Minister Melanie Schultz van Haegen met een goedgekeurde helm voor speed pedelecs. Foto: RAI Vereniging

Eerste speciale helmen voor speed pedelecs overhandigd

De eerste helmen die speciaal voor speed pedelecs zijn ontwikkeld, zijn onlangs aan de Fietsersbond overhandigd tijdens het RAI Mobiliteitsdiner. De nieuwe helmen die sinds kort leverbaar zijn, komen voort uit een samenwerking tussen het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de RAI Vereniging en het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN).

De helmen werden door minister Schultz van Haegen en Steven van Eijck (algemeen voorzitter RAI Vereniging) overhandigd aan de directeur van de Fietsersbond, Saskia Kluit. De eerste helmen die aan de NTA 8776-norm voldoen, zijn voor het RAI Mobiliteitsdiner geleverd door ABUS, BBB en Bontrager. Een overzicht van alle goedgekeurde helmen is te vinden op de website van NEN.

Bromfiets

Tot 1 januari dit jaar viel de speed pedelec, een snelle e-bike, nog onder de wetgeving van de snorfiets. De fietsers mochten er maximaal 25 kilometer mee rijden en een helm was niet nodig. Nieuwe speed pedelecs worden sinds 1 januari dit jaar gezien als bromfiets. De snelle fietsen mogen buiten de bebouwde kom maximaal 45 kilometer per uur en binnen de bebouwde kom op het bromfietspad maximaal 30 kilometer per uur. Als er geen bromfietspad is, rijden speed pedelecs op de rijbaan.

Voor de bestuurders van deze snelle e-bikes gelden nu dezelfde regels als voor bromfietsbestuurders. Zo moeten ze een bromfietskentekenplaat achterop hebben en dus ook een goedgekeurde helm dragen. Wie voor 1 januari al een speed pedelec had aangeschaft, heeft tot 1 juli 2017 de tijd om te zorgen voor een dergelijke kentekenplaat en een geschikte helm.

Vanaf 1 juli 2017 voert het CBR vragen in over de speed pedelec bij de theorie-examens A, AM en B.

Profiteren

Van Eijck, voorzitter van de RAI Vereniging, noemt de ontwikkeling van de speciale helmen ‘een prestatie van formaat en een schoolvoorbeeld van publiek-private samenwerking waar de meer dan 10.000 speedpedelec fietsers van profiteren’. RAI Vereniging en NEN gaan nu proberen om met deze standaarden tot een Europese norm te komen voor de speed pedelec helm.

Lees ook: 

https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2016/12/06/speed-pedelec-wordt-onderdeel-van-theorie-examen/

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “Eerste speciale helmen voor speed pedelecs overhandigd”

gerrit|08.04.17|21:25

Dat heeft de Minister dan snel voor elkaar gekregen, de nieuwe WRM ligt al jaren op de plank te verstoffen
dankzij deze hard werkende mevrouw.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Eerste speciale helmen voor speed pedelecs overhandigd | RijschoolPro
Minister Melanie Schultz van Haegen met een goedgekeurde helm voor speed pedelecs. Foto: RAI Vereniging

Eerste speciale helmen voor speed pedelecs overhandigd

De eerste helmen die speciaal voor speed pedelecs zijn ontwikkeld, zijn onlangs aan de Fietsersbond overhandigd tijdens het RAI Mobiliteitsdiner. De nieuwe helmen die sinds kort leverbaar zijn, komen voort uit een samenwerking tussen het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de RAI Vereniging en het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN).

De helmen werden door minister Schultz van Haegen en Steven van Eijck (algemeen voorzitter RAI Vereniging) overhandigd aan de directeur van de Fietsersbond, Saskia Kluit. De eerste helmen die aan de NTA 8776-norm voldoen, zijn voor het RAI Mobiliteitsdiner geleverd door ABUS, BBB en Bontrager. Een overzicht van alle goedgekeurde helmen is te vinden op de website van NEN.

Bromfiets

Tot 1 januari dit jaar viel de speed pedelec, een snelle e-bike, nog onder de wetgeving van de snorfiets. De fietsers mochten er maximaal 25 kilometer mee rijden en een helm was niet nodig. Nieuwe speed pedelecs worden sinds 1 januari dit jaar gezien als bromfiets. De snelle fietsen mogen buiten de bebouwde kom maximaal 45 kilometer per uur en binnen de bebouwde kom op het bromfietspad maximaal 30 kilometer per uur. Als er geen bromfietspad is, rijden speed pedelecs op de rijbaan.

Voor de bestuurders van deze snelle e-bikes gelden nu dezelfde regels als voor bromfietsbestuurders. Zo moeten ze een bromfietskentekenplaat achterop hebben en dus ook een goedgekeurde helm dragen. Wie voor 1 januari al een speed pedelec had aangeschaft, heeft tot 1 juli 2017 de tijd om te zorgen voor een dergelijke kentekenplaat en een geschikte helm.

Vanaf 1 juli 2017 voert het CBR vragen in over de speed pedelec bij de theorie-examens A, AM en B.

Profiteren

Van Eijck, voorzitter van de RAI Vereniging, noemt de ontwikkeling van de speciale helmen ‘een prestatie van formaat en een schoolvoorbeeld van publiek-private samenwerking waar de meer dan 10.000 speedpedelec fietsers van profiteren’. RAI Vereniging en NEN gaan nu proberen om met deze standaarden tot een Europese norm te komen voor de speed pedelec helm.

Lees ook: 

https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2016/12/06/speed-pedelec-wordt-onderdeel-van-theorie-examen/

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “Eerste speciale helmen voor speed pedelecs overhandigd”

gerrit|08.04.17|21:25

Dat heeft de Minister dan snel voor elkaar gekregen, de nieuwe WRM ligt al jaren op de plank te verstoffen
dankzij deze hard werkende mevrouw.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.