computer

Ministerie ontwikkelt test voor ouderen over rijgedrag

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft een online test laten doorontwikkelen die oudere automobilisten inzicht geeft in het rijgedrag. De test moet voor ouderen ook concrete tips opleveren waarmee ze aan de slag kunnen. De test wordt binnenkort beschikbaar gesteld.

Royal HaskoningDHV heeft in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost Nederland een zelfevaluatietest ontwikkeld die inzicht geeft in het rijgedrag en de taakbeleving van oudere automobilisten. In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu is deze online test doorontwikkeld, onder meer tot een kortere versie en het toevoegen van de mogelijk tot het geven van online feedback.

Maatregelen

“Niemand is zich zo bewust van de gevolgen van het ouder worden als de oudere zelf”, aldus het ministerie. “De oudere automobilist neemt daarom zelf al maatregelen: de eerstvolgende auto die wordt aangeschaft heeft een hoge instap of een automatische versnellingsbak. Hij gaat rustiger rijden, mijdt de spits, duisternis en slecht weer en besluit niet langer met caravan of een lange afstanden naar het buitenland te rijden. Zo hebben veel ouderen het idee dat ze afdoende hebben geanticipeerd op de merkbare gevolgen.”

Laagdrempelig

Een zelfevaluatietest is volgens ministerie daarom niet altijd effectief. “Dat kan veranderen wanneer de test laagdrempelig en in een voor de oudere vanzelfsprekende context wordt aangeboden, en de uitkomsten ook aanknopingspunten bieden om concreet mee aan de slag gaan.” Er wordt nog onderzocht hoe deze test onder de aandacht gebracht kan worden van de doelgroep.

Hoewel de online test is doorontwikkeld is deze nog niet geschikt voor het brede publiek, laat woordvoerder Geert Koolen van het ministerie weten. “De rapporten tonen echter wel aan dat de mogelijkheden met zo’n online test veelbelovend zouden kunnen zijn. Het ministerie hoopt daarom op korte termijn een vervolg aan het project te geven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “Ministerie ontwikkelt test voor ouderen over rijgedrag”

gerrit|03.05.17|00:26

Pseudo elitair geneuzel, dat heeft alleen weer een groep deskundigen aan het werk gehouden

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.