Minister Schultz van Haegen, Infrastructuur

Minister: rijscholen krijgen schade bij medische rijtesten vergoed

Schade die ontstaat bij medische rijtesten wordt gewoon vergoed door verzekeraars. Dat antwoordt minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu op vragen van Tweede Kamerlid Eric Smaling (SP), naar aanleiding van de onrust bij rijschoolhouders over de vraag of zij wel of niet verzekerd zijn. De minister ziet ook geen noodzaak de regelgeving op dit gebied aan te passen. 

Onlangs ontstond er onrust binnen de rijschoolbranche nadat een groep rijschoolhouders opmerkte dat zij geen dekking van hun verzekeraar krijgen bij medische rijtesten. Er zou bij de medische testritten geen sprake zijn van rijden onder toezicht omdat de deskundigen van het CBR die naast de bestuurder zitten niet over de vereiste bevoegdheidspas WRM beschikken. Dat terwijl de bestuurder van de auto vaak (nog) geen rijbewijs heeft. De rijschoolhouders vrezen dat ze daarom moeten opdraaien voor letsel en schade wanneer er tijdens de rijtest iets gebeurt.

Verbond van Verzekeraars

Maar volgens de minister is dit loos alarm. Schultz baseert zich op informatie van het Verbond van Verzekeraars. De leden zouden gewoon schade vergoeden die ontstaat bij het afnemen van medische rijtesten met een lesauto. Ook het CBR zou geen concrete gevallen kennen waarbij het probleem zich heeft voorgedaan.

“Het is belangrijk dat er geen onduidelijkheden zijn bij rijschoolhouders. Daarom zullen het CBR en het Verbond van Verzekeraars op mijn verzoek ervoor zorgen dat de onduidleijkheden worden weggenomen”, aldus de minister. Na de eerste berichtgeving over dit onderwerp, kondigde het CBR aan deze kwestie te onderzoeken. Het CBR kon donderdag nog niet communiceren over de uitkomsten van dit onderzoek.

WRM-pas verplichten

Tweede Kamerlid Eric Smaling vroeg de minister of het CBR altijd een test moet laten afnemen door iemand met een geldige WRM-pas, zodat er sprake is van rijden onder toezicht. De minister ziet hier geen aanleiding voor. “Bij een medische rijtest is wettelijk gezien geen sprake van rijonderricht en daarmee niet van rijden onder toezicht. Het betreft het beoordelen van de medische geschiktheid van een bestuurder door een door het CBR aangewezen deskundige.” Een wetswijziging is volgens Schultz dan ook niet nodig.

Uitsluitsel

Eerder lieten verzekeraars Bovemij (de aan BOVAG verbonden verzekeraar) en Blaak Verzekeringen weten schade bij medische rijtesten te zullen dekken. BOVAG adviseert rijschoolhouders die elders verzekerd zijn alsnog navraag te doen bij hun verzekeraar.

De VRB heeft voor de zekerheid een extra regel laten opnemen in de collectieve rijschoolpolis die de branchevereniging bij Boelaars en Lambert heeft afgesloten. Hierin staat dat de verzekering mede van kracht is tijdens onderzoek naar rijgeschiktheid door medewerkers van het CBR. Daarnaast heeft de VRB ook een regel laten opnemen die dekking garandeert bij schade wanneer een rijinstructeur in opleiding tijdens zijn stage lesgeeft aan een rijschoolleerling.

Lees ook: Verzekeraars geven duidelijkheid over dekking bij medische rijtesten

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.