Aantal mensen met busrijbewijs daalt

Het aantal mensen met een busrijbewijs is gedaald. Op 1 januari dit jaar waren er 314.000 personen met een Nederlands busrijbewijs, dat is ruim 6 procent minder dan een jaar eerder. Veruit de meesten zijn 50 jaar of ouder. Minder dan 1 procent van de mensen met dit rijbewijs is 30 jaar of jonger. Dat blijkt uit cijfers van het CBS op basis van gegevens van het RDW.

In drie jaar tijd nam het aantal personen met een busrijbewijs af met 14,5 procent. De afgelopen jaren raakten veel meer mensen hun busrijbewijs kwijt dan dat er nieuwe rijbewijsbezitters bijkwamen.

Vakbekwaamheid

In plaats van het groot rijbewijs te laten verlengen, kiezen de bestuurders die dit rijbewijs niet meer gebruiken er eerder voor het rijbewijs te laten verlopen gezien de kosten die vastzitten aan het verlengen.

Daarnaast haalden veel mensen vroeger tijdens hun dienstplicht gratis het groot rijbewijs. Om die reden zijn er tegenwoordig nog relatief veel mensen van 50 jaar of ouder in het bezit van een busrijbewijs. Van hen mag echter maar 16 procent ook daadwerkelijk als beroepschauffeur rijden, omdat zij beschikken over de vereiste vakbekwaamheid (Code 95). Onder 25- tot 50-jarigen met een busrijbewijs is dat 53 procent. Van de 450 jongeren tot 25 jaar met een busrijbewijs mag het merendeel (93 procent) als beroepschauffeur werken.

Vraag naar rijbewijs stijgt

Hoewel het totaal aantal mensen met een busrijbewijs daalt, is het aantal mensen dat dit rijbewijs haalt, juist flink gestegen. Eerder maakte het CBR al bekend dat de vraag naar examens stijgt over alle rijbewijscategorieën, zo ook over D en D1.

De gemiddelde leeftijd van deze nieuwkomers wordt daarnaast steeds lager. In 2016 slaagden bijna 1200 personen, met een gemiddelde leeftijd van 34 jaar, voor het busexamen. Drie jaar eerder waren dit nog iets meer dan 500 personen, met een gemiddelde leeftijd van 41 jaar.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.