Rijvaardigheidstraining camper. Foto: NKC

Rijscholen spelen met trainingen in op groeiend aantal camperaars

Rijvaardigheidstraining camper. Foto: NKC

Een groep van 21 rijscholen geeft sinds kort rijvaardigheidstrainingen voor camperaars. De training is opgezet door BOVAG in samenwerking met de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC), een platform voor camperaars. Het aantal campers in Nederland groeit namelijk hard, en niet iedereen kan even goed omgaan met deze voertuigen. “Het rijden met een camper is toch net even iets anders dan met een auto.”

Sinds 2010 is het aantal geregistreerde campers in Nederland gegroeid met bijna 50 procent. Op 1
januari 2010 stonden er ruim 65.000 campers in Nederland geregistreerd. Eind vorig jaar is de grens van 100.000 gepasseerd. Ook het aantal leden bij NKC groeit snel: in 2010 waren het er nog 20.000; inmiddels zijn het er al 45.000.

Paaltje raken

“De belangrijkste aanleiding is de verkeersveiligheid”, zegt René Smit van NKC. “De meeste camperaars zijn ouder dan 62 jaar. Zij hebben wel ervaring met autorijden, maar het rijden met een camper is net even wat anders.” Via de NKC kunnen campeerders zich ook verzekeren. “We zien dat er toch nog erg veel schade wordt gereden.”

De training behandelt allerlei zaken waar eigenaren van een camper vaak tegenaan lopen. “Denk bijvoorbeeld aan het manoeuvreren. Veel camperaars zijn met z’n tweeën, waarvan de een achter het stuur zit en de ander buiten staat om aanwijzingen te geven. Toch wordt er regelmatig tegen een paaltje aan gereden. Hoe komt dat?” Ook hebben veel bestuurders moeite met inzicht in de hoogte en breedte van het voertuig. “We horen nogal eens dat een camper tegen een brug aan is gereden, of dat het voertuig vast zit tussen twee muren in een smalle straat. Zie daar maar eens uit te komen.”

Andere thema’s die aan bod komen zijn inparkeren, obstakels ontwijken, de werking van de technologie en een ogen- en reactietest. Ook worden er tips gegeven voor schadepreventie, zoals het voorkomen van hagelschade.

Serieuze training

Overigens is het niet ‘zomaar’ een cursus, vertelt Smit. “Het is pittig, mensen kunnen ook echt zakken voor deze training. Dat vinden ze echt niet fijn. Voor een gereduceerd tarief kunnen ze dan een herhalingscursus volgen waarbij ze de elementen nog eens oefenen waarbij het de vorige keer niet goed is gegaan.” Wanneer de camperaar geslaagd is voor de training, ontvangen zij vanuit NKC een camper-rijvaardigheidsbewijs. Daarnaast krijgen ze tien procent korting op de verzekering.

Momenteel bieden 21 rijscholen deze opleiding aan. De training kan individueel worden gevolgd bij een rijschool of in groepsverband tijdens de NKC Rijvaardigheidsdag. Inmiddels zijn de eerste ‘rijbewijzen’ al uitgedeeld. “Ik werd laatst gebeld door een echtpaar dat de cursus heeft gevolgd vlak voordat ze drie maanden gingen reizen. Ze vertelden me dat ze heel blij waren dat ze de cursus hebben gevolgd en dat het ze nu met meer zelfvertrouwen op achter het stuur zitten. Daar doe je het voor.”

Ook jonge gezinnen

“Het is een interessante doelgroep”, zegt woordvoerder Paul de Waal van BOVAG. “Met name de ‘grijze golf’ gaat voor een nieuwe camper, maar ook bij jonge gezinnen is de camper populair, deze kopen zij dan vaak tweedehands. Met de camper rijden is uiteraard iets anders dan de auto. We denken dat de cursus zowel interessant is voor nieuwe bestuurders als voor mensen die behoefte hebben aan bijscholing.”

Hoewel het aanbieden van een rijvaardigheidstraining voor camperaars niet uniek is, is het volgens De Waal en Smit wel voor het eerst dat de training op zo’n grote schaal wordt aangeboden in samenwerking met NKC. Lees hier meer informatie over de rijvaardigheidstraining.

Lees ook: Nieuwe categorie C1-rijbewijs vooral voor camperbestuurders

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rijscholen spelen met trainingen in op groeiend aantal camperaars | RijschoolPro
Rijvaardigheidstraining camper. Foto: NKC

Rijscholen spelen met trainingen in op groeiend aantal camperaars

Rijvaardigheidstraining camper. Foto: NKC

Een groep van 21 rijscholen geeft sinds kort rijvaardigheidstrainingen voor camperaars. De training is opgezet door BOVAG in samenwerking met de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC), een platform voor camperaars. Het aantal campers in Nederland groeit namelijk hard, en niet iedereen kan even goed omgaan met deze voertuigen. “Het rijden met een camper is toch net even iets anders dan met een auto.”

Sinds 2010 is het aantal geregistreerde campers in Nederland gegroeid met bijna 50 procent. Op 1
januari 2010 stonden er ruim 65.000 campers in Nederland geregistreerd. Eind vorig jaar is de grens van 100.000 gepasseerd. Ook het aantal leden bij NKC groeit snel: in 2010 waren het er nog 20.000; inmiddels zijn het er al 45.000.

Paaltje raken

“De belangrijkste aanleiding is de verkeersveiligheid”, zegt René Smit van NKC. “De meeste camperaars zijn ouder dan 62 jaar. Zij hebben wel ervaring met autorijden, maar het rijden met een camper is net even wat anders.” Via de NKC kunnen campeerders zich ook verzekeren. “We zien dat er toch nog erg veel schade wordt gereden.”

De training behandelt allerlei zaken waar eigenaren van een camper vaak tegenaan lopen. “Denk bijvoorbeeld aan het manoeuvreren. Veel camperaars zijn met z’n tweeën, waarvan de een achter het stuur zit en de ander buiten staat om aanwijzingen te geven. Toch wordt er regelmatig tegen een paaltje aan gereden. Hoe komt dat?” Ook hebben veel bestuurders moeite met inzicht in de hoogte en breedte van het voertuig. “We horen nogal eens dat een camper tegen een brug aan is gereden, of dat het voertuig vast zit tussen twee muren in een smalle straat. Zie daar maar eens uit te komen.”

Andere thema’s die aan bod komen zijn inparkeren, obstakels ontwijken, de werking van de technologie en een ogen- en reactietest. Ook worden er tips gegeven voor schadepreventie, zoals het voorkomen van hagelschade.

Serieuze training

Overigens is het niet ‘zomaar’ een cursus, vertelt Smit. “Het is pittig, mensen kunnen ook echt zakken voor deze training. Dat vinden ze echt niet fijn. Voor een gereduceerd tarief kunnen ze dan een herhalingscursus volgen waarbij ze de elementen nog eens oefenen waarbij het de vorige keer niet goed is gegaan.” Wanneer de camperaar geslaagd is voor de training, ontvangen zij vanuit NKC een camper-rijvaardigheidsbewijs. Daarnaast krijgen ze tien procent korting op de verzekering.

Momenteel bieden 21 rijscholen deze opleiding aan. De training kan individueel worden gevolgd bij een rijschool of in groepsverband tijdens de NKC Rijvaardigheidsdag. Inmiddels zijn de eerste ‘rijbewijzen’ al uitgedeeld. “Ik werd laatst gebeld door een echtpaar dat de cursus heeft gevolgd vlak voordat ze drie maanden gingen reizen. Ze vertelden me dat ze heel blij waren dat ze de cursus hebben gevolgd en dat het ze nu met meer zelfvertrouwen op achter het stuur zitten. Daar doe je het voor.”

Ook jonge gezinnen

“Het is een interessante doelgroep”, zegt woordvoerder Paul de Waal van BOVAG. “Met name de ‘grijze golf’ gaat voor een nieuwe camper, maar ook bij jonge gezinnen is de camper populair, deze kopen zij dan vaak tweedehands. Met de camper rijden is uiteraard iets anders dan de auto. We denken dat de cursus zowel interessant is voor nieuwe bestuurders als voor mensen die behoefte hebben aan bijscholing.”

Hoewel het aanbieden van een rijvaardigheidstraining voor camperaars niet uniek is, is het volgens De Waal en Smit wel voor het eerst dat de training op zo’n grote schaal wordt aangeboden in samenwerking met NKC. Lees hier meer informatie over de rijvaardigheidstraining.

Lees ook: Nieuwe categorie C1-rijbewijs vooral voor camperbestuurders

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.