app, smartphone, telefoon, stuur

Rij Veilig app nu bruikbaar voor alle verkeersdeelnemers

De Rij Veilig app van verzekeringsmaatschappij ASR is nu naast automobilisten ook te gebruiken door alle andere weggebruikers. Met de slow-modus is de Rij Veilig app nu ook bruikbaar als voor wie in de file staat of op de fiets zit. En dat is nodig, zegt ASR, want in de afgelopen jaren is er sprake van een stijging van het aantal verkeersslachtoffers, zowel onder automobilisten als andere weggebruikers.

De Rij Veilig app voor automobilisten blokkeert de afleidende functies van de smartphone, zoals binnenkomende WhatsApp-, sms- en internetberichten wanneer de weggebruiker sneller dan 15 kilometer per uur beweegt. Met de nieuwe slow-modus worden de functies van de smartphone al uitgeschakeld wanneer de weggebruiker stilstaat, wat handig is voor bijvoorbeeld fietsers en automobilisten die in de file rijden.

WhatsApp

Er is de laatste jaren sprake van een stijging van het aantal verkeersslachtoffers, zo blijkt uit CBS-cijfers. In 2014 waren er 570 dodelijke ongevallen in het verkeer te betreuren, in 2015 was dat aantal naar 621 gestegen en in 2016 zelfs tot 629, waaronder 231 automobilisten en 189 fietsers.

Bijna een kwart van de auto-ongelukken wordt veroorzaakt doordat de bestuurder afgeleid is, vaak door het bedienen van een smartphone. Een op de acht automobilisten zegt wel eens achter het stuur te WhatsAppen. Onder jongere bestuurders gaat het zelfs om een kwart die de smartphone gebruikt tijdens een autorit.

Hoe werkt het

De Rij Veilig app is geïntroduceerd om weggebruikers te helpen om hun aandacht bij de weg te houden. De app schakelt zichzelf in zodra de weggebruiker sneller gaat dan 15 kilometer per uur. Vanaf dat moment worden afleidende social media berichten, sms’jes, internet en handheld bellen, geblokkeerd op de smartphone. Handsfree bellen en navigatie blijven wél beschikbaar.

Wanneer de weggebruiker weer stilstaat, wordt de blokkering opgeheven en komen alle berichten en meldingen weer binnen. Wie niet zelf achter het stuur zit of met het openbaar vervoer reist, kan de Rij Veilig app in de passagiersmodus zetten om de blokkering op te heffen. De app is beschikbaar voor Android-gebruikers.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.