Frank Hoornenborg, voorzitter Bovag Rijscholen

‘Zelfrijdende auto’s zorgen voor grote veranderingen voor rijscholen’

COLUMN –  In onze branche zijn we wellicht meer dan ons lief is bezig met de waan van de dag. Taak van een belangenvereniging als BOVAG is echter ook om ondernemers voor te bereiden op wat ons op lange termijn te wachten staat. Welke trends en ontwikkelingen in de mobiliteit zijn de komende jaren van invloed op rijopleidingen? En welke kansen liggen er voor rijscholen?

Zelfrijdende auto’s, verdergaande connectiviteit en duurzaamheid zorgen voor grote veranderingen. In de documentaire De Autovakmannen (een aanrader, ook te zien in een bioscoop bij u in de buurt!) van Gwen Jansen wordt al aardig duidelijk hoe de autobranche hiermee worstelt. Monteurs die met ziel en zaligheid sleutelen en niets moeten hebben van laptops en tablets, terwijl in dezelfde film minister Schultz allerlei internationale afspraken maakt over autonoom vervoer en TU-studenten volop ermee aan het testen zijn.

De prangende vraag voor rijscholen is: wanneer gaat de techniek het overnemen van de mens?

De prangende vraag voor rijscholen is natuurlijk of en wanneer de techniek het over gaat nemen van de mens. Marketinggoeroe Paul Moers stelde eerder al eens dat die ontwikkeling juist kansen oplevert voor rijscholen, omdat de leerling ook weer een leger aan piepjes, knopjes en schermpjes onder de knie moet krijgen. Enfin, rijschoolhouders hebben aangegeven dat ze graag antwoorden en richtsnoeren willen.

Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee. Daarom is namens BOVAG inmiddels een afstudeerder van de studie HBO Mobiliteit in kaart aan het brengen welke ontwikkelingen wanneer en in welke mate van invloed gaan zijn op rijschoolhouders en rijopleidingen. En uiteraard hoe de BOVAG-rijscholen daar op in kunnen spelen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Frank Hoornenborg

Frank Hoornenborg is voorzitter van Bovag Rijscholen en schrijft maandelijks een column voor RijschoolPro.

2 reacties op “‘Zelfrijdende auto’s zorgen voor grote veranderingen voor rijscholen’”

Rob Kunst|16.03.17|15:32

Als instructeur bij de Duitse Audi driving experience weet ik dat dit werkelijk iets is om over na te denken. Het zal nog even duren voordat elke auto 100% autonoom rijdt. Maar nu rij ik al met s-tronic, drive select, abs, esc, sport esc, eds, ebv, lane-assist, site-assist, pdc, park-assist, stau-assitent, pre-sense, virtual cockpit, internet navi en weet ik wat meer en….. er komt nog veel meer aan. Dus zie het de komende jaren als een dubbele kans. Ouderwets rijden en rijdende computer.

Rob Kunst|16.03.17|15:42

Vervolg van hierboven: Mijn advies aan de rijschool wereld is om de aansluiting met deze technieken niet te verliezen en er open voor te staan. Want zoals de computer in ons leven is gekomen, gaat ook de ontwikkeling in de automobiel industrie met rasse schreden verder. Iets wat we als rijschoolhouder niet tegen kunnen houden. Groet vanuit Lapland, testgebied van de automobiel industrie :-)

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.