Lesauto, Utrecht

IBKI: fraude door WRM-opleiders niet bewezen

IBKI heeft niet onomstotelijk vast kunnen stellen dat er door opleiders fraude is gepleegd met WRM-examenvragen. Hoffmann Bedrijfsrecherche heeft in opdracht van IBKI een halfjaar lang onderzoek gedaan naar verschillende opleiders. IBKI reageerde hiermee op signalen vanuit twee WRM-opleiders dat de examenvragen op straat zouden liggen. Hoewel de fraude niet is vastgesteld, heeft IBKI de examenruimtes gemoderniseerd. 

IBKI kreeg in het voorjaar van 2016 de eerste tip binnen over de mogelijke fraude. Het instituut liet vervolgens Hoffmann Bedrijfsrecherche onderzoek doen. De onderzoekers hebben gesprekken gevoerd met de opleiders die deze situatie hebben aangekaart. Het bedrijf richtte vervolgens de pijlen op verschillende opleiders die vermoedelijk zouden beschikken over de examenvragen en deze vragen zouden gebruiken om hun studenten te laten slagen.

‘Signalen niet goed onderbouwd’

Na een onderzoek van een halfjaar is gebleken dat fraude niet bewezen kan worden. Volgens IBKI is er ‘niet onomstotelijk vastgesteld dat de examenvragen beschikbaar zijn, dan wel gebruikt zijn om de slaagkans van de studenten van deze opleiders te vergroten.’

Voor IBKI-directeur Jim Schouten is de uitkomst van het onderzoek helder. “Het lijkt erop dat er door sommigen iets te gemakkelijk dingen geroepen worden, en dat die uitspraken ook vaak herhaald worden, zonder dat ze daar een onderbouwing voor geven”, zegt Schouten. “Wij hebben zelf nog steeds geen enkele aanwijzing dat er iets mis zou zijn.”

Aanpassing examenruimtes

Schouten zegt dat IBKI hoe dan ook alert blijft op fraude. “Als er morgen weer een signaal komt, dan zullen we dat opnieuw gaan onderzoeken.” Het instituut heeft daarnaast de theorie-examenruimtes gemoderniseerd om het toezicht op het afnemen van de examens te verbeteren. Schouten kan nog niet te veel zeggen over hoe de ruimtes precies zijn aangepast. “We willen eerst kijken hoe de ervaringen zijn en of we nog zaken moeten aanpassen.” Vanaf april verwacht IBKI de nieuwe ruimtes al in gebruik te nemen.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.