarbij hij er – zoals eerder overwogen – niet voor is teruggedeinsd om andere, en in een enkel geval zelfs kwetsbare, personen te gebruiken”, aldus de Amsterdamse rechtbank.

Spybril

De zaak kwam in 2013 betrapt nadat een vrouw werd betrapt met een spybril bij een theorie-examen van het CBR. Erol C. heeft in de periode tussen april 2013 tot en met september 2014 meerdere personen de opdracht gegeven om met een spybril examenvragen op te nemen. Die opnames gebruikte hij vervolgens voor de theorielessen van zijn rijschool.

Op de laptop van Erol C. zijn meerdere video’s en Powerpoint-presentaties aangetroffen waar de met de spybril opgenomen beelden in zijn verwerkt. Erol C. adverteerde ook met de nieuwe vragen van het CBR. Alle deelnemers aan de theorie-examens waarvan is vastgesteld dat zij beeldmateriaal hebben opgenomen, zijn door Verkeersschool Eros aangemeld voor die theorie-examens. Ook bij verschillende locaties van het IBKI, het exameninstituut voor de rijschoolbranche, heeft Erol C. opnames laten maken die hij vervolgens gebruikte voor zijn opleiding voor rijinstructeurs.

Gevaar voor verkeersveiligheid

De rechtbank wijst op de verkeersveiligheid die in gevaar komt vanwege het handelen van de veroordeelden: “Zowel voor het behalen van een rijbewijs, alsmede voor een certificaat tot rijinstructeur, is toetsing van kennis met betrekking tot regels en verkeerssituaties vereist. Het behalen van deze rechten, alleen door middel van informatie door verdachte verkregen is onwenselijk. Met de diefstal en het gebruik van de informatie kan immers aan de toetsing van kennis en vaardigheden worden ontkomen. Dit levert risico’s op met betrekking tot de verkeersveiligheid. Het algemeen belang is daardoor in het geding gekomen.”

Ook vindt de rechtbank dat C. de ‘concurrentieverhoudingen geweld heeft aangedaan en daarbij ook andere mensen heeft gebruikt om zijn persoonlijk gewin te kunnen bereiken.’

‘Regels kennen’

Het CBR is blij met de uitspraak. “We hebben nauw samengewerkt met politie en justitie in deze zaak”, zegt woordvoerder Nathalie Dingeldein. “De rechter bevestigt hiermee dat CBR het auteursrecht heeft op de vragen van de theorie-examens van het CBR. Logisch ook, want je moet gewoon de verkeersregels kennen en deze kunnen toepassen en geen plaatjes uit je hoofd leren. Het gaat om de verkeersveiligheid.”

Verkeersschool Eros werd al geweigerd bij het examencentrum nadat de fraude aan het licht kwam. De rijschool is inmiddels uitgeschreven bij het CBR. Het bureau heeft de afgelopen jaren veel maatregelen genomen tegen fraude. Mede door de moderne apparatuur, cameratoezicht en de oplettendheid van de medewerkers is het aantal fraudegevallen flink teruggedrongen. In 2013 waren er 44 mensen betrapt op fraude; in 2016 is er tot en met september nog maar één persoon betrapt met hulpapparatuur op zak.

Witwassen en vuurwapens

Naast de examenfraude was Erol C. in het bezit van een vuurwapen en munitie. Ook heeft hij zich schuldig gemaakt aan het witwassen van 100.000 euro. De 24-jarige ronselde ‘geldezels’ die elk met 9.500 euro naar Libanon zouden moeten afreizen. Negen personen werden op Schiphol aangehouden met 9.500 euro bij zich. De verdachte is in Parijs aangehouden, vlak voordat hij naar Beiroet wilde vliegen. In totaal is 95.000 euro in beslag genomen.

De envelop met tienduizend euro die achter een radiator was geplakt was achteraf weinig verdacht: het ging om geld dat hij op zijn bruiloft heeft ontvangen.

Lees ook: 

Wil je ook de nieuwsbrief van VerkeersPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Jaar cel voor fraude met examens CBR en IBKI | RijschoolPro

Jaar cel voor fraude met examens CBR en IBKI

LELYSTAD – De rechtbank in Lelystad. ANP PHOTO XTRA LEX VAN LIESHOUT

De Amsterdamse rijschoolhouder Erol C. van Verkeersschool Eros kreeg van de rechtbank woensdag een gevangenisstraf opgelegd van 12 maanden waarvan drie maanden voorwaardelijk. C. heeft zich schuldig gemaakt aan diefstal van examens van CBR en IBKI. Ook had de man een wapen en munitie in bezit en heeft hij 100.000 euro witgewassen. Het CBR is blij met de uitspraak.

De celstraf valt lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie, die de rechtbank om 24 maanden celstraf had gevraagd. Ook had het OM voor twee medeverdachten Kubra C. en zijn broer Mert C. 240 uur werkstraf geëist. De rechtbank heeft Kubra C. vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs; Mert C kreeg een werkstraf opgelegd van 120 uur vanwege medepleging.

Erol C. had de leidende rol in de examenfraude. “Zowel met betrekking tot de inbreuken op het auteursrecht, de diefstallen alsmede het witwassen, heeft verdachte een leidende en delegerende rol vervuld, waarbij hij er – zoals eerder overwogen – niet voor is teruggedeinsd om andere, en in een enkel geval zelfs kwetsbare, personen te gebruiken”, aldus de Amsterdamse rechtbank.

Spybril

De zaak kwam in 2013 betrapt nadat een vrouw werd betrapt met een spybril bij een theorie-examen van het CBR. Erol C. heeft in de periode tussen april 2013 tot en met september 2014 meerdere personen de opdracht gegeven om met een spybril examenvragen op te nemen. Die opnames gebruikte hij vervolgens voor de theorielessen van zijn rijschool.

Op de laptop van Erol C. zijn meerdere video’s en Powerpoint-presentaties aangetroffen waar de met de spybril opgenomen beelden in zijn verwerkt. Erol C. adverteerde ook met de nieuwe vragen van het CBR. Alle deelnemers aan de theorie-examens waarvan is vastgesteld dat zij beeldmateriaal hebben opgenomen, zijn door Verkeersschool Eros aangemeld voor die theorie-examens. Ook bij verschillende locaties van het IBKI, het exameninstituut voor de rijschoolbranche, heeft Erol C. opnames laten maken die hij vervolgens gebruikte voor zijn opleiding voor rijinstructeurs.

Gevaar voor verkeersveiligheid

De rechtbank wijst op de verkeersveiligheid die in gevaar komt vanwege het handelen van de veroordeelden: “Zowel voor het behalen van een rijbewijs, alsmede voor een certificaat tot rijinstructeur, is toetsing van kennis met betrekking tot regels en verkeerssituaties vereist. Het behalen van deze rechten, alleen door middel van informatie door verdachte verkregen is onwenselijk. Met de diefstal en het gebruik van de informatie kan immers aan de toetsing van kennis en vaardigheden worden ontkomen. Dit levert risico’s op met betrekking tot de verkeersveiligheid. Het algemeen belang is daardoor in het geding gekomen.”

Ook vindt de rechtbank dat C. de ‘concurrentieverhoudingen geweld heeft aangedaan en daarbij ook andere mensen heeft gebruikt om zijn persoonlijk gewin te kunnen bereiken.’

‘Regels kennen’

Het CBR is blij met de uitspraak. “We hebben nauw samengewerkt met politie en justitie in deze zaak”, zegt woordvoerder Nathalie Dingeldein. “De rechter bevestigt hiermee dat CBR het auteursrecht heeft op de vragen van de theorie-examens van het CBR. Logisch ook, want je moet gewoon de verkeersregels kennen en deze kunnen toepassen en geen plaatjes uit je hoofd leren. Het gaat om de verkeersveiligheid.”

Verkeersschool Eros werd al geweigerd bij het examencentrum nadat de fraude aan het licht kwam. De rijschool is inmiddels uitgeschreven bij het CBR. Het bureau heeft de afgelopen jaren veel maatregelen genomen tegen fraude. Mede door de moderne apparatuur, cameratoezicht en de oplettendheid van de medewerkers is het aantal fraudegevallen flink teruggedrongen. In 2013 waren er 44 mensen betrapt op fraude; in 2016 is er tot en met september nog maar één persoon betrapt met hulpapparatuur op zak.

Witwassen en vuurwapens

Naast de examenfraude was Erol C. in het bezit van een vuurwapen en munitie. Ook heeft hij zich schuldig gemaakt aan het witwassen van 100.000 euro. De 24-jarige ronselde ‘geldezels’ die elk met 9.500 euro naar Libanon zouden moeten afreizen. Negen personen werden op Schiphol aangehouden met 9.500 euro bij zich. De verdachte is in Parijs aangehouden, vlak voordat hij naar Beiroet wilde vliegen. In totaal is 95.000 euro in beslag genomen.

De envelop met tienduizend euro die achter een radiator was geplakt was achteraf weinig verdacht: het ging om geld dat hij op zijn bruiloft heeft ontvangen.

Lees ook: 

Wil je ook de nieuwsbrief van VerkeersPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.