Rijles laat vluchteling even een ‘gewone’ jongere zijn

Het volgen van rijlessen is niet alleen praktisch voor het vinden van een baan; voor veel jonge vluchtelingen betekent dit dat zij zich een ‘normale’ burger kunnen voelen in Nederland. Jongeren uit Wageningen die zonder hun ouders naar Nederland gevlucht zijn, kregen onlangs gratis proeflessen aangeboden.

“Met het volgen van rijles voelen zij zich niet steeds een buitenstaander, maar een gewone jongere in Nederland”, zegt Jacqueline Mulders van YOIN Lindenhout. “Maar ze vinden het natuurlijk ook heel stoer.” YOIN is een organisatie die minderjarige vluchtelingen die zonder hun ouders naar Nederland zijn gekomen opvangen en begeleiden.

Wageningen telt vier woningen waarin alleenstaande minderjarige vluchtelingen wonen in kleine wooneenheden. De jongeren wonen er tot hun 18de verjaardag en worden overdag begeleid door YOIN Lindenhout die zich richt op het meedoen van de jongeren in de Nederlandse samenleving.

Leren autorijden

De jongeren zijn zonder ouders gevlucht uit oorlogsgebieden, zoals Syrië. “Stuk voor stuk veerkrachtige jongeren die het tot Nederland gered hebben, maar niet zonder kleerscheuren en in bezit van verhalen die soms hun dagen overschaduwen”, vertelt Mulders. “Hardwerkende jongens met ambities en eindeloze vragen, waaronder ook de vraag: wanneer mogen wij leren autorijden?”

Onlangs kregen vijf van hen een gratis proefles van Mini Driving School Roordink. Instructeur Mark Kemper gaf bij aanvang instructies en nam de jongens mee voor een rit door Wageningen. Zij hadden al ervaring met autorijden, maar al snel bleek hoe anders de verkeersregels zijn in Afghanistan in vergelijking met Nederland. “Ze gaven alleen maar vol gas. Het ging er soms heel wild aan toe. De begeleidster die achterin zat trok wit weg”, lacht Kemper.

“Voor mij was het ontzettend leuk om te doen. Ze waren super enthousiast, en hadden continu een grote glimlach op hun gezicht. Je geeft ze ontspanning, of misschien juist positieve spanning, zodat ze even ergens anders aan kunnen denken. Het kost misschien wat tijd, maar ik kan andere rijscholen van harte aanbevelen om dit ook eens te doen.”

Voorbereiden op theorie-examen

Willen de jongeren doorgaan met rijles, dan zullen zij dit zelf moeten bekostigen vanuit de tegmoetkoming die ze krijgen. “Rijles staat dan meestal niet op de eerste plaats, ze moeten dan eerder prioriteit geven aan huur, school en eten.”

De jongens ontvingen theorieboeken van Verjo zodat ze zich kunnen gaan verdiepen in de verkeersregels van Nederland en voorbereiden op het theorie-examen. Ook gaf instructeur Kemper de jongens RIS-boeken mee. Mulders: “Voor de jongeren was het een geslaagde middag, ze voelen zich weer een stapje dichterbij in de Nederlandse samenleving.”

Lees ook: ‘Vluchtelingen uitleggen wat een stoep en een verkeerslicht is’ 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.