Frank Hoornenborg, voorzitter Bovag Rijscholen

‘Een tekort of juist een overschot aan rijinstructeurs?’

Frank Hoornenborg, voorzitter Bovag Rijscholen

COLUMN – We hebben onlangs een aantal berichten voorbij zien komen over een vermeend tekort aan instructeurs voor de B-rijopleiding. Maar het was toch nog geen jaar of twee terug dat vrijwel iedereen in de rijscholensector moord en brand schreeuwde, omdat er juist te veel instructeurs zouden zijn. Kennelijk draait de wind snel in onze branche. Wat is er nou echt aan de hand op dit moment?

Onder andere door de positieve economische ontwikkelingen zijn er momenteel weer meer leerlingen die het rijbewijs willen gaan halen. Niet alleen in de categorie B, maar ook in de andere categorieën. Dit is een inhaalslag van de afgelopen crisis die we nog maar net te boven zijn. Laten we daar ronduit gelukkig mee zijn, want velen hebben de laatste jaren ternauwernood het hoofd boven water kunnen houden.

Een tekort aan rijinstructeurs is wel heel erg kort door de bocht

De toegenomen belangstelling zorgt ervoor dat het uiteraard wel piept en kraakt qua planning, maar om nu meteen te stellen dat er een tekort aan instructeurs is, dat is wel heel erg kort door de bocht. Het is juist goed dat de balans tussen vraag en aanbod zich nu hopelijk een beetje gaat herstellen.

Maar ik zie wel een tekort aan doorgewinterde, ervaren instructeurs. Dat los je echter niet op door nu maar weer onbeperkt nieuwe mensen te gaan opleiden, want dan raken we van de regen in de drup.

Instructeurs moeten worden ondersteund in de professionaliseringsslag

BOVAG ziet graag dat de vele instructeurs die de afgelopen jaren ingestroomd zijn, worden ondersteund in de noodzakelijke professionaliseringsslag, zodat zij van toegevoegde waarde kunnen zijn voor de sector.

Op die manier zouden andere, meer ervaren instructeurs dan weer eenvoudiger kunnen doorstromen naar andere categorieën, waar wél daadwerkelijk tekorten zijn. Voor de professionele chauffeursopleidingen beginnen die namelijk aardig nijpend te worden.

Lees ook: VRB: ‘Nog steeds 7.800 rijinstructeurs te veel in Nederland’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Frank Hoornenborg

Frank Hoornenborg is voorzitter van Bovag Rijscholen en schrijft maandelijks een column voor RijschoolPro.

6 reacties op “‘Een tekort of juist een overschot aan rijinstructeurs?’”

Arjan Peters|08.05.17|14:46

Frank. Vele ervaren instructeurs zijn al uit de branche. De branche moest toch vernieuwd worden? BOVAG brief met het verzoek om meer instructeurs op te leiden heb ik nog wel hoor? Het was gericht aan het UWV. Nu zit je met de gebakken peren. Trek de stekker er maar uit. Niemand vertrouwd de BOVAG nog. Consumenten, waar het geld vandaan komt, krijgt nu eerlijke voorlichting. Voorlichtingteams beginnen nu onderaan, waardoor het niet meer van bovenaf geregeld hoeft te worden. Valt het kwartje?

Marcel Kort|08.05.17|22:58

Wat gaat de BOVAG nu doen voor de branche? Gezellig een kopje koffie drinken bij het CBR?? In overleg met de opleidingsinstituten die ook gewoon moeten knokken voor een boterham? Of laten we het gewoon weer op zijn beloop?Ik ben bang voor het laatste…

Muhammed Alpaslan|11.05.17|12:45

Beste Frank Hoornenborg,

Zit je met de pet van BOVAG of net de pet van Rijschool Bruinsma? Je zoekt gewoon instructeur’s voor een prikje die je vroeger via UVW kon krijgen met subsidie en daarna in loondienst voor een honger loontje nu die voor zich zelf is begonnen moet je niet huilen dat je geen instructeurs kan vinden, Oja de wachttijd loopt ook op door bruinsma examens inkoopt voor leerlingen die geen theorie hebben dan maar niet komen opdagen op het examen, zoals bruinsma dat ook doet.

Pieter van Rosse|11.05.17|13:16

Beste Frank,

wat leuk dat de BOVAG eindelijk een mening geeft over een stukje dat 2 maanden terug in de Rij-Instructie werd gezet.
Ik heb als BOVAG rijschool op 27-3 in een onderbouwde email aan de BOVAG heb gevraagd stelling te nemen tegen de oproep voor het opleiden van meer instructeurs, welk verzoek op 11-4 opnieuw moest versturen omdat jullie die mail ‘kwijtgeraakt’ waren.
We spreken nu weer een kleine maand verder en nu meen ik te lezen dat jullie geen stelling nemen tegen de oproep?

Pieter van Rosse|11.05.17|13:20

Ook dit jaar vraag ik mij helaas weer af van wie de BOVAG de belangen behartigd… de aangesloten rijscholen, die goed voor hun personeel willen zorgen en het er helemaal niet mee eens zijn dat er nog meer onnodige instructeurs worden opgeleid of de opleidingsinstituten en rijscholen die minder goed voor hun personeel zorgen en waar een hoog verloop is?

Gelukkig heeft Peter van Neck van de VRB wel een stelling genomen tegen het stuk in de rij-instructie, en dit ook duidelijk onderbouwd.

Pieter van Rosse|11.05.17|13:27

Beste Frank,

na nogmaals je stuk aandachtiger doorgelezen te hebben wil ik mijn excuses maken voor datgene wat ik eerder heb geschreven. BOVAG neemt wel stelling tegen de oproep om onnodig meer instructeurs op te leiden.
Je bent echter heel correct gebleven in je taalgebruik, waardoor ik even op het verkeerde been werd gezet.
Ik had echter liever gezien dat je wat ‘rechtstreekser’ stelling had genomen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.