lesbord, lesauto, L,

Minister wil tussentijdse toets mogelijk houden voor 16-jarigen

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu wil ervoor zorgen dat het mogelijk blijft voor jongeren van zestien jaar om een tussentijdse toets af te leggen tijdens de rijopleiding. Door een recente uitspraak van de Raad van State zouden zij namelijk moeten wachten tot hun zeventiende. De minister heeft een wetswijziging klaarliggen waarmee de toets mogelijk blijft voor jongeren vanaf 16,5 jaar, de leeftijd waarop ze aan een rijopleiding kunnen beginnen in het kader van 2toDrive.

In de recente uitspraak stelt de Raad van State dat de tussentijdse toets moet worden gezien als onderdeel van het praktijkexamen. Dat zou tot gevolg hebben dat deelnemers van 2toDrive nog steeds een tussentijdse toets kunnen afleggen, maar niet meer vanaf de leeftijd van 16,5 jaar, maar pas vanaf 17 jaar. Vanaf 17 jaar is het namelijk mogelijk praktijkexamen af te leggen.

Minder aantrekkelijk

Deze uitspraak zou niet alleen gevolgen hebben voor jongeren die in de toekomst deelnemen aan 2toDrive maar ook voor de cursisten die nu al met dit traject zijn begonnen. De toets wordt minder aantrekkelijk wanneer jongeren deze pas vanaf hun zeventiende af kunnen leggen. “Daarnaast wordt de tijd voor het rijden onder begeleiding korter”, aldus de minister. “Het is echter juist gewenst dat de jongere zo lang mogelijk onder begeleiding rijdt en zo ervaring opdoet.”

Het experiment 2toDrive loopt sinds november 2011 en duurt tot 31 oktober 2017. Daarna wordt het begeleid rijden definitief ingevoerd. Met de wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 in verband met de definitieve invoering van 2toDrive, wordt nu dus ook opgenomen dat de tussentijdse toets afgelegd kan blijven worden vanaf 16 jaar en zes maanden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “Minister wil tussentijdse toets mogelijk houden voor 16-jarigen”

Gerrit Grevengoed|10.05.17|17:32

Ja… als deze Minister snel WIL handelen met een wetswijziging
dan KAN ze dat ook.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.