rijles, vrachtauto, E&R Opleidingen, rijschool, verkeersopleiding

Wachttijden voor beroepsexamens CBR overschreden

Rijles vrachtauto

Net nu het CBR de reserveringstermijnen voor het praktijkexamen auto weer heeft weten in te dammen, ontstaan er lange wachttijden bij de CCV-praktijkexamens. Op 8 van de 27 locaties is de termijn opgelopen tot acht à negen weken, waar maximaal zeven weken de norm is. Het CBR werft momenteel extra examinatoren om de wachttijden bij de beroepsexamens terug te dringen.

Het oplopen van de wachttijden komt mede doordat de economie weer aantrekt. Dinsdag maakte het CBR bekend dat de vraag naar examens het afgelopen jaar over alle categorieën is toegenomen, met name bij het beroepsvervoer.

Toename beroepsexamens

Bij het vrachtwagenrijbewijs zijn vorig jaar 11.432 examens afgenomen, dat is 17 procent meer dan in 2015. In de categorie bus is de toename nog beter zichtbaar, namelijk van 1.364 in 2015 naar 2.012 vorig jaar: een stijging van 47 procent. Voor 2017 verwacht het CBR een verdere stijging van het aantal vrachtauto-examens van 10 tot 15 procent.

Ook het aantal kandidaten voor het T-rijbewijs was veel hoger dan verwacht, meldt het CBR. Voor het trekkerrijbewijs, dat in 2015 is geïntroduceerd, werden 741 afgenomen praktijkexamens vanaf de start medio 2015. In 2016 waren dat er maar liefst 3.786. “Ook dit geeft extra druk op de reserveringstermijnen voor het C-rijbewijs”, aldus het CBR.

Het aantal praktijkexamens voor taxichauffeur is met ruim twintig procent gestegen ten opzichte van 2015. De toename heeft te maken heeft met de aangepaste eisen. Sinds 1 januari 2016 zijn er geen eisen meer aan de vakbekwaamheid voor de taxi-ondernemersvergunning.

Vacature

Om aan de grote vraag te voldoen, zoekt het CBR naar extra CCV-examinatoren. Daarnaast worden ook op zaterdag examens afgenomen. Vorig jaar zijn er zeven extra CCV-examinatoren aangetrokken. Zij zijn bezig met de opleiding. Dit jaar komen er nog eens acht fulltime banen bij.

Aan de examinatoren worden meer eisen gesteld dan aan de medewerkers die het auto-praktijkexamen afnemen. Ze moeten minimaal in het bezit zijn havo of een afgeronde MBO-opleiding en ruime ervaring hebben met rijbewijs B, CE en DE. De opleiding duurt negen tot twaalf maanden. De nieuwe CCV-examinatoren volgen namelijk eerst de opleiding tot examinator voor het auto-praktijkexamen en werkt vervolgens drie maanden in die functie. Daarna start pas de CCV-opleiding.

Bekijk hier de vacature.

Lees ook:

Wil je ook de gratis nieuwsbrief van VerkeersPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Wachttijden voor beroepsexamens CBR overschreden | RijschoolPro
rijles, vrachtauto, E&R Opleidingen, rijschool, verkeersopleiding

Wachttijden voor beroepsexamens CBR overschreden

Rijles vrachtauto

Net nu het CBR de reserveringstermijnen voor het praktijkexamen auto weer heeft weten in te dammen, ontstaan er lange wachttijden bij de CCV-praktijkexamens. Op 8 van de 27 locaties is de termijn opgelopen tot acht à negen weken, waar maximaal zeven weken de norm is. Het CBR werft momenteel extra examinatoren om de wachttijden bij de beroepsexamens terug te dringen.

Het oplopen van de wachttijden komt mede doordat de economie weer aantrekt. Dinsdag maakte het CBR bekend dat de vraag naar examens het afgelopen jaar over alle categorieën is toegenomen, met name bij het beroepsvervoer.

Toename beroepsexamens

Bij het vrachtwagenrijbewijs zijn vorig jaar 11.432 examens afgenomen, dat is 17 procent meer dan in 2015. In de categorie bus is de toename nog beter zichtbaar, namelijk van 1.364 in 2015 naar 2.012 vorig jaar: een stijging van 47 procent. Voor 2017 verwacht het CBR een verdere stijging van het aantal vrachtauto-examens van 10 tot 15 procent.

Ook het aantal kandidaten voor het T-rijbewijs was veel hoger dan verwacht, meldt het CBR. Voor het trekkerrijbewijs, dat in 2015 is geïntroduceerd, werden 741 afgenomen praktijkexamens vanaf de start medio 2015. In 2016 waren dat er maar liefst 3.786. “Ook dit geeft extra druk op de reserveringstermijnen voor het C-rijbewijs”, aldus het CBR.

Het aantal praktijkexamens voor taxichauffeur is met ruim twintig procent gestegen ten opzichte van 2015. De toename heeft te maken heeft met de aangepaste eisen. Sinds 1 januari 2016 zijn er geen eisen meer aan de vakbekwaamheid voor de taxi-ondernemersvergunning.

Vacature

Om aan de grote vraag te voldoen, zoekt het CBR naar extra CCV-examinatoren. Daarnaast worden ook op zaterdag examens afgenomen. Vorig jaar zijn er zeven extra CCV-examinatoren aangetrokken. Zij zijn bezig met de opleiding. Dit jaar komen er nog eens acht fulltime banen bij.

Aan de examinatoren worden meer eisen gesteld dan aan de medewerkers die het auto-praktijkexamen afnemen. Ze moeten minimaal in het bezit zijn havo of een afgeronde MBO-opleiding en ruime ervaring hebben met rijbewijs B, CE en DE. De opleiding duurt negen tot twaalf maanden. De nieuwe CCV-examinatoren volgen namelijk eerst de opleiding tot examinator voor het auto-praktijkexamen en werkt vervolgens drie maanden in die functie. Daarna start pas de CCV-opleiding.

Bekijk hier de vacature.

Lees ook:

Wil je ook de gratis nieuwsbrief van VerkeersPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.