Kantoor CBR

CBR breidt controle op WRM-bevoegdheid uit

Het CBR gaat de controle op de bevoegdheid van rijinstructeurs uitbreiden. Op 6 maart start een proef van een halfjaar bij de examencentra Groningen, Winschoten, Assen, Emmen, Hoogeveen en Rijswijk. De examinatoren checken dan voorafgaand aan de examens bij alle aanwezige instructeurs of zij een WRM-bevoegdheidspas bij zich hebben. Uit de steekproeven die het CBR momenteel houdt, blijkt dat tien instructeurs per maand geen geldige WRM-pas kunnen tonen.

“Het CBR vindt het voor de verkeersveiligheid heel belangrijk dat een leerling les krijgt van een instructeur die voldoet aan de eisen om rijles te geven”, zegt CBR-woordvoerder Nathalie Dingeldein. “Een opleider moet een gediplomeerde vakman of vakvrouw zijn, die niet alleen weet wat de rijbewijseisen zijn, maar het ook over kan brengen.”

Maandelijks tien onbevoegde instructeurs

Sinds 1 juli vorig jaar worden de instructeurspassen al steekproefsgewijs gecontroleerd voorafgaand aan de examens. De steekproeven worden op alle examencentra van het CBR gehouden. De brancheverengingen hebben om deze controles gevraagd, omdat zij vermoeden dat er flink gefraudeerd wordt met de WRM-pas. Uit de steekproeven bleek dat gemiddeld zo´n tien rijinstructeurs per maand geen geldige WRM-bevoegdheidspas konden tonen. Deze aantallen zijn volgens het CBR gelijk verdeeld over het land, er springt dus geen examenplaats bovenuit.

Naar aanleiding van deze uitkomst verzochten de brancheorganisaties het CBR om de controle op de bevoegdheid van rij-instructeurs op te voeren. Overigens is de rijinstructeur niet verplicht bij het examen van zijn kandidaat aanwezig te zijn. Daarom is de controle die het CBR uitvoert dan ook geen sluitend middel om fraude onder rijinstructeurs tegen te gaan.

Bescherming van kandidaat en examinator

De opgevoerde controles is bedoeld ter bescherming van de kandidaat, vertelt Dingeldein. “We controleren aan het begin van het examen of de begeleidende opleider een geldige WRM-pas heeft. Daarmee willen we het bewustzijn van kandidaten vergroten, zodat ze kiezen voor een rijinstructeur die de juiste lesbevoegdheid heeft.

Ook voor de examinator moeten de controles een bepaalde mate van veiligheid bieden. “De werkplek van onze examinatoren is de examenauto. Als een examenkandidaat is opgeleid door iemand zonder geldige WRM-bevoegdheid, maakt dat de werkplek van de examinator minder veilig. Daarbij willen examinatoren een gediplomeerde vakman of vakvrouw aan hun tafel. Alleen dan kunnen ze een professioneel gesprek voeren over het examenresultaat.”

Lees ook: Veertig onbevoegde rijinstructeurs betrapt bij CBR

Wil je ook de gratis nieuwsbrief van VerkeersPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Onderwerpen: ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

9 reacties op “CBR breidt controle op WRM-bevoegdheid uit”

Martin plopsla|23.02.17|12:37

Prima idee , maar nu is het Zo dat als instructeur zijn pas niet kan laten zien het examen gewoon doorgaat . Dus net als oproepkaart geen wrmpas bij je geen examen dan zal via sociaal media de leerling de desbetreffende rijschool wel afbranden als deze geen examen mag doen en zijn de cowboys zo uitgelest.

Rij School|23.02.17|14:23

@Martin, leuk idee, maar niet uitvoerbaar. De leerling is op het moment van het examen klant van het CBR en het is niet verplicht dat je instructeur bij het praktijk examen aanwezig moet zijn. Maar als het CBR nu eens in de mail die de leerlingen krijgen als ze de rijschool hebben gemachtigd de volgende waarschuwing plaatsen.
LET OP:
Voorkom problemen!! Vraag altijd naar de WRM pas en rijbewijs van je instructeur! Hij of zij mag alleen les geven met een geldige pas!

Rij School|23.02.17|14:25

Deze waarschuwing kost niets en kan het CBR binnen 1 dag regelen. De kandidaten worden veel eerder in de opleiding gewaarschuwd dit zelf te controleren in plaats van aan het eind bij een TTT of praktijk examen. Dat de brancheverenigingen en/of Kamerleden niet aan deze eenvoudige oplossing hebben gedacht en bij het CBR / ministerie hebben neergelegd snap ik niet. Met alleen maar verplichtingen en het zwaarder maken van opleiding word het probleem van onbevoegde instructeurs niet opgelost!

Rij School|23.02.17|14:28

De brancheverenigingen en politiek lezen VP ook, dus voorzitters (hier een gratis tip) vanavond voor de camera bij RTL aankondigen dat de controle op het bezit van een geldige WRM nog meer word verscherpt en dat het CBR alle examen kandidaten via de mail wijst dat zij zelf naar de WRM pas moeten vragen. Uiteraard verteld de woordvoerder er dan meteen bij dat de aangesloten rijscholen van ………. dit sowieso altijd al ongevraagd doen! Ik ga kijken vanavond benieuwd wie dit oppakt….

Jaap Clements|23.02.17|23:40

waarom moet niet iedere rijinstructeur bij het examencentrum zijn (rijschool)naam, Pasnummer en geldigheidsdatum inschrijven. Bij het weigeren hiervan moet de mogelijkheid tot plannen worden ontzegd. Op de lijst kan tevens de geldigheid van de pas worden gecontroleerd. Ik heb altijd de autopapieren bij het lessen en het examen in de auto. Deze moet ik nu telkens meenemen naar het examencentrum. Ik kan de pas ook bij de auto laten zien. Verder vind ik de controle uitstekend!!!!

Luc Sluimer|23.02.17|23:41

Wat een geweldig idee. Zo kan het CBR zich profileren als bewaker van de branche. Zou deze club zich niet ook eens bezighouden met haar eigen gebreken. Naast dat het CBR geen opsporingsbevoegdheid heeft , voor zover ik weet, is er bij het CBR ook nogal wat mis.
Maar ach, zolang de CBRslager nog zijn eigen vlees keurt zal er wel niets veranderen. Jammer ook dat de branchorganisaties eerder fazallen van het CBR lijken dan bewakers van de belangen van rijscholen.

Les-Time Rijopleiding|26.02.17|13:07

Ik snap niet waarom het niet via Top Internet wordt gecontroleerd. Met de huidige manier vraagt een rijinstructeur toch ook niet de geldige bevoegdheid van een examinator :) Zoals Martin plopsla hier ook plaatst is het wel krom ja.

Youran van Ark|28.02.17|22:12

CBR is hier niet toe bevoegd. Ze zijn afhankelijk van onze meewerking. Als je nou gewoon je portomonnee vergeet? “konden tonen” staat er namelijk. Sensatienieuws #storminglaswater. Ben je dan ook gelijk onbevoegd? Nee. Ik wed dat van die 10 per maand minstens de helft wel gewoon een geldige pas heeft. Waarom kan ik btw op de IBKI site niet meer controleren op bevoegdheid? Kon vroeger wel.

Henk Brauers|01.03.17|17:28

De controle op de bevoegdheid van de instructeur op IBKI site kan nog steeds hoor. Is niets aan veranderd.
Naam en geboortedatum invullen op de bevoegdheidchecker

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

CBR breidt controle op WRM-bevoegdheid uit | RijschoolPro
Kantoor CBR

CBR breidt controle op WRM-bevoegdheid uit

Het CBR gaat de controle op de bevoegdheid van rijinstructeurs uitbreiden. Op 6 maart start een proef van een halfjaar bij de examencentra Groningen, Winschoten, Assen, Emmen, Hoogeveen en Rijswijk. De examinatoren checken dan voorafgaand aan de examens bij alle aanwezige instructeurs of zij een WRM-bevoegdheidspas bij zich hebben. Uit de steekproeven die het CBR momenteel houdt, blijkt dat tien instructeurs per maand geen geldige WRM-pas kunnen tonen.

“Het CBR vindt het voor de verkeersveiligheid heel belangrijk dat een leerling les krijgt van een instructeur die voldoet aan de eisen om rijles te geven”, zegt CBR-woordvoerder Nathalie Dingeldein. “Een opleider moet een gediplomeerde vakman of vakvrouw zijn, die niet alleen weet wat de rijbewijseisen zijn, maar het ook over kan brengen.”

Maandelijks tien onbevoegde instructeurs

Sinds 1 juli vorig jaar worden de instructeurspassen al steekproefsgewijs gecontroleerd voorafgaand aan de examens. De steekproeven worden op alle examencentra van het CBR gehouden. De brancheverengingen hebben om deze controles gevraagd, omdat zij vermoeden dat er flink gefraudeerd wordt met de WRM-pas. Uit de steekproeven bleek dat gemiddeld zo´n tien rijinstructeurs per maand geen geldige WRM-bevoegdheidspas konden tonen. Deze aantallen zijn volgens het CBR gelijk verdeeld over het land, er springt dus geen examenplaats bovenuit.

Naar aanleiding van deze uitkomst verzochten de brancheorganisaties het CBR om de controle op de bevoegdheid van rij-instructeurs op te voeren. Overigens is de rijinstructeur niet verplicht bij het examen van zijn kandidaat aanwezig te zijn. Daarom is de controle die het CBR uitvoert dan ook geen sluitend middel om fraude onder rijinstructeurs tegen te gaan.

Bescherming van kandidaat en examinator

De opgevoerde controles is bedoeld ter bescherming van de kandidaat, vertelt Dingeldein. “We controleren aan het begin van het examen of de begeleidende opleider een geldige WRM-pas heeft. Daarmee willen we het bewustzijn van kandidaten vergroten, zodat ze kiezen voor een rijinstructeur die de juiste lesbevoegdheid heeft.

Ook voor de examinator moeten de controles een bepaalde mate van veiligheid bieden. “De werkplek van onze examinatoren is de examenauto. Als een examenkandidaat is opgeleid door iemand zonder geldige WRM-bevoegdheid, maakt dat de werkplek van de examinator minder veilig. Daarbij willen examinatoren een gediplomeerde vakman of vakvrouw aan hun tafel. Alleen dan kunnen ze een professioneel gesprek voeren over het examenresultaat.”

Lees ook: Veertig onbevoegde rijinstructeurs betrapt bij CBR

Wil je ook de gratis nieuwsbrief van VerkeersPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Onderwerpen: ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

9 reacties op “CBR breidt controle op WRM-bevoegdheid uit”

Martin plopsla|23.02.17|12:37

Prima idee , maar nu is het Zo dat als instructeur zijn pas niet kan laten zien het examen gewoon doorgaat . Dus net als oproepkaart geen wrmpas bij je geen examen dan zal via sociaal media de leerling de desbetreffende rijschool wel afbranden als deze geen examen mag doen en zijn de cowboys zo uitgelest.

Rij School|23.02.17|14:23

@Martin, leuk idee, maar niet uitvoerbaar. De leerling is op het moment van het examen klant van het CBR en het is niet verplicht dat je instructeur bij het praktijk examen aanwezig moet zijn. Maar als het CBR nu eens in de mail die de leerlingen krijgen als ze de rijschool hebben gemachtigd de volgende waarschuwing plaatsen.
LET OP:
Voorkom problemen!! Vraag altijd naar de WRM pas en rijbewijs van je instructeur! Hij of zij mag alleen les geven met een geldige pas!

Rij School|23.02.17|14:25

Deze waarschuwing kost niets en kan het CBR binnen 1 dag regelen. De kandidaten worden veel eerder in de opleiding gewaarschuwd dit zelf te controleren in plaats van aan het eind bij een TTT of praktijk examen. Dat de brancheverenigingen en/of Kamerleden niet aan deze eenvoudige oplossing hebben gedacht en bij het CBR / ministerie hebben neergelegd snap ik niet. Met alleen maar verplichtingen en het zwaarder maken van opleiding word het probleem van onbevoegde instructeurs niet opgelost!

Rij School|23.02.17|14:28

De brancheverenigingen en politiek lezen VP ook, dus voorzitters (hier een gratis tip) vanavond voor de camera bij RTL aankondigen dat de controle op het bezit van een geldige WRM nog meer word verscherpt en dat het CBR alle examen kandidaten via de mail wijst dat zij zelf naar de WRM pas moeten vragen. Uiteraard verteld de woordvoerder er dan meteen bij dat de aangesloten rijscholen van ………. dit sowieso altijd al ongevraagd doen! Ik ga kijken vanavond benieuwd wie dit oppakt….

Jaap Clements|23.02.17|23:40

waarom moet niet iedere rijinstructeur bij het examencentrum zijn (rijschool)naam, Pasnummer en geldigheidsdatum inschrijven. Bij het weigeren hiervan moet de mogelijkheid tot plannen worden ontzegd. Op de lijst kan tevens de geldigheid van de pas worden gecontroleerd. Ik heb altijd de autopapieren bij het lessen en het examen in de auto. Deze moet ik nu telkens meenemen naar het examencentrum. Ik kan de pas ook bij de auto laten zien. Verder vind ik de controle uitstekend!!!!

Luc Sluimer|23.02.17|23:41

Wat een geweldig idee. Zo kan het CBR zich profileren als bewaker van de branche. Zou deze club zich niet ook eens bezighouden met haar eigen gebreken. Naast dat het CBR geen opsporingsbevoegdheid heeft , voor zover ik weet, is er bij het CBR ook nogal wat mis.
Maar ach, zolang de CBRslager nog zijn eigen vlees keurt zal er wel niets veranderen. Jammer ook dat de branchorganisaties eerder fazallen van het CBR lijken dan bewakers van de belangen van rijscholen.

Les-Time Rijopleiding|26.02.17|13:07

Ik snap niet waarom het niet via Top Internet wordt gecontroleerd. Met de huidige manier vraagt een rijinstructeur toch ook niet de geldige bevoegdheid van een examinator :) Zoals Martin plopsla hier ook plaatst is het wel krom ja.

Youran van Ark|28.02.17|22:12

CBR is hier niet toe bevoegd. Ze zijn afhankelijk van onze meewerking. Als je nou gewoon je portomonnee vergeet? “konden tonen” staat er namelijk. Sensatienieuws #storminglaswater. Ben je dan ook gelijk onbevoegd? Nee. Ik wed dat van die 10 per maand minstens de helft wel gewoon een geldige pas heeft. Waarom kan ik btw op de IBKI site niet meer controleren op bevoegdheid? Kon vroeger wel.

Henk Brauers|01.03.17|17:28

De controle op de bevoegdheid van de instructeur op IBKI site kan nog steeds hoor. Is niets aan veranderd.
Naam en geboortedatum invullen op de bevoegdheidchecker

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.