Rijinstructrice Nijman: ‘Ik ben streng op tv, maar dat is ook nodig’

Het wekelijkse tv-optreden van rijschoolhoudster Patricia Nijman levert haar elke keer weer heel wat reacties op via Twitter. De rijinstructrice uit Venhuizen is wekelijks te zien in het programma De Slechtste Chauffeur van Nederland op RTL 5. “Ze zeggen dat ik zo streng ben. Sommigen noemen mij zelfs een kenau”, lacht Nijman. “Ja ik ben streng, maar sommigen hebben dat gewoon nodig.”

In het televisieprogramma De Slechtste Chauffeur van Nederland komen zeven kandidaten aan bod die zijn opgegeven door vrienden of familie vanwege hun rampzalige rijgedrag. De kandidaten leggen verkeersproeven af die worden beoordeeld door een jury bestaande uit Tom Coronel en rijschoolhoudster Patricia Nijman. Wekelijks wordt er een bestuurder gekozen die van alle kandidaten het minst slecht heeft gereden en daarom naar huis mag.

Een grapje

Nijman had het programma nog nooit gezien toen ze werd benaderd door de redactie. “Ik dacht eerst dat het een grapje was. Ik dacht: waar zijn die verborgen camera’s? Maar ze waren serieus en vroegen me een filmpje te sturen en daarin iets over mezelf te vertellen.” Uit de inzendingen werd Nijman gekozen als jurylid. “Ik besloot mee te doen omdat ik op die manier toch wat ervaring kan delen. En ik was ook gewoon benieuwd hoe ik het zou vinden.”

De opnames vonden plaats in augustus en september. Hoewel de rijschoolhoudster heel wat leerlingen voorbij heeft zien komen, stond ze toch nog versteld van het rijgedrag van de kandidaten. “Het rijbewijs halen is natuurlijk een momentopname. Sommigen kunnen geluk hebben gehad doordat het bijvoorbeeld heel rustig was op de weg. Maar ik zal eerlijk zijn: ik heb leerlingen die beter kunnen rijden dan deze kandidaten.”

Confrontatie

In de afleveringen gaat Nijman geen enkele confrontatie uit de weg en dat levert soms verhitte discussies op met de deelnemers. “Ik ben rechtdoorzee en de een gaat daar wat makklijker mee om dan de ander. Maar sommigen hebben dat ook gewoon nodig. Dit zijn mensen die al hun rijbewijs hebben en die deelnemen aan het verkeer. Daar moet je niet soft mee omgaan.”

Overigens krijgt de kijker uiteraard maar een deel te zien van wat er allemaal gebeurt tijdens de opnames. “Op tv zie je veel negatieve kritiek, maar achter de schermen coach ik de kandidaten en geef ik juist positieve kritiek. Sommigen weten gewoon niet beter en missen de kennis en ervaring. Anderen zijn juist onverschillig en denken niet na over de risico’s.”

Spoedcursus

Of de rijschoolhoudster nog een keer meewerkt aan het tv-programma, is nog de vraag. “Dat ligt eraan of ik genoeg tijd heb en natuurlijk of RTL dat ook wil. Maar als ik weer meedoe, zou ik het wel anders doen. Dan wil ik de kandidaten nog meer begeleiding geven achter de schermen en ik zou ze adviseren nog een spoedcursus te nemen na de opnames.”

In de komende aflevering neemt Patricia Nijman plaats naast de kandidaten en neemt ze een examen af en geeft ze hen feedback. De Slechtste Chauffeur van Nederland wordt uitgezonden op dinsdag om 20.30 uur; de herhaling is te zien op zondag om 22.00 uur.

Wil je ook de gratis nieuwsbrief van VerkeersPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.