LMTD, kamelenbulten

Forse stijging aantal nieuwe motorrijders in Nederland

Het aantal personen dat het afgelopen jaar een motorrijbewijs heeft gehaald is flink gestegen. In 2016 slaagden in Nederland 25.011 mensen voor het motorrijexamen, dat is 12 procent meer dan in 2015 en zelfs 29 procent meer dan in 2014. Dat blijkt uit een analyse van de CBR-gegevens door BOVAG. 

Onder jongeren van 20 tot 24 jaar is het aantal geslaagden ten opzichte van 2014 zelfs met 47 procent toegenomen. Hiermee is het aantal nieuwe motorrijders weer op het niveau van voor de grote examenwijzigingen in 2013.

Toename verkoop motorfietsen

Net als de vraag naar het motorrijbewijs, stijgt ook de verkoop van nieuwe motorfietsen. In 2016 nam de verkoop voor het derde jaar op rij toe naar 12.614 stuks. Dat is een toename van 11,4 procent ten opzichte van 2015. Het maandelijkse verkoopniveau lag afgelopen januari op 698 stuks, het hoogste aantal in acht jaar tijd. Op 1 februari telde ons land in totaal 720.000 motoren, terwijl dat in 2000 nog 414.000 stuks waren, oftewel een toename van 73,9 procent.

Ongeveer 1,4 miljoen Nederlanders hebben een motorrijbewijs. Van de personen die er geen hebben, geeft 20 procent aan wel graag een rijbewijs te willen hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Multiscope in opdracht van de MOTORbeurs. Onder jongeren tot 25 jaar is dat maar liefst 41 procent.

Nieuwe categorieën

Het motorrijbewijs werd vier jaar geleden uitgebreid van twee naar drie categorieën: A1 voor lichte motorfietsen en voor jongeren vanaf 18 jaar, A2 vanaf 20 jaar met een middelzware motor en ‘gewoon’ A voor motorfietsen met onbeperkt vermogen.

De leeftijd om direct op te mogen gaan voor het examen voor de zwaarste categorie (A) ging omhoog van 21 naar 24 jaar. Veel personen deden daarom al in 2012 hun motorexamen. Dat leidde ook meteen tot een halvering van het aantal motorrijexamens in het jaar erop. Het gemiddelde lag jarenlang op ruim 25.000 nieuwe motorrijders per jaar. In 2013 en 2014 zakte dat aantal tot onder de 20.000.

Motorbeurs Utrecht

Van 23 tot en met 26 februari vindt weer de jaarlijkse Motorbeurs plaats in de Jaarbeurs Utrecht. Het evenement trekt jaarlijks rond de 100.000 bezoekers. Vrijwel alle motormerken presenteren er hun nieuwe modellen. Ook staan stuntshows en andere activiteiten op het programma. BOVAG houdt er ook weer de ‘Try the Bike’, waarbij bezoekers zonder motorrijbewijs de gelegenheid krijgen onder begeleiding van rijinstructeurs hun eerste meters op de motorfiets te maken.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Forse stijging aantal nieuwe motorrijders in Nederland | RijschoolPro
LMTD, kamelenbulten

Forse stijging aantal nieuwe motorrijders in Nederland

Het aantal personen dat het afgelopen jaar een motorrijbewijs heeft gehaald is flink gestegen. In 2016 slaagden in Nederland 25.011 mensen voor het motorrijexamen, dat is 12 procent meer dan in 2015 en zelfs 29 procent meer dan in 2014. Dat blijkt uit een analyse van de CBR-gegevens door BOVAG. 

Onder jongeren van 20 tot 24 jaar is het aantal geslaagden ten opzichte van 2014 zelfs met 47 procent toegenomen. Hiermee is het aantal nieuwe motorrijders weer op het niveau van voor de grote examenwijzigingen in 2013.

Toename verkoop motorfietsen

Net als de vraag naar het motorrijbewijs, stijgt ook de verkoop van nieuwe motorfietsen. In 2016 nam de verkoop voor het derde jaar op rij toe naar 12.614 stuks. Dat is een toename van 11,4 procent ten opzichte van 2015. Het maandelijkse verkoopniveau lag afgelopen januari op 698 stuks, het hoogste aantal in acht jaar tijd. Op 1 februari telde ons land in totaal 720.000 motoren, terwijl dat in 2000 nog 414.000 stuks waren, oftewel een toename van 73,9 procent.

Ongeveer 1,4 miljoen Nederlanders hebben een motorrijbewijs. Van de personen die er geen hebben, geeft 20 procent aan wel graag een rijbewijs te willen hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Multiscope in opdracht van de MOTORbeurs. Onder jongeren tot 25 jaar is dat maar liefst 41 procent.

Nieuwe categorieën

Het motorrijbewijs werd vier jaar geleden uitgebreid van twee naar drie categorieën: A1 voor lichte motorfietsen en voor jongeren vanaf 18 jaar, A2 vanaf 20 jaar met een middelzware motor en ‘gewoon’ A voor motorfietsen met onbeperkt vermogen.

De leeftijd om direct op te mogen gaan voor het examen voor de zwaarste categorie (A) ging omhoog van 21 naar 24 jaar. Veel personen deden daarom al in 2012 hun motorexamen. Dat leidde ook meteen tot een halvering van het aantal motorrijexamens in het jaar erop. Het gemiddelde lag jarenlang op ruim 25.000 nieuwe motorrijders per jaar. In 2013 en 2014 zakte dat aantal tot onder de 20.000.

Motorbeurs Utrecht

Van 23 tot en met 26 februari vindt weer de jaarlijkse Motorbeurs plaats in de Jaarbeurs Utrecht. Het evenement trekt jaarlijks rond de 100.000 bezoekers. Vrijwel alle motormerken presenteren er hun nieuwe modellen. Ook staan stuntshows en andere activiteiten op het programma. BOVAG houdt er ook weer de ‘Try the Bike’, waarbij bezoekers zonder motorrijbewijs de gelegenheid krijgen onder begeleiding van rijinstructeurs hun eerste meters op de motorfiets te maken.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.