Lesauto

Ruim 1.000 handtekeningen tegen praktijkbegeleiding, nog 39.000 te gaan

Lesauto

De actiegroep Rijscholen in Verzet heeft via een petitie meer dan duizend handtekeningen binnengehaald. De initiatiefnemers willen de sanctie schrappen die aan het vijfjaarlijkse praktijkexamen voor rijinstructeurs hangt. Met de petitie hoopt de actiegroep een burgerinitiatief te starten, maar daarvoor zijn 40.000 steunbetuigingen nodig.

“Iedere vijf jaar moet een rijinstructeur opnieuw examen doen, dit examen noemt men praktijkbegeleiding. Halen wij dit examen niet, dan zijn wij alles kwijt: onze baan als rijinstructeur en onze rijschool”, zo luidt de oproep bij deze petitie. “We raken diep in de schulden, zowel zakelijk als privé door het wegvallen van onze inkomsten. Ook onze klanten kunnen hierdoor ernstig gedupeerd raken. Tekent u ook zodat onze toekomst veilig is, voor alle rijinstructeurs en rijscholen in Nederland?”

Familie en vrienden

Rijinstructeurs kunnen hun reden aangeven waarom ze de petitie ondertekenen. “Omdat ook ik als rijinstructeur niet eens ben met de onzinnige praktijkbeoordeling, omdat dit verre van de werkelijkheid is”, zegt een van de ondertekenaars. “Liever zie ik dat ik leerlingen mee kan nemen met wie ik problemen ondervind en over wie ik advies kan krijgen”, schrijft een andere instructeur.

Niet alleen rijinstructeurs steunen de actie, ook familie, vrienden en leerlingen laten hun naam achter. “Omdat ik mijn rijschool graag wil steunen!”, schrijft een leerling. “Ik teken omdat ik een oude vriendin steun”, schrijft een vrouw.

Plan B

De discussie over praktijkbegeleiding van IBKI speelt al jaren. Instructeurs moeten elke vijf jaar twee keer praktijkbegeleiding afleggen om hun WRM-bevoegdheidspas te behouden. Hierbij rijdt een examinator van IBKI mee met een rijles die door de instructeur gegeven wordt. Instructeurs die meerdere malen zakken voor de praktijkbegeleiding raken hun bevoegdheid kwijt. Zij moeten het herintrederstraject volgen om opnieuw hun papieren te krijgen. Daardoor kunnen ze vaak enkele maanden geen lesgeven. In zowel 2014 als 2015 raakten zestien instructeurs hun bevoegdheid kwijt na een falende praktijkbegeleiding.

In oktober vorig jaar begonnen enkele rijschoolhouders opnieuw een actie. Ze hebben een facebookgroep opgericht, bouwden een website en startten onlangs dus de petitie. Wanneer er niet genoeg handtekeningen worden binnengehaald voor een burgerinitiatief, volgt plan B, meldt Sandra van Laar van de actiegroep. “Inhoudelijk kunnen we dit nog niet openbaar maken maar er zijn uiteraard bij onvoldoende handtekeningen nog meerdere manieren om ons doel te behalen, hierover later meer.” Ook willen de initiatiefnemers met minimaal tweehonderd lesauto’s naar het Binnenhof rijden. Of hiervoor genoeg animo is onder de rijinstructeurs, moet nog blijken.

Lees ook:

Wil je ook de gratis nieuwsbrief van VerkeersPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

4 reacties op “Ruim 1.000 handtekeningen tegen praktijkbegeleiding, nog 39.000 te gaan”

Mike Clix|02.03.17|22:19

Waar kan ik tekenen???

Marijke Breedveld|03.03.17|18:44

Waar kan ik tekenen?

Peter de Vries|11.03.17|18:52

Ook ik moet weer zelfs na 40 jaar rijlessen geven zonder problemen
Weer de applicatie doen
Lees toneelstukje
Echt niet nodig slagingpersentage Is boven gemiddeld
Leerlingen tevreden
Wat voegt het nu nog toe???
Vorige keren keurig geslaagd
Met een 8.5en 9
Echt afschaffen we hebben al genoeg stress

Peter de vries rijschoolambiance

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.