iDeal

Rijscholen maken steeds vaker gebruik van iDEAL

Rijschoolhouders maken steeds vaker gebruik van de betaalmogelijkheid iDEAL. Uit een analyse van softwareleverancier Dation onder tweehonderd aangesloten rijscholen blijkt dat het aantal maandelijkse betalingen is gestegen van 716 in 2014 naar maar liefst 2.924 in 2016. Dation-directeur Wouter Eijkelenkamp stimuleert rijschoolhouders van deze betalingswijze gebruik te maken: “Het werkt efficiënt, veilig en het geeft een vertrouwd gevoel richting de klant.”

Ook landelijk gezien groeit iDEAL. Het totaal aantal betalingen in Nederland nam vorig jaar met 27,3 procent toe ten opzichte van 2015. “Toch zijn er nog steeds rijscholen met tien lesauto’s die contant afrekenen”, zegt Wouter Eijkelenkamp. “De rijinstructeurs moeten dan op een A4-tje de betalingen bijhouden, dat papiertje geven ze dan door aan een medewerker op kantoor en die moet dan weer alles in de kasboeken verwerken. Dit zorgt voor veel extra handelingen, veel kans op fouten en daardoor veel onnodige kosten.”

Bovendien brengt het contant afrekenen ook risico’s met zich mee voor de rijinstructeur; er is immers veel geld aanwezig in de lesauto. “Het betalen via iDEAL geeft een moderner en vertrouwder gevoel voor de klanten.”

Gemak voor leerling en rijschoolhouder

Ook ten opzichte van internetbankieren heeft iDEAL voordelen. “Geld overmaken via internetbankieren kost veel tijd en de kans op fouten is groot. Vaak wordt het factuurnummer niet ingevuld of gaat er iets mis bij het invoeren van het bedrag of het rekeningnummer. Vervolgens moet de rijschool zelf alles weer handmatig in het kasboek zetten.” Bij een betaling met iDEAL hoeft de klant niet meer een bedrag, rekeningnummer of factuurnummer meer in te voeren. De betaling wordt automatisch in het kasboek verwerkt en is ook direct gekoppeld aan de juiste debiteur en factuur.

Rijschoolhouders hoeven geen abonnement af te sluiten met iDEAL, ze betalen per transactie, legt Eijkelenkamp uit. “Dat bedrag is afhankelijk van het aantal transacties dat plaatsvindt. Een eenmanszaak moet ongeveer uitgaan van 45 cent per betaling, bij grotere rijscholen ligt dat bedrag lager.”

Administratie koppelen aan iDEAL

Binnen de rijschoolsoftware van Dation is een handige koppeling met iDEAL beschikbaar. Rijschoolhouders kunnen vanuit Dation Dashboard eenvoudig via de email hun facturen verzenden. Deze facturen zijn automatisch voorzien van een betaalknop waarmee leerling of ouder direct het openstaande bedrag kan voldoen. De succesvolle betaling wordt direct aan de klant bevestigd en de administratie in Dation is automatisch bijgewerkt.

“Deze manier van werken zorgt voor minimale overhead en maximale service”, aldus Eijkelenkamp. “Dation heeft als missie om rijlessen meer waard te maken.” De softwareleverancier biedt verschillende services aan die zorgen voor tijdbesparing voor rijschoolhouders en rijinstructeurs. Wie meer hier meer over wil weten, kan gratis de whitepaper downloaden.

Onderwerpen: ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.