Lestractor met bumper

Nog steeds subsidie voor rijscholen met veiligere trekkerbumper

Brancheorganisatie Cumela Nederland verwacht binnenkort de subsidie van 500 euro toe te kennen aan de 200e trekkerbumper, een tractor met bumper die volgens de brancheorganisatie veiliger in het verkeer is. Daarmee is deze subsidie nog voor circa 300 tractoren beschikbaar. Ook  rijschoolhouders die opleiden voor het T-rijbewijs kunnen een beroep doen op dit bedrag voor de aanschaf van een trekkerbumper. 

Al acht verschillende opleiders voor het T-rijbewijs hebben een aanvraag gedaan om de subsidie te ontvangen voor de veiligere trekkerbumper en verder hebben 132 leden van de brancheorganisatie gebruik gemaakt van de campagne. In totaal heeft Cumela Nederland al 184 trekkerbumpers gesubsidieerd.

500 stuks

Het is de bedoeling van Cumela om middels de Trekkerbumper-campagne minimaal 500 trekkerbumpers op de weg krijgen in de komende paar jaar, omdat die volgens de brancheorganisatie een stuk veiliger zijn dan tractoren zonder bumper. Onderzoek heeft uitgewezen dat bij ongevallen met landbouwvoertuigen vaak andere weggebruikers het slachtoffer werd. Een van de oorzaken hiervoor is dat de voertuigen erg breed zijn en slecht zichtbaar in het donker.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid raadde na onderzoek aan dat brancheorganisaties hun verantwoordelijkheid zouden nemen door veiliger landbouwverkeer te bevorderen bij de eigen leden. Deze tractoren met bumpers zijn daarin een stap. In totaal heeft Cumela voor 500 tractoren subsidie beschikbaar, zowel voor opleiders van het T-rijbewijs als voor leden van Cumela. Tot nog toe zijn met name tractoren uit Overijssel en Gelderland aangemeld voor de campagne.

Spelregels

Cumela benadrukt dat rijscholen zichzelf kunnen profileren met een veilig imago, als ze tractoren met bumpers inzetten. Bovendien kunnen ze hiervoor dus subsidie ontvangen. Maar daarvoor moeten ze wel voldoen aan een bepaald aantal spelregels. Zo moeten de tractoren voldoen aan een veiligheidsvoorziening in de vorm van afscherming van voorwielen van de tractor, voorzien van een correcte breedtemarkering (vorm, kleur, formaat), retro-reflectie, verlichting en eventueel hoekpalen, al dan niet in combinatie met een frontgewicht en/of opbergruimte.

Verder moet de tractor ingezet worden in het eigen bedrijf en kan een aanvrager niet meer dan twee voertuigen aanmelden. Een bedrijf dat deelneemt aan de campagne moet ook ‘in redelijkheid meewerken aan CUMELA Nederland activiteiten voor veilig (land)bouwverkeer zoals VOMOL-voorlichting, informatie aan handhavers en beleidsmakers’.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is redacteur van vakblad VerkeersNet en schrijft ook regelmatig voor de andere titels van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.