Nieuwe verkeersborden onderdeel van theorie- en praktijkexamen CBR

Examenkandidaten kunnen vanaf 1 oktober in de theorie- en praktijkexamens van het CBR vragen verwachten over de 14 nieuwe verkeersborden. Het gaat om de theorie-examens B, A en AM en de theorie-examens voor beroepschauffeurs. Ook bij het praktijkexamen verwacht het CBR dat de kandidaat op de hoogte is van de nieuwe borden. 

De verkeersborden (zie lijst onder) worden op 1 juli ingevoerd. Het CBR voert de nieuwe vragen drie maanden later in, zodat kandidaten, opleiders en uitgevers voldoende tijd hebben om zich voor te bereiden. Al in 2014 werden de nieuwe borden aangekondigd. Daarna werd de invoering tot vijf keer toe met een half jaar uitgesteld.

Gebodsborden

Met de nieuwe verkeersborden, allemaal gebodsborden, is het mogelijk tram- en busbanen of -stroken en de combinatie daarvan aan te geven. Momenteel zijn hier algemene verkeersborden voor met op een onderbord de uitzonderingen voor bepaalde categorieën. Ook moeten de borden meer duidelijkheid geven over passeerstroken voor landbouwvoertuigen en uitwijkmogelijkheden bij smalle wegen.

Wegbeheerders hoeven van minister Melanie Schultz van Haegen niet onmiddellijk de nieuwe verkeersborden toe te passen. Het gaat immers om een verduidelijking van de huidige praktijk en niet om een drastische verandering. Enkele gemeenten hebben de nieuwe borden al geplaatst.

Lees ook:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.