rijschool, VAB, lesauto, België

Rijopleiding in Vlaanderen wordt aangepakt

rijschool, VAB, lesauto, België

Na het rijexamen wordt in Vlaanderen ook de rijopleiding aangepakt. Vanaf 1 oktober moeten nieuwe bestuurders minstens negen maanden in plaats van drie maanden oefenen voordat ze het praktijkexamen af kunnen leggen. Ook wordt een terugkomdag geïntroduceerd. Voor de niet-professionele begeleiders komt er een verplichte theoretische cursus van drie uur in een rijschool.

De Vlaamse mobiliteitsminister Ben Weyts kondigde de hervormingen donderdag aan. Die hebben niet alleen gevolgen voor de leerling die hierdoor drie maanden langer op stage moet; ook de ouders moeten aan de slag. Wie zoon of dochter wil leren rijden, moet voortaan een drie uur durende opleiding volgen, melden diverse Belgische media.

Op 1 maart 2018 komt daar nog een nieuwigheid bij: een verplicht terugkeermoment. Wie zijn rijbewijs heeft gehaald, moet zes tot negen maanden daarna terug naar het examencentrum om zowel in theorie als in praktijk te bewijzen dat hij over voldoende capaciteiten beschikt.

Nieuw praktijkexamen

Vanaf 1 juni verandert het praktijkexamen in Vlaanderen. Momenteel moet de Vlaamse examenkandidaat twee manoeuvres uitvoeren: parkeren achter een voertuig en keren in een smalle straat. Per 1 juni moet de kandidaat zes manoeuvres kunnen uitvoeren. Welke dat zijn, wordt bepaald door een loting. Twee van de zes manoeuvres moeten dan worden uitgevoerd.

Bovendien komen er twee vaardigheden bij, waaronder het zelfstandig rijden. De examinator vraagt de kandidaat een vooraf aangegeven bestemming te bereiken zonder aanwijzingen van de examinator. De kandidaat mag kiezen of hij de instructies van een GPS of de aanwijzingen van verkeersborden volgt. Ook moeten de examenkandidaten een risicoperceptietest afleggen. Het gaat om een computertest waarmee wordt gekeken of de kandidaat gevaren op de weg op tijd kan herkennen en goed kan inschatten.

Theoretisch rijbewijs

De Vlaamse regering had ook de regels rond het theoretisch rijbewijs willen aanpassen, maar botste daar op regelgeving vanuit de federale overheid. Een theoretisch rijbewijs is drie jaar geldig in Vlaanderen. Wie die termijn laat verlopen zonder het praktijkexamen af te leggen kan pas na drie jaar lang een nieuw voorlopig rijbewijs aanvragen. Die maatregel wilde Ben Weyts schrappen, maar omdat het om federale materie gaat, kan Vlaanderen deze niet op eigen houtje aanpassen.

Lees ook: Meer duidelijkheid rijexamen Vlaanderen na kritiek jongeren

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.