Tweespalt drijft leden Rijscholen in Verzet uiteen

Het is hommeles bij Rijscholen in Verzet (RIV). Een week voordat de leden van de actiegroep gezamenlijk een petitie aan de Tweede Kamer zouden aanbieden, is een aantal leden uit de groep gestapt. Margreet Arkema,
 Bert de Weerd, Gerda van Voorst en Jos Post hebben een nieuwe actiegroep opgericht onder de naam Landelijke Beroepsgroep Kwaliteitsverbetering Rijschoolbranche (LBKR).

De redenen van de breuk zijn volgens leden van de nieuwe actiegroep “grote verschillen van inzicht”. Volgens hen zou oprichter Henk de Groot van RIV zich niet kunnen verenigen met de gedachte dat om de branche te verbeteren het nodig is om “gesprekken te voeren met alle belanghebbende partijen”. Inmiddels zou LBKR in gesprek zijn met diverse politieke partijen in Den Haag over het verbeteren van de rijschoolbranche. De geplande aanbieding van de petitie aan de Tweede Kamer op 13 juni gaat volgens de nieuwe actiegroep gewoon door.

De leden onder leiding van Henk de Groot schrijven in een mailwisseling dat het stopzetten van RIV werd veroorzaakt door “muitende vrijwilligers” die zich de actiegroep “onrechtmatig probeerden toe te eigenen” en de oprichter “uit de door hem zelf opgerichte organisatie te zetten”. Zij geven ook aan dat de petitie die volgende week wordt aangeboden aan de Tweede Kamer door de nieuwe actiegroep LBKR “absoluut niet uit naam van RIV zal zijn” en dat voor de aanbieding geen toestemming is gegeven.

Actiegroep

Henk de Groot richtte vorig jaar samen met Wouter Siben Facebook-groep ‘Rijscholen in Verzet tegen Praktijkbegeleiding’ op, waarmee ze rijinstructeurs wilden verenigen om in actie te komen tegen de sanctie die op praktijkbegeleiding staat. Rijinstructeurs zouden dan niet meer hun WRM-bevoegdheid verliezen wanneer ze het vijfjaarlijkse examen niet succesvol afleggen. Zo’n 1.600 mensen werden lid. Ook werd een petitie opgezet op de website rijscholeninverzet.nl die inmiddels door een kleine drieduizend mensen is ondertekend.

De Groot meldde eind mei al dat RIV zou worden opgeheven, vanwege een conflict binnen de groep. Kort daarna ging ook de website rijscholeninverzet.nl op zwart. Deze site is inmiddels weer te bereiken. Nu de vier leden zijn opgestapt, is besloten tot een doorstart van de actiegroep RIV per 1 juni 2017.

De nieuwe actiegroep heeft naar eigen zeggen voor de naam Landelijke Beroepsgroep Kwaliteitsverbetering Rijschoolbranche gekozen omdat de leden samen een groep vormen met “hart voor de branche”. Margreet Arkema van LBKR: “Het geeft ook aan waar wij voor staan, namelijk de kwaliteit verbeteren in de branche. Wij staan voor betere, eerlijke bijscholing en verschuiving van de sanctie. Deze hoort naar onze mening te liggen op wangedrag en/of wanprestatie en niet op het examen van de praktijkbegeleiding.”

Brancheverenigingen

LBKR heeft brancheverenigingen VRB, BOVAG en FAM benaderd voor gesprekken. De brancheverenigingen hebben besloten niet op de verzoeken in te gaan vanwege de “vuilspuiterij” op de Facebook-pagina van RIV vorige week. Volgens VRB gingen de volgers van RIV “volledig los op Facebook” met allerlei uitingen “waar de honden geen brood van lusten”. Een van de initiatiefnemers van de nieuwe actiegroep LBKR zou hierin een “kwalijke voortrekkersrol” in hebben gespeeld. Inmiddels is de mogelijkheid tot reageren op het bericht ‘Doorstart RIV per 1 juni 2017 uitgeschakeld’.

Ruud Rutten van de branchevereniging FAM: “Wij stonden er niet onwelwillend tegenover om met de actiegroepen om tafel te gaan. Maar toen de brancheverenigingen werden beledigd op de Facebook-pagina van RIV, hebben wij gezamenlijk besloten om niet om tafel te gaan. We doen dit alleen als dit op een professionele en vriendelijke manier gebeurt en dat was nu niet het geval.”

Gesprek over de inhoud

Arkema namens LKBR: “Wanneer grenzen overtreden worden op de pagina van het LBKR, zullen wij deze bewaken. Wanneer er schofferingen hebben plaatsgevonden op de Facebook-pagina van het RIV, willen wij de desbetreffende personen vragen om dit aan de leiding bij het RIV te melden. Wij gaan niet over deze pagina en zijn daar ook niet bij aangesloten.” De nieuwe actiegroep roept de brancheverenigingen op om “toch in gesprek te gaan en te praten over de inhoud”.

De brancheverenigingen geven aan de ingezette koers zoals deze is vastgelegd in het ‘Startdocument’ en de latere documenten over ‘Eisen en Aanbevelingen’ te blijven volgen. Het ‘Startdocument’ is een document met aanbevelingen die ervoor moeten zorgen dat de rijschoolbranche als geheel wordt verbeterd.

Lees ook:

Bonje binnen Rijscholen in Verzet: ‘aanbieden petitie gaat door’

Auteur: Marieke Van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van RijschoolPro en hoofdredacteur van de online vakbladen van ProMedia Group.

5 reacties op “Tweespalt drijft leden Rijscholen in Verzet uiteen”

gerrit|06.06.17|18:55

Die “oude” branche verenigingen hebben zowiezo teveel macht,
ze hebben bijelkaar misschien 800 leden
maar hebben de afgelopen 10 jaar wel het lot bepaald voor 16.000 rijinstructeurs,
Het enige dat ze die 10 jaar bereikt hebben is dat
er meer dagdelen/ uren moet worden bijgeschoold verder niks.

Jan Heijkoop|07.06.17|01:12

Triest zo goedkoop en suggestief te publiceren. Als je niet beter weet ga mee in zijn verhaal.
Vies laag dit artikel. Geen​ ander woord voor.
Deze VRB is gewoon het schoothondje van de BOVAG en FAM.

Ik roep alle RIV- en LBKR-‘leden’ op die lid zijn van de VRB naar de 1st volgende ALV te komen en actie voor wegstemmen van de o.a. nu deze voorzitter en consorte af te dwingen en gelijk door te zetten op de deze ALV.

Ook deze voorzitter heeft een hele grote schoenmaat.ook hij luistert selectief.

Jan Heijkoop|07.06.17|01:27

Er is in dit artikel sprake van zeer selectief informatie combineren. Het enige doel is de RIV en de LBKB neer te zetten als een groep georganiseerde mensen met een hart voor hun werk als muiters. Ik dacht dat er alleen objectief gepubliceerd mocht worden. De voorzitters van BOVAG, FAM en VRB zijn hier niet correct bezig. Er is in mijn reactie geen persoonlijk waardeoordeel uitgesproken. Alleen hoe bestuurlijk wordt gereageerd op de RIV’s.

Peter Hanemaaijer|08.06.17|13:11

Wat voor het gemak maar weer eens vergeten word is dat brancheverenigingen mede verantwoordelijk zijn voor de ontstane situatie. Als zij beter naar de leden hadden geluisterd en meer voor hun belangen waren opgekomen dan waren RIV en LBKB niet ontstaan. Dit signaal kan en mag niet door de brancheverenigingen genegeerd worden. Het niet in gesprek gaan vanwege de toon is een slap excuus. Bijna net zo slap als het startdocument waarin met geen woord over die vermaledijde sanctie gesproken word.

Youran van Ark|09.06.17|09:32

Weer een groepje erbij waar niemand naar luistert. Ik geef je 8 weken tot ze ruzie krijgen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Tweespalt drijft leden Rijscholen in Verzet uiteen | RijschoolPro

Tweespalt drijft leden Rijscholen in Verzet uiteen

Het is hommeles bij Rijscholen in Verzet (RIV). Een week voordat de leden van de actiegroep gezamenlijk een petitie aan de Tweede Kamer zouden aanbieden, is een aantal leden uit de groep gestapt. Margreet Arkema,
 Bert de Weerd, Gerda van Voorst en Jos Post hebben een nieuwe actiegroep opgericht onder de naam Landelijke Beroepsgroep Kwaliteitsverbetering Rijschoolbranche (LBKR).

De redenen van de breuk zijn volgens leden van de nieuwe actiegroep “grote verschillen van inzicht”. Volgens hen zou oprichter Henk de Groot van RIV zich niet kunnen verenigen met de gedachte dat om de branche te verbeteren het nodig is om “gesprekken te voeren met alle belanghebbende partijen”. Inmiddels zou LBKR in gesprek zijn met diverse politieke partijen in Den Haag over het verbeteren van de rijschoolbranche. De geplande aanbieding van de petitie aan de Tweede Kamer op 13 juni gaat volgens de nieuwe actiegroep gewoon door.

De leden onder leiding van Henk de Groot schrijven in een mailwisseling dat het stopzetten van RIV werd veroorzaakt door “muitende vrijwilligers” die zich de actiegroep “onrechtmatig probeerden toe te eigenen” en de oprichter “uit de door hem zelf opgerichte organisatie te zetten”. Zij geven ook aan dat de petitie die volgende week wordt aangeboden aan de Tweede Kamer door de nieuwe actiegroep LBKR “absoluut niet uit naam van RIV zal zijn” en dat voor de aanbieding geen toestemming is gegeven.

Actiegroep

Henk de Groot richtte vorig jaar samen met Wouter Siben Facebook-groep ‘Rijscholen in Verzet tegen Praktijkbegeleiding’ op, waarmee ze rijinstructeurs wilden verenigen om in actie te komen tegen de sanctie die op praktijkbegeleiding staat. Rijinstructeurs zouden dan niet meer hun WRM-bevoegdheid verliezen wanneer ze het vijfjaarlijkse examen niet succesvol afleggen. Zo’n 1.600 mensen werden lid. Ook werd een petitie opgezet op de website rijscholeninverzet.nl die inmiddels door een kleine drieduizend mensen is ondertekend.

De Groot meldde eind mei al dat RIV zou worden opgeheven, vanwege een conflict binnen de groep. Kort daarna ging ook de website rijscholeninverzet.nl op zwart. Deze site is inmiddels weer te bereiken. Nu de vier leden zijn opgestapt, is besloten tot een doorstart van de actiegroep RIV per 1 juni 2017.

De nieuwe actiegroep heeft naar eigen zeggen voor de naam Landelijke Beroepsgroep Kwaliteitsverbetering Rijschoolbranche gekozen omdat de leden samen een groep vormen met “hart voor de branche”. Margreet Arkema van LBKR: “Het geeft ook aan waar wij voor staan, namelijk de kwaliteit verbeteren in de branche. Wij staan voor betere, eerlijke bijscholing en verschuiving van de sanctie. Deze hoort naar onze mening te liggen op wangedrag en/of wanprestatie en niet op het examen van de praktijkbegeleiding.”

Brancheverenigingen

LBKR heeft brancheverenigingen VRB, BOVAG en FAM benaderd voor gesprekken. De brancheverenigingen hebben besloten niet op de verzoeken in te gaan vanwege de “vuilspuiterij” op de Facebook-pagina van RIV vorige week. Volgens VRB gingen de volgers van RIV “volledig los op Facebook” met allerlei uitingen “waar de honden geen brood van lusten”. Een van de initiatiefnemers van de nieuwe actiegroep LBKR zou hierin een “kwalijke voortrekkersrol” in hebben gespeeld. Inmiddels is de mogelijkheid tot reageren op het bericht ‘Doorstart RIV per 1 juni 2017 uitgeschakeld’.

Ruud Rutten van de branchevereniging FAM: “Wij stonden er niet onwelwillend tegenover om met de actiegroepen om tafel te gaan. Maar toen de brancheverenigingen werden beledigd op de Facebook-pagina van RIV, hebben wij gezamenlijk besloten om niet om tafel te gaan. We doen dit alleen als dit op een professionele en vriendelijke manier gebeurt en dat was nu niet het geval.”

Gesprek over de inhoud

Arkema namens LKBR: “Wanneer grenzen overtreden worden op de pagina van het LBKR, zullen wij deze bewaken. Wanneer er schofferingen hebben plaatsgevonden op de Facebook-pagina van het RIV, willen wij de desbetreffende personen vragen om dit aan de leiding bij het RIV te melden. Wij gaan niet over deze pagina en zijn daar ook niet bij aangesloten.” De nieuwe actiegroep roept de brancheverenigingen op om “toch in gesprek te gaan en te praten over de inhoud”.

De brancheverenigingen geven aan de ingezette koers zoals deze is vastgelegd in het ‘Startdocument’ en de latere documenten over ‘Eisen en Aanbevelingen’ te blijven volgen. Het ‘Startdocument’ is een document met aanbevelingen die ervoor moeten zorgen dat de rijschoolbranche als geheel wordt verbeterd.

Lees ook:

Bonje binnen Rijscholen in Verzet: ‘aanbieden petitie gaat door’

Auteur: Marieke Van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van RijschoolPro en hoofdredacteur van de online vakbladen van ProMedia Group.

5 reacties op “Tweespalt drijft leden Rijscholen in Verzet uiteen”

gerrit|06.06.17|18:55

Die “oude” branche verenigingen hebben zowiezo teveel macht,
ze hebben bijelkaar misschien 800 leden
maar hebben de afgelopen 10 jaar wel het lot bepaald voor 16.000 rijinstructeurs,
Het enige dat ze die 10 jaar bereikt hebben is dat
er meer dagdelen/ uren moet worden bijgeschoold verder niks.

Jan Heijkoop|07.06.17|01:12

Triest zo goedkoop en suggestief te publiceren. Als je niet beter weet ga mee in zijn verhaal.
Vies laag dit artikel. Geen​ ander woord voor.
Deze VRB is gewoon het schoothondje van de BOVAG en FAM.

Ik roep alle RIV- en LBKR-‘leden’ op die lid zijn van de VRB naar de 1st volgende ALV te komen en actie voor wegstemmen van de o.a. nu deze voorzitter en consorte af te dwingen en gelijk door te zetten op de deze ALV.

Ook deze voorzitter heeft een hele grote schoenmaat.ook hij luistert selectief.

Jan Heijkoop|07.06.17|01:27

Er is in dit artikel sprake van zeer selectief informatie combineren. Het enige doel is de RIV en de LBKB neer te zetten als een groep georganiseerde mensen met een hart voor hun werk als muiters. Ik dacht dat er alleen objectief gepubliceerd mocht worden. De voorzitters van BOVAG, FAM en VRB zijn hier niet correct bezig. Er is in mijn reactie geen persoonlijk waardeoordeel uitgesproken. Alleen hoe bestuurlijk wordt gereageerd op de RIV’s.

Peter Hanemaaijer|08.06.17|13:11

Wat voor het gemak maar weer eens vergeten word is dat brancheverenigingen mede verantwoordelijk zijn voor de ontstane situatie. Als zij beter naar de leden hadden geluisterd en meer voor hun belangen waren opgekomen dan waren RIV en LBKB niet ontstaan. Dit signaal kan en mag niet door de brancheverenigingen genegeerd worden. Het niet in gesprek gaan vanwege de toon is een slap excuus. Bijna net zo slap als het startdocument waarin met geen woord over die vermaledijde sanctie gesproken word.

Youran van Ark|09.06.17|09:32

Weer een groepje erbij waar niemand naar luistert. Ik geef je 8 weken tot ze ruzie krijgen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.